Premijerno prikazivanje snimka koncerta pod nazivom „Sevdah orient express – polazna stanica BKC” 15. 05. 2021.

Premijerno prikazivanje snimka koncerta pod nazivom „Sevdah orient express – polazna stanica BKC” 15. 05. 2021.

JU „Bosanski kulturni centar Kantona Sarajevo“ sa ponosom najavljuje premijerno prikazivanje snimka koncerta pod nazivom „Sevdah orient express – polazna stanica BKC”. Koncert će biti emitovan u subotu, 15. 05. 2021. u 20,00 sati putem youtube kanala: https://youtu.be/aKiDrbon9LY

Koncert je premijerno izveden 2020, godine povodom obilježavanja 1. marta Dana nezavisnosti BiH, kada je ujedno i svečano predstavljena obnovljena zgrada i Velika koncertna dvorana JU „Bosanski kulturni centar KS“. Publika i brojni uvaženi gosti koji su prisustvovali ovom događaju imali su priliku da poslušaju koncert pod nazivom „Sevdah orient express – polazna stanica BKC“ koji je pripremljen upravo za ovu priliku.

Orkestar „Sevdah orient express – polazna stanica BKC“ skupa sa horom broji 65 članova, a čine ga profesori i asistenti Muzičke akademije Univerziteta u Sarajevu. U pitanju je Gudački orkestar “Strings Attached Sinfonietta” koji je sastavljen od petnaest članova, a koji je za ovu priliku proširen sa duvačkom sekcijom od četiri člana. Također sa njima nastupaju izvrsni muzičari koji sviraju na: bubnju, perkusijama, bas gitari, klaviru i udaraljkama. Kao vokalni solisti nastupaju: Nikolina Vujić, Elvir Bandić, Amila Heralić i Muhamed Softić. Dirigent orkestra je Nenad Tešić. Specijalni gosti ovog koncerta su članovi hora BKC iz Prijedora, koji broji četrdeset članova i koji nastupa pod dirigentskom palicom Alme Karabeg. Orkestar izvodi sevdah kompozicije koje su prearanžirane u orkestarskom maniru uz povremene prizvuke jazz-a, ali su te sevdalinke i dalje zadržale svoj izvorni sevdah melos i strukturu.