PROMOCIJA KNJIGE ABDULAHA SIDRANA, ”A NURIJA VELI”

PROMOCIJA KNJIGE ABDULAHA SIDRANA,  ”A NURIJA VELI”

Poznati bosanskohercegovački pisac, pjesnik i scenarista, Abdulah Sidran, na Centralnoj bini u 19:00 sati govorio je o svojim djelima i životu, ali i o novoj knjizi pod nazivom ”A Nurija veli”. Sa autorom je razgovarao, Ajet Arifi.

Abdulah Sidran o knjizi ”A Nurija veli”

Brojnim poštovaocima Sidranovog lika i djela poznato je već da je on na Facebooku vrlo aktivan i da ima dva profila. Jedan pravog imena Abdulah Sidran, a drugi pod imenom Sidran A Nurija. Upravo ovaj drugi kumovao je nastanku knjige koja je sabrala mudrosti Sidranovog junaka Nurijie. Knjiga “A Nurija veli” je izbor iz moga “fejsbučarenja” posljednjih godinu-dvije dana i nju nije moguće žanrovski odrediti. U klasičnom smislu, to je najbliže tradiciji spisateljskog Dnevnika…Zapisi o svakodnevnici, onako kako teku naši dani, i kako ih doživljava jedan pjesnik i povremeni komentator društvenih zbivanja. Ja sam na FB kreirao lik narodnog filozofa Nurije, koje sam ime namjerno odabrao kao počast onome Nuriji što je, pod četničkim snajperima džogirao kroz Sarajevo 92-95. Neka domaća kombinacija Don Kihota i Sančo Panse…Prevrće narodne poslovice, veliki ters, ali ga FB raja zavoljela toliko da su mi znali slati poruke, ako Nurija izostane koji dan: “E, gdje nam je Nurija, mi jutarnju kafu ne počinjemo piti dok ne vidimo šta nam je Nurija za taj dan smislio” – kaže Sidran

Abdulah Sidran (rođen 2. oktobra 1944.) bosanskohercegovački je pjesnik, prozaik i filmski scenarist. Uređivao je omladinske listove i časopise, predavačke tribine. Do aprila 1992. bio je zaposlen na RTV Sarajevo, kao “vodeći dramaturg”. U književnosti se javio šezdesetih godina, pjesmama i prozom, u generaciji mladih književnika koju često nazivaju “šezdesetosmaškom”. Za svoje pjesničke knjige nagrađivan je književnim i društvenim priznanjima (Šestoaprilska nagrada grada Sarajeva, Godišnja nagrada Udruženja književnika BiH, Godišnja nagrada Izdavačkog preduzeća “Svjetlost”, Zmajeva nagrada). U ratu objavljena, knjiga njegove poezije “Sarajevski tabut” nagrađena je priznanjem, “Nagradom slobode”, PEN-centra Francuske. Izbori iz njegove poezije, u prevodu na njemački, francuski, italijanski , objavljeni u Austiji, Francuskoj, Italiji (Insel bin ich, im Herzen der Welt, Cercueil de Sarajevo, La bara di Sarajevo). Za italijansko, dvojezično, izdanje, dobio nagradu ”Premio letterario 1996 della Fondazione Laboratorio Mediterraneo”.  Scenarista je filmova “Sjećaš li se Dolly Bell” “Otac na sluižbenom putu” , reditelja Emira Kusturice, “Kuduz” Ademira Kenovića. Redovni je član Akademije nauka i umjetnosti BiH i majstorski kandidat u šahu. Živi i radi u Sarajevu.