PROGRAM PETOG DANA SAJMA “KNJIGE U NIŠAMA“ (KUN) – subota, 16. 12. 2023.

PROGRAM PETOG DANA SAJMA “KNJIGE U NIŠAMA“ (KUN) – subota, 16. 12. 2023.

U subotu, 16. decembra, petog i posljednjeg dana Sajma “Knjige u nišama” KUN, izdavačka kućaBaybook” će premijerno predstaviti novi romanOtkrivenje”, poznatog bh književnika, publiciste i kolumniste EDINA URJANA KUKAVICE. Sa knjiženikom će u okviru programa Jutro sa autorom, u sarajevskom BKC-u, u 10:30 sati, razgovarati IRFAN GAZDIĆ, a direktan prenos može se pratiti i uživo putem live streama na facebook stranici: Bosanski kulturni centar KS.

U Otkrivenju, drugom dijelu zamišljene trilogije pod naslovom Preobraženje (Predodređenje, Otkrivenje, Proživljenje), Edin Urjan Kukavica nastavlja sagu o Mislavu, posljednjem didu Crkve bosanske i njegovom istoimenom učeniku, preispitujući temeljne postavke kontroverznog vjerovanja bosanskih krstjana, njihov pristup tumačenju biblijskih knjiga, Ivanovog otkrivenja napose, te susreta s islamom.

Priča se i dalje odvija u Svetoj Svezemlji u kojoj Kukavica identificira biblijski Nebeski Jeruzalem s Bosnom i Hercegovinom, smještajući radnju u simultano vrijeme i prostor u kojima se toponimi, događaji i vrijeme u kojima se dešavaju, pretapaju i poistovjećuju bez obzira na geografsku, ili historijsku udaljenost.

Posebna pažnja ovom, drugom dijelu, trilogije posvećena je zamišljenim kontroverzama u biblijskom tekstu, koje su – prema autorovoj imaginaciji – bosanske krstjane učinile drugačijim i suprotstavljenim dominirajućem religijskom narativu srednjeg vijeka. Ta različitost bila je povod nekoliko inkvizicijskih istraga, progona, suđenja i egzekucija viđenijih pripadnika viših staleža vjerske hijerarhije bosanskih krstjana, najmanje jednog križarskog pohoda pokrenutog od Vatikana, a preko mađarskog kralja i vlastele, te mnoštva sukcesivnih ataka na samu suštinu Bosne i Hercegovine.

Naporedo s tim, Kukavica povlači nevidljivu paralelu između takozvane katarske hereze koja je u predmetnom historijskom periodu, u 14. stoljeću cvjetala na području južne Francuske, a temeljem autentičnih historijskih dokumenata koji su svjedočanstvo malo poznate činjenice da je u Bosni i Hercegovini postojao univerzitet na koji su po viša vjerska znanja dolazili sljedbenici svih evropskih religijskih sljedbi koje je zvanična Crkva smatrala i proglasila hereticima.

Time autor na naročit način potvrđuje reputaciju Bosne i Hercegovine kao Svete Svezemlje dodajući insinuaciju da su templari poslije posljednjeg velikog pogroma umjesto na „nepoznatu lokaciju“ Sveti gral donijeli u Bosnu i Hercegovinu.

Posebno zanimljivo jeste to što se autor u cijelom jednom poglavlju bavi i legendom o slanju izaslanika, pripadnika Crkve bosanske u Medinu, posljednjem Božijem poslaniku da mu protvrde poslanstvo, saopće svoj način čuvanja vjere i vjerovanja prethodnog poslanika Isaa i daju zavjet na vjernost. Tim činom je konačno objašnjen kontinuitet vjerovanja i prakticiranja vjere između bosanskog srednjovjekovnog krstjanstva i islama.

Edin Urjan Kukavica je pisac, književnik, doktor odgojnih nauka i doktor političkih nauka. Docent je na Pedagoškom fakultetu UNSA. Osim toga, duhovni je učitelj, šejh dva tarikata (derviška reda), nakšibendijskog i rifa’ijskog. Autor je sedamnaest djela, od čega pet romana (Prvorođeni Dun’jaBešVjernikPredodređenje / prvi dio trilogije Preobraženje, Sakupljač slovaOtkrivenje / drugi dio trilogije Preobraženje), četiri knjige politoloških i socioloških eseja, te sedam knjiga s različitim temama iz domena historiografije, islamske duhovnosti i filozofije. Prevodilac je više od dvadeset knjiga, učesnik brojnih naučnih skupova i konferencija i urednik zbornika radova s njih, knjiga, časopisa i drugih periodičnih izdanja. Kukavica je aktivni posmatrač i kritičar savremene društvene i političke stvarnosti Bosne i Hercegovine, te kolumnist s preko osamsto tekstova u različitim medijima.

