Predstava „Djelidba“ 24. novembar, gostovanje Narodnog pozorišta Tuzla

Predstava „Djelidba“ 24. novembar,  gostovanje Narodnog pozorišta Tuzla

U okviru svečanog programa posvećenog obilježavanju 25. novembra – Dana državnosti Bosne i Hercegovine u četvrtak, 24. novembra, bit će upriličeno gostovanje Narodnog pozorišta Tuzla koje će pred sarajevskom publikom u 20 sati, u velikoj dvorani BKC-a izvesti svoju novu predstavu „Djelidba“.

Ova predstava u režiji Miralema Zubčevića, prema tekstu Skendera Kulenovića, premijeru je imala 10. novembra 2022. u Tuzli u okviru 28. revije Tuzlanskih pozorišnih dana.

Program se dešava pod pokroviteljstvom Vlade Kantona Sarajevo, u saradnji sa Gradskom upravom Grada Sarajeva.

Ulaz je slobodan!

Na press konferenciji povodom postavljanja predstave na scenu NP Tuzla, Miralem Zubčević, se dotakao prošlih vremena kada je “Djelidba” izvođena u Sarajevu: „Odmah sam pristao da radimo predstavu „Djelidba“. Skender Kulenović, taj genije, spada u našu klasiku. Predstavu „Djelidba“ kojoj je prisustvao Kulenović, svojevremeno su u Sarajevu napustili Rodoljub Čolaković i Đuro Pucar. Glumci su izveli tu predstavu do kraja, a Kulenović je pao u nemilost, otjerali su ga u Mostar… Riječ je o drami s komičnim elementima. Drago mi je što sam radio s darovitim studentima i ljudima. Niko od njih me nije razočarao, ni kao čovjek, ni kao saradnici“.

U predstavi Igraju: Nenad Tomić, Elvis Jahić, Nermin Omić, Milenko Iliktarević, Edis Žilić, Dalibor Brkić, Siniša Udovičić, Midhat Kušljugić, Elvira Aljukić, Adnan Omerović, Nedim Malkočević. Kostimografija: Vesna Teodosić, saradnik za muziku: Denis Hadžić.

Drama „Djelidba“ Skendera Kulenovića je izvorno komedija u dva čina, a prvu verziju je Kulenović napisao 1946. godine. Praizvedba „Djelidbe“ upriličena je na sceni Narodnog pozorišta Sarajevo, u februaru 1948. godine. Treći čin ove drame Kulenović je dopisao tek 1956. godine, a nova „Djelidba“ premijeru doživljava 2. novembra 1957. godine u Narodnom pozorištu Mostar. Godinu poslije mostarska produkcija „Djelidbe“ učestvuje na „III Sterijinom pozorju“, te tako postaje prva predstava iz Bosne i Hercegovine koja je svoju izvedbu doživjela na ovom prestižnom pozorišnom festivalu. Komedija „Djelidba“, u režiji Ahmeda Muratbegovića postavljana je i na sceni Narodnog pozorišta Tuzla, a premijera se dogodila 17. septembra 1960. godine.

Skender Kulenović je bosanskohercegovački pisac i akademik. Rođen je 02. septembra 1910. godine u Bosanskom Petrovcu, a umro je 25. januara 1978. godine u Beogradu. Kao književnik bavio se pisanjem pjesama, poema, kritika, putopisa, eseja, komedija, priča, crtica i romana. Studije prava je napustio 1935. godine kako bi se posvetio novinarskom i književnom radu. Bio je suosnivač časopisa „Putokaz“. Poslije Drugog svjetskog rata je živio u Sarajevu, Beogradu i Mostaru. Dobio je veliki broj nagrada i priznanja. Bio je redovan član Srpske akademije nauka i umjetnosti, Akademije znanosti i umjetnosti Bosne i Hercegovine i Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti.

Miralem Zubčević obrazovao se na Fakultetu dramskih umjetnosti u Beogradu, na kojem je stekao zvanje diplomiranog glumca. Ostavio je veliki trag u kinematografiji i pozorištu južnoslavenskog prostora. Pored uloge Taleta u istoimenoj TV seriji, po kojoj ga najveći dio auditorijuma prepoznaje, velika glumačka ostvarenja je napravio i u TV dramama, filmovima i serijama, poput „Olovna brigada“, „Kože“, „Igmanski marš“, „Hasanaginica“, „Priče iz fabrike“, „Moj brat Aleksa“, „Djelidba“, „Bulevar revolucije“, „Remake“, „Dobro uštimani mrtvaci“, „Nafaka“ i drugi. Jednako važne i velike uloge ostvario je i na pozorišnim scenama. Posebna glumačka ostvarenja Zubčević je napravio ulogama u predstavama „Rukante“, u produkciji Kamernog teatra 55 i „U Zvorniku ja sam ostavio svoje srce“, u produkciji Narodnog pozorišta Sarajevo. Pored velike karijere ostvarene u filmskim i pozorišnim produkcijama, Miralem Zubčević je djelovao i kaodramski pedagog, bio je i dugogodišnji profesor na Akademiji scenskih umjetnosti u Sarajevu, a izveo je i nekoliko klasa na Akademiji dramskih umjetnosti u Tuzli. Na sceni Narodnog pozorišta Tuzla, Miralema Zubčevića publika je imala priliku gledati u sezoni 1997/98., u predstavi “Don Žuan” po tekstu Molièra u režiji Zlatka Svibena. Saradnju s ovim pozorištem Zubčević je ostvario i u pozorišnoj sezoni 2010/2011. kada je na scenu postavio djelo “Stranci pred rajem” autorice Vernese Kellner Berbo.

Režija: Miralem Zubčević

Kostimografija: Vesna Teodosić

Saradnik za muziku: Denis Hadžić

Igraju: Nenad Tomić, Elvis Jahić, Nermin Omić, Milenko Iliktarević, Edis Žilić, Dalibor Brkić, Siniša Udovičić, Midhat Kušljugić, Elvira Aljukić, Adnan Omerović, Nedim Malkočević.