Protokol o saradnji između JU „Bosanski kulturni centar KS“ i Udruženja „Klub ljubitelja sedme umjetnosti“

Protokol o saradnji između JU „Bosanski kulturni centar KS“ i Udruženja „Klub ljubitelja sedme umjetnosti“

U ponedjeljak, 5. juna je u nekadašnjem kinu Bosna održana press konferencija povodom potpisivanja Protokola o saradnji između JU „Bosanski kulturni centar KS“ i Udruženja „Klub ljubitelja sedme umjetnosti“.

Radi se o inicijativi, koju je pokrenuo Bosanski kulturni centar KS, a u okviru koje je planirana saradnja u organizaciji, u prvom redu filmskih, ali i svih ostalih kulturnih sadržaja.

Pres konferenciji su prisustvovali Jasmin Duraković, direktor JU BKC KS i Sena Mujanović, predsjednica Udruženja „Klub ljubitelja sedme umjetnosti“.

Ovo Udruženje već dugi niz godina djeluje u okviru jednog od najpopularnijih sarajevskih mjesta, mitskom kinu Prvi maj u kojem su odrastale generacije ljubitelja filma, kinu koje je između ostalog opjevano i u legendarnoj pjesmi grupe Zabranjeno pušenje.

Radi se o jednom od najstarijih kina u Sarajevu. Zgrada ovog kina izgrađena je 1928. godine i tada je to bila jedna, od svega nekoliko kino dvorana u Sarajevu. Već prilikom izgradnje u kino sali je postavljena i pozornica, pa su se u ovom prostoru od samog njegovog nastanka pored prikazivanja filmova održavale i različite manifestacije, predstave, koncerti, plesne večeri tzv. igranke itd. Kino Prvi maj je bilo prvo kino koje je počelo raditi nakon Drugog svjetskog rata. U dvorani ovog kina je 1951. godine prikazan prvi bosanskohercegovački igrani film „Major Bauk“ režisera Nikole Popovića.

Za vrijeme agresije na BiH, tokom devedesetih godina, kino Prvi maj je dobilo ime Bosna. Nakon rata kino Bosna je bilo prvo sarajevsko kino koje je počelo sa prikazivanjem filmova, tako da je u toj dvorani održana prva poslijeratna projekcija filma u Sarajevu.

Svi ovi podaci na simboličan način čine ovo kultno kino svojevrsnim protagonistom filmske tradicije Sarajeva i Bosne i Hercegovine.

„Drago mi je da imamo saradnju sa Bosanskim kulturnim centrom. Ja kao osoba koja je čitav život, preko pedeset godina, vezana uz film, prvo kao posjetilac filmskih projekcija, a kasnije i kao supruga kinoperatera Halida Bunića, radujem se ponovnom prikazivanju filmova u ovom prostoru“, kazala je Sena Mujanović, predsjednica Udruženja „Klub ljubitelja sedme umjetnosti“.

JU Bosanski kulturni centar KS je vlasnik prostora otvorenog ljetnog kina Bosna koje se nalazi u okviru ovog kompleksa. Kino je djelovalo pri nekadašnjem Radničkom univerzitetu Đuro Đaković, čiji je BKC današnji pravni sljedbenik. U toku su pripreme za obnovu i ponovno pokretanje ovog ljetnog kina, a tu ideju snažno podržava i Općina Centar.

„Izuzetno mi je drago da imamo zajedničku saradnju sa ovim Udruženjem u cilju afirmacije sedme umjetnosti i ponovnog prikazivanju filmova u ovom prostoru. Kao pravni sljedbenici dijela prostora u toku smo sa aktivnostima obnove ljetnog kina Bosna i nadamo se da ćemo uskoro moći pozvati publiku na projekcije. Inače, ja kao reditelj i nekadašnji filmski kritičar, smatram da je zaštita djelatnosti ovog prostora na kojem se nalaze dva kina, ali i kinoteka Bosne i Hercegovine prioritet kulturne politike Grada Sarajeva, Kantona Sarajeva i Bosne i Hecegovine jer je to dio istorije i tradicije bosanskohercegovačke kinematografije. Tako da u tom smislu mislim da je jako bitno da Kinoteka Bosne i Hercegovine, kino Bosna i ljetno kino ostanu u djelatnosti sa kojom se zapravo oduvijek bave“, poručio je Jasmin Duraković direktor JU BKC KS.

Jedna od prvih aktivnosti u okviru ove saradnje biće prikazivanje dokumentarnog filma o životu Nisveta Džanke, legendarnog bh novinara i voditelj tv serijala Pozitivna geografija. Film je producirala FIST produkcija, a premijera bi trebala biti početkom jula u okviru Festivala Baščaršijske noći.