Sarajevo Big Band i prijatelji – INDEXI 28. decembra, u 20 sati

Sarajevo Big Band i prijatelji – INDEXI 28. decembra, u 20 sati

JU „Bosanski kulturni centar Kantona Sarajevo“ organizuje Novogodišnji koncert pod nazivom „Sarajevo Big Band i prijatelji – INDEXI“, u srijedu, 28. decembra, u 20 sati, u Velikoj dvorani BKC-a.Koncert se organizuje povodom objavljivanja studijskog albuma pod nazivom „Sarajevo Big Band i prijatelji 2 – INDEXI“ i posvećen je legendarnoj grupi Indexi u čast 60. godišnjice njihovog osnivanja.

Uz stalnu postavu banda, koja broji 25 muzičara, kao vokalni solisti nastupit će: Nermin Puškar, Marko Louis, Berna Balić, Davor Ebner, Dino Šaran, Ivica Šarić,  Almas Smajlović, Branko Đurić – Đuro i Željka Katavić- Pilj.

Cijeli koncert će se odvijati pod dirigentskom palicom velikog maestra Ranka Rihtmana.

Publika će imati priliku uživati u nezaboravnim pjesmama Indexa koje će biti izvedene u autorskim aranžmanima Ranka Rihtmana, pisanim specijalno za prepoznatljiv i osebujan zvuk Sarajevo Big Band-a, kao i u nastupu i neponovljivoj interpretaciji vrhunskih vokalnih solista.

Pored poznatih kompozicija grupe Indexi, Sarajevo Big Band, koji baštini tradiciju radio-televizijskih plesnih orkestara, izvest će i nekoliko instrumentalnih verzija poznatih pop numera domaćih autora (Crvena jabuka, Plavi orkestar, Zabranjeno pušenje, Elvis J. Kurtović, Letu štuke) koje su snimljene na prvom studijskom albumu ovog Big Banda.

Savremenici s pravom smatraju grupu Indexi za rodonačelnike sarajevske pop-rock škole. Sa Indexima je započeo jedan uzlazni trend razvoja scene koja će iznjedriti mnoga istaknuta imena. Pritom je neosporno da je visoko kvalitetni autorski i izvođački pristup Indexa zadavao visoke standarde drugim muzičarima, ali i publici. 

Članovi Index-a Slobodan-Bodo Kovačević, Fadil Redžić, Đorđe Kisić, Ranko Rihtman i Sinan Alimanović su ujedno bili članovi Plesnog orkestra Muzičke produkcije RTVBiH.

Dakle, uska je povezanost Indexa i SABB još od 70 – ih godina do danas, stoga je album i koncert Sarajevo Big Band i prijatelji – INDEXI svojevrstan omaž prijateljstvu i višedecenijskoj saradnji.

„Primarni  zadatak i interes Sarajevo Big Banda  je poticanje domaćeg muzičkog autorskog i izvođačkog stvaralaštava zabavne muzike i jazz-a. S ciljem da oda počast velikanima sarajevske pop-rock škole – grupi Indexi i mladim generacijama predstavi njihovo muzičko naslijeđe, Sarajevo Big Band organizuje koncert na kojem će predstaviti novi studijski album  pod nazivom „Sarajevo Big Band i prijatelji 2 – INDEXI“.

Kapitalan muzički projekat najkvalitetnijeg domaćeg stvaralaštva nastao je u periodu 2019. – 2022. godine. Na albumu se nalazi 10 numera grupe Indexi u autorskim aranžmanima pisanim specijalno za Sarajevo Big Band. Na albumu koji je sniman na više lokacija u zemlji i inostranstvu gostovao je veliki broj domaćih i stranih renomiranih vokalnih i instrumentalnih solista“.

Koncert se organizuje u koprodukciji između JU BKC KS i Sarajevo Big Band-a.

Pokrovitelji su: Grad Sarajevo, Ministarstvo kulture i sporta Kantona Sarajevo i Visit Sarajevo.

Medijski pokrovitelji: Antena Sarajevo i Radio Sarajevo.

Ulaznice se mogu rezervisati i kupiti samo preko agencije Artikulacija (blagajna u prizemlju BKC-a) telefon 063/ 505-000.

SARAJEVO  BIG  BAND

Orkestarsko tijelo  Sarajevo Big Band/ Sarajevski veliki jazz orkestar je nastao prije osam godina na inicijativu nekolicine profesionalnih muzičara iz Sarajeva kao neprofitna kulturna nezavisna organizacija i u tom  periodu je realizirao niz različitih akcija, koncerata i nastupa. Veliki jazz orkestri  su jedna od tradicija muzike XX stoljeća, predstavljaju kompleksna muzička tijela koja okupljaju različite muzičare, aranžere, kompozitore i dirigente, te vokalne soliste i gostujuće instrumentaliste. Danas, ovakvi orkestri djeluju uglavnom, ili kao umjetnička tijela pri nacionalnim RTV centrima po svijetu, ili kao nezavisne organizacije uz pomoć različitih kulturnih fondova.                                  