Kada je riječ o piscima za djecu, sa najmlađim čitaocima će se u 13:00 sati na centralnoj sajamskoj bini družiti DŽEVAD HADŽIĆ. Autor već godinama kroz priče i predstave za djecu radi na tome da dočara nešto vanjsko i ozbiljno na pedagoški i djeci prihvatljiv i zanimljiv način. Ovaj put će o novoj, raskošnoj slikovnici pod nazivom „Emma, zagrli me!“ sa autorom razgovarati ALMA ABDAGIĆ, a specijalni gost će biti MIRSAD ABDAGIĆ – KIKE.

Slikovnica „Emma, zagrli me!“

„Jeste li ikad poželjeli da možete pričati sa biljkama i životinjama? Siguran sam da jeste. Ako niste uspjeli u tome, u slikovnici “Emma, zagrli me”, upoznaćete djevojčicu koja to može. Pošto ih Emma jedina na svijetu može razumjeti, drveće i životinje iz šume joj se obraćaju, jer su u opasnosti… Može li im Emma pomoći? Da bi to saznali, treba da pročitate slikovnicu “Emma, zagrli me”. Zato, čitajte i uživajte!“  

Promocija autobiografije „Kronika sretnih trenutaka / Odlomci iz ludih osamdesetih“ autorice SNJEŽANE BANOVIĆ biće upriličena u 19:00 sati, na centralnoj bini KUN-a.U knjizi, koju je objavila izdavačka kuća „Fraktura“,rediteljica, književnica i redovna profesorica na Odsjeku Produkcije Akademije dramske umjetnosti u Zagrebu, govori o osamdesetim godinama dvadesetoga vijeka, o vremenu u kojem su muzika, film, pozorište i izložbe bile “najvažnije stvari na svijetu“. Autorica u knjizi, vraćajući se u svoju mladost, opisuje i društvene i političke promjene u periodu između “revolucionarnih” 70-ih i tragičnih 90-ih. Između ostalog, ona u knjizi pominje i Branimira Džonija Štulića i njihovu emotivnu vezu.

Direktan prenos promocije može se pratiti i uživo putem live streama na facebook stranici: Bosanski kulturni centar KS.

“Biti svedok i (sa)učesnik bilo kog vremena i pisati o njemu, stanje je koje istovremeno nudi prekrasnu subjektivnost, ali traži i odgovornost za objektivnost. Možda baš zato što se ni na jedno nije mnogo obazirala, Snježana Banović je burno muzičko vreme novog talasa, dramu pozorišta unutar i van njega, kao i uopšte kulturu Zagreba i Jugoslavije osamdesetih godina prošlog veka opisala uzbudljivo i živo, iznutra, koristeći tehniku isprepletanosti emocija i činjenica. Prateći svoju mladost, u koju se i i te kako vratila, zahvatila je i sve društvene, političke promene lokalne i šire sredine (pa i tih 442 do Beograda) koje su se našle u sendviču između revolucionarnih 70-ih i tragičnih 90-ih. Rezultat je svedočenje o komotnosti 80-ih, osvajanju slobode u vremenu najlepših iluzija, kada mladost „izranja iz sna“.
Tu mladu Snježanu Branimir Džoni Štulić pita Jesi li sama večeras i kaže joj Moja si, Volim te kad pričaš, pa opisuje njene Usne vrele višnje i Život običnog tempa.”

Vladislav Bajac

„Snježana Banović pokazuje da i sjećanja mogu biti akribična! Nevjerojatno je njezino pasionantno poslagivanje detalja koje bi malotko tako točno zapazio, uz pomnju da činjenice, pune boja i mirisa, ne zatrpaju uvid u ono po čemu su uopše bile moguće.
Ovo je knjiga o nastojanjima jedne generacije da se više kulturno, nego politički, rodi.“

Slobodan Šnajder

„Upravo zato rukopis nije samo album zanimljivih, poznatih i važnih likova i njihovih životnih priča, iako je i taj aspekt prisjećanja na mnoge nevjerojatne sudbine i dramatične osobne povijesti svakako zanimljiv najširem krugu čitateljica i čitatelja. Istovremeno je to i knjiga o jednom društvu koje se mijenja, korjenito, radikalno, a uskoro i nasilno.

