PROGRAM ČETVRTOG DANA SAJMA “KNJIGE U NIŠAMA“ (KUN) – petak, 15. 12. 2023.

PROGRAM ČETVRTOG DANA SAJMA “KNJIGE U NIŠAMA“ (KUN) – petak, 15. 12. 2023.

U petak, 15. 12. posetioci Sajma knjige u nišama (KUN) biće u prilici da se upoznaju sa autoricom i pjesnikinjom MAŠOM TOMANOVIĆ, ali i sa pjesnikom i prevodiocem SLOBODANOM IVANOVIĆEM. Sa njima će, u okviru predstavljanja izdavačke kuće “Kontrast izdavaštvo”, o prevođenju u književnosti, podkastima na platformi youtube, ali i ostalim interesantnim temama vezanim za kulturu uopšteno, razgovarati književni kritičar, kolumnista i novinar, ĐORĐE KRAJIŠNIK. Program počinje u 10:30 sati u BKC-u, a direktan prenos se može pratiti i uživo putem live streama na facebook stranici: Bosanski kulturni centar KS.

Maša Tomanović  je rođena u Beogradu 1995. godine. Završila je osnovne i master studije na Filološkom fakultetu na Katedri za opštu književnost i teoriju književnosti. Radila je kao urednica u IK Darma Books, trenutno je izvršna urednica u FMK knjige. Jedna je od moderatora u književnom društvu „Orfisti“ i vodi podkast „Autoput i noć“ na platformi Youtube. Objavljivala je poeziju u regionalnim časopisima (Tema, Polja) i na portalima (Čovjek-časopis, Strane.ba). Bavi se književnom teorijom i kritikom.

Slobodan Ivanović je rođen 1988. u Nikšiću. Objavio je dve knjige pjesama: “Adresa sna” (Plužine, 2010.) i “Osobine” (Beograd, 2014). Jedan je od organizatora čitanja poezije ARGH u Beogradu. Pjesme su mu prevođene na slovenački i ruski jezik. Uvršten je u antologije “Van kutije” (Podgorica, 2009.), “IDIOT Balkan 1 i 2” (Ljubljana 2014. i 2015.), “Meko tkivo” (Zagreb, 2015.), “Černogorcy : 8 + 11 + 1 + 9” (Cetinje, 2015.), “Čiji grad : književni protest” (Beograd, 2016.). Pjesme su mu takođe prisutne u periodici i na brojnim internet portalima. Muzičar je i polu-kompozitor. Živi i radi u Beogradu, gdje prevodi s francuskog i engleskog jezika kao član UKPS.

O promociji projekta “Bosanskohercegovačke bibliografije monografskih i serijskih publikacija” govoriće autorice DŽENANA TUZLAK i DRAGANA BOGDANOVIĆ. Program se dešava u okviru predstavljanja izdavačke kuće Nacionalna i univerzitetska biblioteka BiH,  počinje u 13:00 sati, a promotori publikacije će biti: dr. ISMET OVČINA i mr. AZRA SMAJIĆ-GAČEVIĆ.

Knjiga ANDREE LEŠIĆPopularni žanrovi i alternativni svjetovi: Atwood, Le Guin, Byatt” biće predstavljena u 17:30 sati na centralnoj bini. Promotori će biti prof. dr. AJLA DEMIRAGIĆ, prof. dr. SANJA ŠOŠTARIĆ, a razgovor će moderirati BJANKA ALAJBEGOVIĆ.

“Knjiga, objavljena u izdanju University Pressa, predstavlja pravovremen i izvrsno pogođen doprinos književnoj teoriji i povijesti književnosti u času kad naočigled osiromašuju uloga i status kulturne pismenosti – uloga i status onoga što bismo mogli nazvati alfabetizmom – a onda i zamisao o čovjeku kakvu znamo barem od Platona.”