Sarajevo Big Band je u ovih nekoliko godina vrijednog rada okupio 30-tak vrhunskih glazbenika koji sviraju različite instrumente, a koji traže od njih vrhunsko umijeće. Sastaviti sekcije truba/krilnica, saksofona/klarineta/flauta i trombona, te klaviriste/klavijaturiste, bas gitariste/kontrabasiste , gitariste i bubnjara je već organizaciono izvanredno težak poduhvat. Opće je mišljnje u jazzu da je big band najteža disiplina za sviranje, jer se muzički mora uklopiti veliki broj glazbenika u cjelinu koja će zvučati kompaktno, sa puno ritmičkog poticaja i sa solistima pred kojima su uvijek izvanredno teški zadaci. Želja Sarajevo Big Banda je da nastavi tradiciju velikih orkestara koji su postojali u istoriji tog muzičkog žanra od Duke Ellingtona i Count Basiea do Woody Hermana i drugih, ali isto tako i velikih jazz orkestara koji su djelovali u našoj sredini od onih poslijeratnih koji su postojali pri KUD-ovima i bili iznimno popularni poput Sarajevskog plesnog orkestra (SPO) pa sve do profesionalnog  Plesnog orkestra radio Sarajeva/ RTV Sarajeva/ RTV BiH, kasnije Big Banda BHRT-a koji je tijekom i poslije ovog rata prestao nažalost da postoji, ali isto tako i da se mladim glazbenicima da mogućnost da se isprobaju u jednoj muzičkoj disciplini, iznimno teškoj i zahtjevnoj, koja se mora dugo učiti i savladavati, a za što ranije nisu imali priliku u našoj sredini.

Stalni dirigent Sarajevo Big Band-a je Ranko Rihtman koji je svojim dolaskom i učešćem u radu Big Band-a  napravio veliki iskorak u načinu rada i podizanju kvaliteta muziciranja u orkestru. Njegov veliki doprinos je i u izuzetno važnom segmentu, kad je u pitanju kvalitetan rad i djelovanje orkestra, a to je pisanje aranžmana za Sarajevo Big Band                                                         

RANKO RIHTMAN – Dirigent

Kompozitor, pijanist, dirigent i aranžer za Big Band, kamerni i simfonijski orkestar. Diplomirao je na Muzičkoj akademiji u Sarajevu – Odsjek etnomuzikologija i dirigovanje. Tokom 1982. i 1983. godine pohađa Berklee Colledge of Music, Boston USA gdje se usavršava na Odsjeku za profesionalno aranžiranje u klasi prof. H.Pomeroy-a.

Godine 1981. učestvuje na Eurosong-u kao aranžer i dirigent. Bio je dugogodišnji član sarajevske grupe „Indexi“. Sarađivao je sa mnogim ansamblima klasične, pop i rok muzike (Sarajevska filharmonija, Orkestar Opere Narodnog pozorišta Sarajevo, Simfonijski orkestar RTV Slovenija, Hor i orkestar „Glinka“ St. Petersbourgh, rok grupa Bijelo Dugme itd.). Od 1974. – 1992. radi kao dirigent Plesnog orkestra RTV BiH (RTV Sarajevo).

Na polju jazz muzike ostvario je značajnu saradnju kao aranžer i dirigent sa mnogim istaknutim jazz umjetnicima: Duško Gojković, Gianni Basso, Bora Roković, Ladisla Fidri, Stjepko Gut, jazz orkestar Češkog radija itd.

Piše muziku za film, tv, pozorište („Savršeni krug“- Ademira Kenovića, „Miris dunja“ – Mirze Idrizovića, „Jasmina“- N. Begovića, pozorišne predstave Woyzek, Hamlet i dr., tv seriju i film „Moj brat Aleksa“ itd.)

Od 1992.-2015. živi u Izraelu gdje je nastavio sa muzičkim stvaranjem. Po narudžbi izraelskog radija, a u saradnji sa piscem i scenaristom Dj. Lebovicem, napisao je kompoziciju „Jugoslavija u četri stava“ koja je izvedena na festivalu ozbiljne muzike u Kfar Blumu. Radio je kao profesor jazz harmonije, aranžiranja i klavira na „Hed“ koledžu za savremenu muziku u Tel Avivu (od nedavno dio „Ono-Academic College“) gdje je ujedno obavljao funkciju savjetnika za akademska pitanja. Djelovao je i kao dirigent profesionalnog Big banda pri istom koledžu za koji je radio i kao stalni aranžer.

od 2015. živi u Poreču – Hrvatska. Profesionalno djelovanje je nastavljeno kroz saradnju sa Muzičkom akademijom u Sarajevu gdje je u školskoj godini 2016/17. predavao jazz harmoniju, a povremeno se pojavljuje i na hrvatskoj muzičkoj sceni kao aranžer (jubilarni koncert Oliverovih 70 godina, a strana – muzička emisija HRT).