Darko Lukić

SNJEŽANA BANOVIĆ

Redateljica, spisateljica i redovita profesorica u trajnome zvanju na Odsjeku Produkcije Akademije dramske umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu. Rođena je u Zagrebu 1963. godine. Studirala francuski i španjolski jezik na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, diplomirala kazališnu režiju na Akademiji dramske umjetnosti (1990), doktorirala teatrologiju na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu (2011). Usavršavala se na nizu stipendija i edukacija u Hrvatskoj i inozemstvu od kojih se ističu Fulbrightova stipendija na Sveučilištu YALE i Assitejeova masterclass u Hamburgu. Režirala je pedesetak predstava i scensko-glazbenih događanja u Hrvatskoj i inozemstvu, autorica je više scenskih predložaka, adaptacija i prijevoda za kazalište kao i mnoštva znanstvenih i stručnih tekstova te kolumni iz područja teatrologije i kulturne politike. Recenzentica više znanstvenih članaka, promotorica brojnih književnih i teatroloških izdanja. U dva je navrata bila predsjednica Vijeća za scensku umjetnost Ministarstva kulture RH, a bila je i ravnateljica Drame HNK u Zagrebu, ustanove «Rachlin and friends» u Dubrovniku te predsjednica Vijeća za Dramu Dubrovačkih ljetnih igara.

Kao nastavnica, gostovala je na više sveučilišta u inozemstvu (Wayne State College, NE, USA, Carl Franzens-Universität, Graz, Sorbonne IV, Paris). Prije Kronike sretnih trenutaka, objavila je sljedeće knjige: Država i njezino kazalište (Profil, 2012), Kazalište krize (Durieux, 2013), Službeni izlaz – ogledi o kazalištu, kulturi i politici (Fraktura, 2018.) i Kazalište za narod – HNK u Zagrebu 1945 – 1955. (Fraktura, 2020.).

Koncertom pod nazivomCrazy svira Dylana“, zatvara se ovogodišnji Šesti sajam Knjige u nišama KUN. (Sajam KUN ove godine predstavlja poseban poklon publici, program pod nazivom KUN PLUS, u okviru kojeg će biti predstavljena knjiga u muzici i na filmu).

Tim povodom bend  STILL CRAZY je za muzičke sladokusce, u okviru tematske večeri posvećene Bobu Dylanu, pripremio repertoar pjesama ovog čuvenog kantautora, pjesnika, ali i laureata prestižne Nobelove nagrade za književnost. Koncert počinje u 20:30 sati u galeriji BKC-a, a svi su dobrodošli!

Sarajevski cover-band Still Crazy postoji od 2006. godine, a zovu ga još i “profesorskiband (u grupi su tri doktora nauka i predavača na sarajevskom univerzitetu, uključujući i jednog akademika!). Izvode uglavnom repertoar  classic rock i blues pjesama, sa smjelim izletima u blues, southern rock, glam-rock, post-punk… Bez obzira koji (pod)žanr svirali, Still Crazy = 100% rock’n’roll!

Still Crazy je poznat je i po tematskim koncertima posvećenim odabranim rock autorima. Tako su 2015.-te godine u “Monumentu” priredili tematski koncert posvećen 70-tom rođendanu Neila Younga, a 2017.-te godine su svirali, u sarajevskom “Pozorištu mladih”, koncerte “Crazy plays Dylan“, posvećen Nobelovoj nagradi Boba Dylana, kao i “Crazy plays Petty” u čast prerano preminulog Toma Pettyja. Crazy je 2018.-te godine tematskim koncertom, posvećenim Dragi Mlinarecu, u klubu u Jazzbina obilježio 50 godina albuma “Naši dani” Grupe 220, a u istom prostoru 2021. godine održali su i tematsko veče “Stonesa” povodom odlaska Charlieja Wattsa.

Sa svojim programom, sačinjenim od 100% rock’n’rolla, redovno sviraju u sarajevskim rock i jazz klubovima.

Ulaz na Sajam je besplatan, a vrata BKC-a bit će otvorena za posjetioce od 10:00 do 22:00 sata.

Dobro došli!