Prof. dr. Andrea Lešić (rođena u Sarajevu, 31. 10. 1972.) počela je studirati jugoslavenske književnosti i opštu književnost (u Beogradu, 1991.-1994.), završila ruski i francuski jezik i književnost, magistrirala evropsku književnost, i doktorirala na Rolandu Barthesu i Mihailu Bahtinu (sve u Londonu, na Queen Mary, University of London, između 1994. i 2001.). U Londonu je predavala kao lektorica za srpskohrvatski jezik na School of Slavonic and East European Studies (1998.-2001.), i, nakon doktorata, rusku književnost na Queen Mary, University of London (2001.-2005.). Od aprila 2008. radi na Odsjeku za komparativnu književnost i bibliotekarstvo Filozofskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu), gdje predaje uglavnom književnoteoretske predmete. Pisala je o komparativnoj književnosti (francuskoj, ruskoj i književnostima jugoistočne Evrope) i književnoj teoriji (posebno o strukturalizmu, naratologiji, i Bahtinu, kao i o problemu pamćenja). Kroz svoj naučno-istraživački rad se bavi problemom kulturnog pamćenja, kognitivnom poetikom, ljubavnim pričama i vampirima.

Pjesnik, prevodilac, književni kritičar, urednik, scenarista i novinar, AHMED BURIĆ promoviraće novu knjiguNekrolog jednoj epohi”, u 19:00 sati, u okviru programa Večer sa autorom. O knjizi, objavljenoj u izdanju izdavačke kuće University press, pored autora govorit će i MILE STOJIĆ i NERZUK ĆURAK, a razgovor će moderirati DRAGAN S. MARKOVIĆ. (Direktan prenos programa može se pratiti i uživo putem live streama na facebook stranici: Bosanski kulturni centar KS).

Ahmed Burić, je rođen 1967 u Sarajevu. Pjesnik, prozaist, prevodilac. Objavljivao je u najvažnijim medijima Jugoistočne Evrope. Tekstovi su mu prevođeni na njemački, engleski, češki, slovenački, francuski, španjolski. Objavio knjige poezije Bog Tranzicije (2004.), Posljednje suze nafte i krvi(2010.), Maternji jezik (2014.), Vrata raja (2016.) Hipertenzija (2017.), Java (Izbor, 2019.) pripovijetke Devet i po (2016.), i roman Tebi šega što se zovem Donald (2017). Autor knjige eseja (kolumni) Od Ivana do Azize (Ni na webu, ni na zemlji.)

Sajam KUN ove godine predstavlja i poseban poklon publici, program pod nazivom KUN PLUS, u okviru kojeg će biti predstavljena knjiga na filmu i u muzici. Tako će u galeriji sarajevskog BKC-a, u 20:30 sati biti prikazan dugometražni film „PRAZNIK PRAZNINE“ scenariste i reditelja JASMINA DURAKOVIĆA.

Dramski krimić smješten u današnje Sarajevo prati priču o čovjeku koji, preko knjiga koje je pozajmljivao drugima i koje hoće da vrati, pokušava da poveže pokidane niti vlastitog života… Glavne uloge igraju Senad Bašić i Ena Kurtalić, dok je u ovome filmu jednu od posljednjih uloga ostvario veliki bh glumac Mirsad Tuka.

Sinopsis filma: “U svijetu koji je odavno izgubio dušu, ali i vrijednosti za koje se pojedinac bori, sredovječni Sado – čovjek koji traži svoje davno posuđene knjige i usput traga za vlastitim, ali i izgubljenim ljudskim identitetom, živi kao usamljenik kojem je potrebna mrva ljubavi. Kao tragač za knjigama koje je u svome bogatom društvenom i privatnom životu posuđivao raznim prijateljima i slučajnim prolaznicima, pokušava doći do nove životne ravnoteže i sklada. Ali, stvari kreću u drugom pravcu, oko njega je previse mrtvih. Film je dobitnik Grand Prixa na festivalu „Avant&Una“, kao i nagrade Pula Film Festivala za filmove u fazi postprodukcije.”

Ulaz na Sajam je besplatan, a vrata BKC-a bit će otvorena za posjetioce od 10:00 do 20:30 sati.

KOMPLETAN PROGRAM SAJMA KUN U PDF-u: https://shorturl.at/cIQ47

Dobro došli!