Promocija knjige Jasne Šamić “Sarajevo moje mladosti (U ogledalu uspomena)”, Knjiga prva, 29. 5. 2023.

Promocija knjige Jasne Šamić “Sarajevo moje mladosti (U ogledalu uspomena)”, Knjiga prva, 29. 5. 2023.

Promocija knjige Jasne Šamić “Sarajevo moje mladosti (U ogledalu uspomena)”, Knjiga prva, bit će upriličena u Galeriji  JU Bosanski kulturni centar KS, u ponedjeljak, 29. maja, u 18,30 sati. O knjizi, koja je objavljena ove godine u izdanju Shura publikacije iz Opatije, govorit će: Senadin Musabegović, Valerijan Žujo, te autorica Jasna Šamić, dok će gošća promocije biti akademska glumica Emina -Minka Muftić.

Kada čitate ovu knjigu imate osjećaj da ponovo živite život Sarajeva, “grada koji je iščezao zajedno sa njegovim brojnim stanovnicima“, kako je to u knjizi i zapisano. Ali nije ovo knjiga samo za Sarajlije, ovo je knjiga za sve one koji žele da spoznaju duh i dušu jednog grada koji se bori i danas da opstane i bude svoj, kao što je to uvijek bio i biće.Jahiel Kamhi, Oslobođenje , 20.05.2023.

Jasna Šamić je francusko-bosanski pisac, autor knjiga raznih žanrova (romana, poezije, novela, drama, eseja, naučno-istraživačkih djela, scenarija), koje piše i objavljuje na francuskom i bosanskom; autor je i dokumentaraca i pozorišnih predstava koje je sama postavljala na scene Pariza i Sarajeva. Doktorsku disertaciju iz sufizma i kulturne istorije Balkana odbranila na Sorboni u Parizu. Profesor na Filozofskom fakultetu u Sarajevu do 1992. U Parizu sarađivala sa poznatim radio-stanicama RFI i France Culture, i bila direktor istraživanja pri Nacionalnom naučnom istraživačkom centru CNRS. 

Držala je predavanja i učestvovala u naučnim skupovima na univerzitetima, kao i na literarnim festivalima u Evropi i u svijetu. Prevodila sa mnogih jezika na bosanski (npr. izbor iz 1001. noć s arapskog, Svjetlost, desetak izdanja), i sa srpskohrvatskog i turskog-osmanskog na francuski (npr. Ivo Andrić, Prokleta avlija, l’Age d’Homme, Paris). Laureat više francuskih, bosanskih i međunarodnih nagrada.

 Živi između Pariza i Sarajeva.