Sajam izdavača/nakladnika BiH – “Knjige u nišama – KUN” pomjeren za april 2021. godine

  • Post category:Novosti
Sajam izdavača/nakladnika BiH – “Knjige u nišama – KUN” pomjeren za april 2021. godine

Iako su ljubitelji pisane riječi i književnosti u prethodne tri godine navikli da se u periodu od 25. do 29. 11. u prostoru JU „Bosanski kulturni centar KS“ održava sajam knjiga pod nazivom Sajam izdavača/nakladnika Bosne i Hercegovine – „Knjige u nišama – KUN“, Sajam ove godine neće  biti održan u uobičajenom terminu, već će biti pomjeren za april 2021. godine. Razlog tome je pogoršana epidemiološka situacija, te nemogućnost dolaska i predstavljanja brojnih autora i nakladnika iz Bosne i Hercegovine i regiona.

S obzirom da Sajam nije koncipiran tako da bude samo prodajnog karaktera, već nudi puno više od toga, a bitan segment predstavljaju i gostovanja autora, promocije knjiga i radionice. Stoga je zbog nemogućnosti da se navedeni programi održe u punom kapacitetu, odlučeno da se održavanje Sajma pomjeri za april naredne godine.

Posjetioci i čitalačka publika će o novom terminu održavanja Sajma knjiga biti blagovremeno obaviješteni.

Sajam izdavača/nakladnika Bosne i Hercegovine održava se u Sarajevu od 2017. godine u periodu  od 25. do 29. novembra, u prostorijama JU „Bosanski kulturni centar KS“ (BKC).  Sajam organizuju JU „Bosanski kulturni centar Kantona Sarajevo“ i Zajednica izdavača/nakladnika u BiH. U nišama zgrade u kojoj je nekada bila smještena sefardska sinagoga, zgrade koju mnogi danas smatraju za jedno od najjepših kulturnih zdanja  Sarajeva, svoje knjige predstavljaju vodeći bosanskohercegovački izdavača/nakladnici, koji čine najveći dio bh. izdavačke/nakladničke produkcije. Na Sajmu također, kao gosti učestvuju i izdavači iz regiona.

Autori i izdavači iz BiH i regiona predstavljaju svoja najnovija izdanja, ali Sajam nudi i puno više od toga. Svake godine čitalačkoj publici bude ponuđen vrlo bogat i zanimljiv program u okviru kojeg se predstave brojni: autori, urednici, profesori, književni kritičari, novinari i ostali kulturni radnici, koje čitalačka publika ima priliku upoznati, razgovarati, a i popiti kafu sa njima u posebnom sajamskom salonu. Također, ljubiteljima knjiga, pod povoljnim uvjetima, budu ponuđena najnovija izdanja izdavača/nakladnika iz Bosne i Hercegovine i regiona.

Niša, jednostavna udubina u zidu, prepoznata kao sakralni element iznimnog značaja i značenja u svim religijskim tradicijama, skrbi simboliku svjetla, svjetiljke i svjetlosti, prolaza i prelaza iz dimenzije profanosti u dimenziju svetosti. Stoga, se sajam u protekle tri godine održavao u vrijeme obilježavanja jednog od najznačajnijih datuma u historiji/povijesti Bosne i Hercegovine, Dana državnosti, a bh. izdavači/nakladnici upravo ispred niša šalju poruku o važnosti i značaju izdavaštva/nakladništva i knjige, kao temeljnog, javnog i svetog dobra za kulturni razvoj i identitet naše zemlje. Izdavači/nakladnici se nadaju se da će taj odjek doprijeti, prije svega, do čitalaca, a zatim i do svih onih koji mogu dati institucionalni doprinos afirmaciji i boljoj poziciji bosanskohercegovačkog izdavaštva/nakladništva i knjige.