Predstavljanje zbirke poezije “Kod 77” (poetski dnevnik) Nele Krnić, 13. 09. 2023. u 20 sati, JU BKC KS.

Predstavljanje zbirke poezije “Kod 77” (poetski dnevnik) Nele Krnić, 13. 09. 2023. u 20 sati, JU BKC KS.

Zbirka poezije “Kod 77” (poetski dnevnik) Nele Krnić biće predstavljena u srijedu, 13. septembra 2023. godine, u Galeriji Bosanskog Kulturnog Centra KS sa početkom u 20.00 h.

Uz autorku, o zbirci će govoriti urednik, prof. dr Nedžad Ibrahimović. Stihove će govoriti, autorka, te crnogorske glumice Dubravka Drakić i Kristina Obradović. Muzička pratnja na gitari će biti Đorđe Milovanović. Nakon predstavljanja, autorica će zainteresovanim posjetiocima uručiti i potpisati besplatne primjerke knjige.

Nela Krnić je rođena 7. aprila 1977. godine u Sarajevu. Poeziju i prozu piše od djetinjstva, a ovo je njena prva knjiga. Magistar je pravnih nauka i aktivno se bavi zaštitom ljudskih prava, s posebnim akcentom na zaštitu prava najranjivije djece i porodica. Radi u predstavništvu UNICEF-a za Crnu Goru.

Zbirka “Kod 77” je objavljena u izdanju Otvorenog kulturnog foruma (OKF) sa Cetinja. Za izdavača je potpisan Goran Martinović, urednici izdanja su Milorad Popović i prof. dr Nedžad Ibrahimović, a knjigu je grafčki oblikovala Ozana Brković. Fotografija sa naslovnice je djelo Dragana Sjekloće i Vladimira Popovića.

Iz predgovora Dr. Sonje Tomović-Šundić, filozofkinje, pjesnikinje, historičarke umjetnosti, redovne profesorice Fakulteta političkih nauka Univerziteta Crne Gore:

“Kod 77” plod je emocionalnih iskustava i refleksija o važnim egzistencijalnim temama, izazovan za tumačenje i interpretaciju. Autorka gradi vlastitu poetiku, koristi kondenzovan jezik, autentičan stil i ritam jezika da bi u slikovnom zapisu izrazila svoje razumijevanje svijeta. Posebno je posvećena svojim sjećanjima, rodnom gradu, povratku podgoričkim korijenima, otmjenošću koja vibrira njenim krvotokom, kao porodično nasljeđe i zavještanje. U njenom pjesničkom jeziku iskustvo ljubavi, plotsko i senzualno, ima istaknuto mjesto, ali i ljubav kao najšire stanje duha koje obuhvata porodicu, doživljene i mitske gradove, ispitivanjem i nostalgijom osobene senzualnosti. Umjetnost i život se prepliću, njeni duševni kodovi rezultiraju stihovima vanredne estetske vrijednosti, ali i čežnjivom nostalgijom prema izgubljenim ljubavima, gradovima, prostorima. Pjesnikinja se poigrava riječima, vizuelizuje iskustva, pročišćava unutrašnju rezignaciju, srasta sa radosnim zvukom postojanja. Takođe, posebno važnim za poetski dar Nele Krnić čini se njena ženska osviješćenost, revolt prema rodnim stereotipima, ukazivanje na obuhvatnije ljudske vrijednosti. Njena poezija, stoga, kao i njeno pjesničko biće, nosi snagu i ranjivost, bol i plemenitost, uspijevajući da lako nađe put do čitalaca. Poezija je život uhvaćen stihovima, snoviđenje uhvaćeno maštom, iskustva uhvaćena u vječnu knjigu nezaborava, kojoj je Nela Krnić svojim pjesničkim prvijencem odista dala vrijedan prilog.”

Ulaz slobodan.