Promocija knjige “Devedeset druga”, autora Mirka Jelača 18. 06. u 17 sati

Promocija knjige “Devedeset druga”, autora Mirka Jelača 18. 06. u 17 sati

Promocija knjige pod nazivom “Devedeset druga”, autora Mirka Jelača, održat će se u subotu, 18. juna u 17,00 sati u galeriji JU “Bosanski kulturni centar KS”. Promotori će biti: Vildana Selimbegović, Miralem Begić i autor Mirko Jeleč.

Gošće na promociji će biti Asja Suljić, klavir i Lovorka Filipjak, flauta.

Knjiga DEVEDESET DRUGA autora Mirka Jeleča, kolege novinara, publiciste,pisca, a prije svega Dobojlije zasigurno će zauzeti jedno posebno dokumentarno mjesto u povjesti Doboja. Ovo izvanredno novinarsko-istraživačko štivo sa dvadeset sedam briljantno napisanih eseja o sudbinama Dobojlija od maja 1992. godine, a ja ću biti slobodan kazati sve do danas nosi dramaturški pečat, jer bi svaka od tih priča mogla biti vrlo dobra podloga za scenario i za ekranizaciju ovog dokumentarističkog uratka.

Novinar, dopisnik-urednik tadašnjeg Radio Sarajeva Mirko Jeleč se suočio u gradu na tri rijeke sa brojnim dešavanjima za koja ni sam nije bio svjestan da se mogu desiti, a dešavala su se svaki dan agresije. Mirkove Dobojske priče ostaju kao povjesni pečat neljudskog u čovjeku, nestvarno hrabrog u žrtvi. Na knjizi je radio više od tri godine iščitavajući na hiljade i hiljade stranica Haškog tribunala, zapisnika i iskaza svjedoka. Osim toga u želji da sve što napiše bude autentično, nije se libio za vrijeme svojih kratkih boravaka provesti sate i sate sa ljudima koji u sebi nose rane i na tijelu i u duši te dvedeset druge.

Knjigu satkanu od dvadeset pet briljantno novinarsko obrađenih eseja o sudbini jednog bosanskohercegovačkog grada na tri rijeke (malo ih je takvih), grada Doboja tokom nesrećne Devedeset druge, novinar i publicista,dobojlija Mirko Jeleč je posvetio povjesti koju je (pro)živio, prije svega istini, pa sam je sam sebi preimenovao u naziv ZOV ISTINE..Autor se nije mogao (s)miriti niti pomiriti sa užasima koja su se dešavala u njegovom rodnom gradu te devedeset druge, pa se prije svega kao čovjek, suprug, otac, intelektualac suočio sa moralnom novinarskom obavezom (a ona se zove ISTINA) da se sve što se dešava treba napisati, objaviti i ostaviti budućim generacijama kada budu čačkali i tragali za zrncem povjesti, NEKA SE ZNA..

Baš ta autorova veličina i rekao bih novinarska hrabrost njega je dovela u poziciju da mu je prvo izdanje knjige Devedeset druga prije njene promocije, što je nevjerovatno za današnje vrijeme rasprodata (pukla k'o halva), pa se odlučio da sopstvenim sredstvima, baš kao i za prvo izdanje ponudi najširoj javnosti isto štivo u drugom, malo dopunjenijem i grafički uređenijem izdanju.

“Stvari koje želim znati su u knjigama; moj najbolji prijatelj je čovjek koji mi daruje knjigu koju nisam pročitao.”rekao je Abraham Linkoln. Za sve Vas topla preporuka: Potražite Devedeset drugu, upotpunit ćete svoja saznanja, jer što se događalo Doboju i okolini te nesrećne ’92 su samo prve stranice novije istorije ovoga grada čija knjiga, pogotovo zločina još nije rasvjetljena .

Miralem Begić