SARAJEVO BIG BAND – ŠIRA BIOGRAFIJA

Plesni orkestar, kao stalni ansambl Radio-televizije Sarajevo, formiran je 1971. godine.  Uspio je sakupiti najbolje individualce iz različitih rock sastava: „Indexi“, „Ambasadori“, „Cod“, „Pro Arte“, koji su zauzeli značajna mjesta u muzičkom životu Bosne i Hercegovine

Povremeno, angažiranjem potrebnog broja gudača (violine, viole violončela) iz Simfonijskog orkestra RTSA, Plesni orkestar djeluje i  kao Veliki revijski orkestar.

Plesni orkestar RTSA učestvovao je na brojnim festivalima: “Vaš šlager sezone“, “Prvi aplauz“, “Dani jugoslavenske zabavne muzike – Opatija“, “Mali šlager“, jazz festivalima kao što su Bledski, Novosadski, Beogradski jazz fest, kao i u revijalnim projektima “Muzika raspoloženja“ te “K'o nekad u 8“.
Posebno se ističe učešće na festivalu “Susreti orkestara JRT -Radenci“ 1988. godine kada je osvojena Prva nagrada za obradu na zadanu temu.

Plesni orkestar, kao profesionalni orkestar pri Muzičkoj produkciji RTV BiH, prestao je sa radom u ratu, nakon vise od 30 godina rada. Na inicijativu nekadašnjih uposlenika tog orkestra Krešimira Vlašića-Kece, Vladimira Borovčanina-Šente i Gradac Marina, 2000.-te godine osnovan je Sarajevo big band pri Udruženju jazz muzičara.

Sarajevo big band baštini tradiciju plesnog orkestra RTV BiH.

Orkestar je u tom periodu uspio okupiti nekadašnje uposlenike Plesnog orkestra: Slobodan-Bodo Kovačević, Krešimir Vlašić-Keco, Vladimir Borovčanin-Šento, Sinan Alimanović, Tomislav Karača, Marin Gradac, Faik Lačević, Josip Jurić-Pepi, kao i određen broj mlađih muzičara i studenata muzike.

U kratkom vremenu nastupili su na više koncerata od kojih je značajno spomenuti:

– Koncert sa jednim od najznačajnijih jazz muzičara svijeta, trubačem Duškom Gojkovićem u BKC-u Sarajevo, koji je snimila i emitirala TV BiH;

– „Najveći koncert u gradu“ povodom otvaranja Merkatora u Sarajevu, na kojem je Sarajevo big band, u formi revijskog orkestra (big band + 30 gudača), pratio Indexe, Kemala Montena, Vladu Kreslina, Olivera Dragojevića, Duška Gojkovića, Đordja Balaševića. Snimci sa tog koncerta objavljeni su na duplom CD-u i pojavili su se na tržištu svih susjednih zemalja. Cijeli koncert je snimila i emitovala TV BiH;

– Gostovanje u Štokholmu, Švedska, gdje su nastupili sa studentima i profesorima Kraljevske Muzičke Akademije, odsjek za jazz i tom prilikom su izveli autorsku muziku Duška Gojkovića, njegove obrade sevdalinki u jazz maniru.

Sarajevo big band u tadašnjem sastavu je prestao sa radom 2003.-će godine zbog izostanka finansijske podrške nadležnih institucija, te manjka odgovarajućeg profesionalnog kadra.

Godine 2013., na incijativu Lačević Faika i Gradac Marina, ponovo je okupljen  Sarajevo big band pri Udruženju muzičara Saraj pro-brass, ovaj put u novom, podmlađenom sastavu, u namjeri da nastave sa radom.

U proteklom periodu, muzički je stasala čitava jedna generacija mladih muzičara, koji su se obrazovali na domaćoj i stranim akademijama muzike. Diplome koje su stekli garantiraju kvalitet. U BiH postoji vrlo mali broj profesionalnih orkestara koji su listom simfonijski, tako da muzičari na instrumentu saxofon, rijetko, ili nikako ne mogu ostvariti profesionalni angažman instrumentaliste u orkestru. Sarajevo big band nudi ovim mladim ljudima priliku da se ostvare muzički i da prezentiraju znanja i vještine koje su stekli obrazovanjem.

Njihov ngažman i rad prepoznali su ljudi iz ureda gradonačelnika Grada Sarajeva. Ukazana im je velika čast zbog odobrenja da koriste ime Grada Sarajeva u promotivne svrhe.

