Predstavljen prvi vodič za djecu o Bosni i Hercegovini pod nazivom „Upoznajmo Bosnu i Hercegovinu“

Predstavljen prvi vodič za djecu o Bosni i Hercegovini pod nazivom „Upoznajmo Bosnu i Hercegovinu“

U prostorijama JU „Bosanski kulturni centar KS“, 03. marta 2021. održana je promocija na kojoj je predstavljen prvi vodič za djecu o Bosni i Hercegovini pod nazivom „Upoznajmo Bosnu i Hercegovinu“. Vodič je predstavljen u okviru uspješno uspostavljene saradnje između Bosanskog kulturnog centra KS i Udruženja “Mali ambasadori”, koja je započela početkom januara 2021. godine potpisivanjem Ugovora o međusobnoj saradnji.

Promocija knjige se mogla pratiti uživo na Facebook stranici Udruženja “Mali ambasadori”  https://fb.watch/40yjVVSYMJ/ budući da je zbog epidemioloških mjera promociji mogao prisustvovati ograničen broju posjetilaca.

Autori vodiča za djecu su Haris Hadžibaščaušević i Emir Isović, a kako navode, djeca će se u ovoj knjizi moći upoznati sa osnovnim karakteristikama Bosne i Hercegovine kroz priče popraćene ilustracijama i drugim igricama. Posebno su istakli novitet u knjizi, tj. QR kodove. Naime, prilikom skeniranja telefonom jednog od kodova, otvara se link koji vas potom vodi do videozapisa na datu temu iz povijesti, kulture i tradicije Bosne i Hercegovine, a sve to na YouTube kanalu Malih ambasadora, gdje je moguće vidjeti i brojne druge aktivnosti kojima se bavi ovo Udruženje. Time se željelo podstaći dječije stvaralaštvo i dječija kreativnost.

Knjigu čine dva dijela – prvi dio o Bosni i Hercegovini su napisali autori, dok drugi dio čine dječiji literarni i likovni radovi iz gradova Bosne i Hercegovine. Tokom kolektivne izolacije prethodne godine, članovi Udruženja su organizovali nagradnu igru na temu “Moje mjesto je najljepše, a evo i zašto!”, nakon čega je za nagradu u vodič uvršteno 26 najboljih literarnih i likovnih radova.

Knjiga će biti dostupna u svim bolje opremljenim knjižarama po cijeni od 15,00 KM. Kako ističu iz Udruženja, ideja je plemenitog karaktera pa je stoga primarni cilj obradovati djecu slabijeg imovinskog stanja, pa u tom slučaju cijena knjige iznosi 10,00 KM.