Promocija albuma Dženane Huseinagić, sopran i Dženane Šehanović – Sarajlić, klavir, 26. 05. 2021. u 19,00 sati, Galerija JU BKC KS

Promocija albuma Dženane Huseinagić, sopran i Dženane Šehanović – Sarajlić, klavir, 26. 05. 2021. u 19,00 sati, Galerija JU BKC KS

JU „Bosanski kulturni centar KS“ najavljuje promociju albuma Dženane Huseinagić, sopran i Dženane Šehanović – Sarajlić, klavir, u srijedu, 26. 05. 2021. u Galeriji JU BKC KS , u 19,00 sati. CD nosi naziv „Sevdah i klasika“, a na njemu se nalazi osebujan i bogat muzički i lirski repertoar koji uključuje neka od najljepših djela muzičke baštine Balkana.

Album će predstaviti promotori: prof.dr. Sanjin Kodrić, prof. Dževad Šabanagić i g. Nedžad Salković. Moderator će biti Irfan Kasumović. Suorganizator progama je JU BKC KS.

U okviru ove promocije, umjetnice će izvesti nekoliko kompozicija koje će se naći na njihovom prvom albumu.

Ulaz na promociju je besplatan, uz pozivnice.

Program koji se nalazi na CD-u predstavlja fuziju različitih žanrova i obuhvata djela klasične muzike, zatim djela kompozitora sa Balkana, sa akcentom na kompozitore iz Bosne i Hercegovine, te sevdah kompozicije koje su prilagođene i autorski aranžirane od strane pijanistice mr.Dženane Šehanović – Sarajlić za klavir i sopranistice doc.dr. Dženane Huseinagić za glas. Sevdalinke su obrađene u duhu klasične muzike, što im daje novu dimenziju, ali je zadržana njihova  osnovna struktura, oblik i melodija.

BIOGRAFIJE 

Dženana Šehanović – Sarajlić

Pijanistica, rođena je 23. 03. 1991. godine, u Brčkom, Bosna i Hercegovina.
Svoje prvo muzičko obrazovanje počela u Njemačkoj u klasi prof. Tanje Hubber.

Po povratku u domovinu (1997.) školovanje je nastavila u Tuzli, a potom u Sarajevu,u klasi Nede Stanković, profesorice klavira na Muzičkoj akademiji u Sarajevu.

Nastupala je na brojnim skupnim i samostalnim koncertima u Sloveniji, Srbiji, Hrvatskoj, Austriji, Njemačkoj, Italiji, Lichtensteinu, Norveškoj, Londonu (UK), Turskoj, Mađarskoj, Pakistanu, Bosni i Hercegovini, te za Vijeće Evrope (Sarajevo). Na koncertima je pored klasičnog repertoara izvodila i vlastite kompozicije. Nastupala je sa renomiranim svjetskim orkestrima kao solista: Sarajevska filharmonija, orkestar Hrvatskog glazbenog zavoda (Hrvatska), kamerni orkestar Amoroso (Srbija) i sa ansamblom Zagrebačkih solista.

U julu 2001. godine položila je prijemni ispit na prestižnom Univerzitetu Mozarteum -Salzburg, Austrija. Godine 2005. u julu mjesecu položila je prijemni ispit na Muzičkoj akademiji u Zagrebu i tako sa 14 godina postala najmlađi ikada primljen student. Prvu godinu studija završila je u klasi prof. Đorđe Stanettija i prof. Karl-Heinz Kammerlinga u Zagrebu, drugu i treću godinu je završila na Umjetničkoj akademiji u Osijeku, odsjek za glazbu, a diplomirala je na Muzičkoj akademiji u Zagrebu, 2010. godine, u klasi prof. Srđana Čaldarovića. Magistrirala je 2011. godine sa najvišom ocjenom iz klavira, na Muzičkoj akademiji u Zagrebu. Trenutno priprema odbranu doktorske disertacije na trećem ciklusu studija (doktorski studij) na muzičkoj akademiji u Sarajevu. Zaposlena je od 2010. godine kao profesor klavira u Srednjoj i Osnovnoj muzičkoj školi u Tuzli, a od 2017. godine živi i radi u Sarajevu kao profesor klavira u Osnovnoj muzičkoj i baletnoj školi “Novo Sarajevo”.

Dobitnica je brojnih državnih i međunarodnih nagrada i priznanja te Rektorove nagrade Sveučilišta u Zagrebu, Hrvatska.

Na preporuku iz ureda bivšeg predsjednika Republike Hrvatske, Stjepana Mesića, 2006. godine dobila je hrvatsko državljanstvo, na osnovu umjetničkog i profesionalnog dostignuća za koji postoji interes Republike Hrvatske.

Dženana Huseinagić, sopran

Rođena je u Tuzli 1988. godine gdje je završila osnovnu školu, te  Osnovnu i Srednju Muzičku školu, kao i Gimnaziju Meša Selimović. Svoje dalje akademsko obrazovanje nastavlja na Univerzitetu u Istočnom Sarajevu u klasi Primadone prof. emeritus Radmile Bakočević, u čijoj klasi nakon završetka osnovnih studija magistrira i specijalizira na Akademiji Lepih Umetnosti u Beogradu. Osim završenog magisterija na Akademiji Lepih Umetnosti u Beogradu, također magistrira i odnose s javnošću, te u junu 2020. brani doktorsku disertaciju na temu „Odnosi s javnošću u institucijama umjetnosti i kulture u Tuzlanskom kantonu“, te dobija zvanje doktora medijskih i komunikoloških nauka. Osim stalnog zaposlenjna u Osnovnoj muzičkoj školi u Tuzli na odsjeku za solo pjevanje (jedna je od osnivačica pomenutog odsjeka, jer isti u Tuzli u osnovnoj školi nije postojao), od 2018. godine radi i u zvanju prof. doc. dr. na Muzičkoj akademiji u Bijeljini, kao profesor vokalne tehnike. Iste godine dodijeljeno joj je priznanje dopisnog člana Međunarodne akademije MIANU IRASA Beograd. Umjetničku karijeru počela je jako rano, te mimo takmičenja na kojim osvaja nagrade, redovno nastupa i koncertira širom Bosne i Hercegovine i regiona. Do sada je održala stotine nastupa i koncerata, radila je na filmskoj muzici (kratki dokumentarni film Tuzla 4K), muzičkim radionicama, aktivno je učestvovala u Međunarodnom horskom šampionatu Lege Artis, doprinosi umjetničkom očuvanju muzičke tradicije Bosne i Hercegovine (obrade sevdalinki). Iza sebe ima nekoliko objavljenih stručnih radova u naučnim časopisima, kao i koautorstvo na knjizi (prvi bosanskohercegovački „Leksikon menadžmenta“ –  Akademik  Enes Huseinagić, vanr. Prof.). 2016. godine dobija priznanje „Super žena“ jednog od najuticajnijih medija u Tuzli, a i šire,  Radio Kameleona i ženski.ba.