2019.-te godine Sarajevo Big Band stavljen je na listu Manifestacija od posebnog interesa za Grad Sarajevo.

Sarajevo big band broji 25 muzičara i vokalnih solista iz cijele BiH i inostranstva. Svi muzičari su akademski obrazovani. Jedan broj ljudi čine uposlenici Sarajevske filharmonije, drugi dio čine profesori u muzičkim školama,  manji broj su studenti Muzičke akademije.

Za kratko vrijeme postojanja i rada, Sarajevo big band postigao je zavidan nivo muzičkog kvaliteta, što potvrđuje sve veći broj publike na našim koncertima.

S ponosom mogu istaknuti da su popunili veliku umjetničku prazninu između klasične muzike (opera, balet, filharmonija ) i zabavne muzike koja se izvodi u malim sastavima.

Promotivnim koncertom u maju 2014.g., u oviru obilježavanja Dana kantona Sarajevo, započeli su koncertnu praksu. Izveli su instrumentalnu i vokalno-instrumentalnu jazz muziku svjetskih klasika.

U periodu 2014.g – 2020.g održali su veliki broj koncerata, na kojima su ugostili i pratili desetine vokalnih i instrumentalnih solista iz BiH i inostranstva.

Nekoliko godina nastupali su u okviru festivala Bašćaršijske noći.

2016.-te god. započeli su tradiciju Novogodišnjeg koncerta u Sarajevu.

U saradnji sa Muzičkom omladinom – Bihać održali su zajednički koncert sa Bihaćkim mladim muzičarima pred prepunom salom u Bihaću.

Njihov osnovni cilj jeste vraćanje big band-a u koncertne dvorane ne samo glavnog grada, već i cijele BiH. Nepotrebno je napominjati da su muzički stvaraoci, ansambli i vokalni solisti naše zemlje, od 60-tih godina naovamo, bili i ostali kreativni nosioci pop – rock muzike u bivšoj državi, a i danas u regionu. Svojim radom na muzičkoj sceni ostavili su ogromno blago kroz snimljenu, i dobrim dijelom pisanu muziku.

Drugi njihov veliki cilj jeste promocija domaćih autora i muzičkih stvaralaca, od kojih mnogi nažalost više nisu živi, ali i mlađih, koji tek treba da se profiliraju i izraze kroz ovu, po mnogima najzahtijevniju formu orkestarkog muziciranja.

Posebnu pažnju poklanjaju edukativnom segmentu kroz rad sa mlađim muzičarima, limenim duvačima, srednjoškolcima i studentima, koji nemaju priliku da kroz sistem školovanja muziciraju u ovom, ili sličnim ansamblima, koji su u većini zemalja Evrope standard i u manjim sredinama.

Još jedan od njihovih ciljeva jeste nastavak međunarodne saradnje sa solistima instrumentalistima i vokalnim solistima. Ovaj vid saradnje predstavlja standard u svijetu. U stalnom su kontaktu sa muzičarima iz Zagrebačkog, Beogradskog, Novosadskog, Ljubljanskog, Skopskog big band-a.

U saradnji sa Goethe institutom BiH ostvarili su kontakt i međusobnu saradnju sa Bundess jazz orkestrom koji je jedan od najprestižnijih big bandova u Evropi.

Možda i najvažniji cilj jeste da, pored koncerata u BiH, nastupe u inostranstvu. Iz tog razloga pokrenuli su i studijsku praksu.

2018.-te god. objavili su dupli studijski album „Sarajevo big band i prijatelji“ na kojem se našlo 20 vokalnih i instrumentalnih kompozicija pop-rock grupa iz 80-tih: Crvena jabuka, Plavi orkestar, Zabranjeno pušenje, Elvis J Kurtović i Letu štuke. Vokalni solisti pomenutih grupa otpjevali su svoje numere u autorskim aranžmanima pisanim za big band. Na snimcima je učestvovalo oko 50 izvođača iz BiH i inostranstva. Album je pobrao sve pohvale od publike, kritičara i struke.

Nedavno su snimili drugi studijski album pod nazivom „Sarajevo Big Band i prijatelji 2 – INDEXI“. Autorske aranžmane potpisuje Ranko Rihtman. Kapitalni projekat koji je zahtijevao posebnu pažnju i finansijsku podršku, i u koji bi se teško upustili i institucionalno situirani orkestri iz Regije. Na albumu je gostovao veliki broj instrumentalista i popularnih pjevača iz nekoliko zemalja regije.

Stoga, aktivnosti i projekti Sarajevo Big Band-a i udruženja Saraj Pro – Brass imaju potpuno opravdanu društvenu i kulturološku korisnost predloženih projekata kulture.