PROMOCIJA KNJIGE AUTORA NERZUKA ĆURKA „ZAŠTO JE BOSNA A NE NIŠTA“

PROMOCIJA KNJIGE AUTORA NERZUKA ĆURKA  „ZAŠTO JE BOSNA A NE NIŠTA“

JU „Bosanski kulturni centar KS“ organizuje promociju knjige pod nazivom „Zašto je Bosna a ne ništa“, autora Nerzuka Ćurka. Knjigu je objavila izdavačka kuća „Tačno.net“, a bit će predstavljena u Galeriji BKC-a, u utorak, 14. decembra, u 18:00 sati, simbolično na datum potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma.

Riječ je o zbirci političkih eseja u kojima se autor bavi bh krizom, domaćim vlastodršcima, odnosom susjeda prema Bosni i Hercegovini, utopijama i perspektivama naše zemlje.

Na promociji će govoriti: Asim Mujkić, profesor na Fakultetu političkih nauka, Univerziteta u Sarajevu, Boro Kontić, direktor Mediacentra Sarajevo, doc. dr. Sarina Bakić, profesorica na Fakultetu političkih nauka, Univerziteta u Sarajevu, te autor knjige, Nerzuk Ćurak, profesor na Fakultetu političkih nauka, Univerziteta u Sarajevu.

Voditelj promocije će biti Nikola Vučić, urednik i novinar TV N1.

Nerzuk Ćurak doktor je političkih znanosti, redovni profesor na Fakultetu političkih nauka Univerziteta u Sarajevu, esejist, znanstveni publicist, novinar, urednik, javni intelektualac, građanski i mirovni aktivist. Autor je više knjiga, znanstvenih članaka, eseja, kolumni, komentara… Rukopis Zašto je Bosna a ne ništa (Mostar, 2021.)  njegova je osma knjiga kojom autor, ispitujući, razotkrivajući i kritikujući lokalnu i globalnu političku zbilju, želi doprinijeti afirmaciji drugog smjera u konstituciji Bosne i Hercegovine, s dubokim uvjerenjem da je svaki nacionalizam esencijalni neprijatelj naše zemlje i da se kao takav potvrđuje i povijesno i aktuelno.

Rekli su o knjizi:

Sarina Bakić: „Nerzuk Ćurak nas ovom svojom knjigom uvodi u neobičan svijet mišljenja o životu ljudi i društva, u filozofiju oslobođenja i hrabrenja u borbi sa pesimizmom i pasivnošću koja u bitnome karakterizira našu, bosanskohercegovačku trenutnu duhovnu situaciju.“

Nenad Stojanović: „Neumoljiva prema vlastodršcima, kristalno jasna, opčinjena ljubavlju prema jednoj zemlji i njenim građankama i građanima, prema slobodi i jednakosti. Ukratko: prkosna od sna.“  Andrej Nikolaidis: „Ćurak jasno, precizno detektuje procese. I daje jednako precizna uputstva: šta, kako i kada? Za one koji praktičnim djelovanjem žele stvoriti bolju Bosnu i Hercegovinu, ova je knjiga obavezna literatura.“