OBILJEŽAVANJE MEĐUNARODNOG DANA SJEĆANJA NA ŽRTVE HOLOKAUSTA I 80 GODINA OD WANNSEE KONFERENCIJE

OBILJEŽAVANJE MEĐUNARODNOG DANA SJEĆANJA NA ŽRTVE HOLOKAUSTA I 80 GODINA OD WANNSEE KONFERENCIJE

Program obilježavanja 27. januara – Međunarodnog dana sjećanja na žrtve holokausta i 80 godina od Wannsee konferencije održat će se u četvrtak, 27. januara 2022. godine u 13:00 sati, u Galeriji BKC-a. Program obilježavanja organizuju: Centar za postkonfliktna istraživanja, Institut edukatora za ljudska prava (EIHR), ForumZFD, Jevrejska zajednica u Sarajevu i JU Bosanski kulturni centar KS.

Program će uključiti promociju pedagoškog priručnika ,,Holokaust i mir – lekcije iz prošlosti za budućnost” i otvaranje izložbe ,,Wannsee konferencija i konačno rješenje jevrejskog pitanja”.

Pedagoški priručnik ,,Holokaust i mir – lekcije iz prošlosti za budućnost” predstavlja praktičnu podršku i didaktički vodič za edukatore/ice i nastavnike/ice sa savremenim tehnikama podučavanja, izvorima i planovima lekcija za stvaranje novih društvenih prostora za učenje, istraživanje historije, uzroka konflikta i nasilja, kao i za sprečavanje i borbu protiv revizionizma i poricanja. Priručnik je kreiran od strane nastavnika i profesora širom BiH, a uz podršku Centra za postkonfliktna istraživanja, Instituta edukatora za ljudska prava i ForumZFD.

U okviru programa obilježavanja bit će postavljena izložba fotografija pod nazivom „Wannsee konferencija i konačno rješenje jevrejskog pitanjaˮ. Izložba je autorsko djelo Eli Taubera, savjetnika za kulturu i religiju Jevrejske zajednice u Bosni i Hercegovini, a kreirana je povodom obilježavanja 80 godina od Wannsee konferencije tokom koje je utvrđen plan uništenja jevrejskog naroda na području Evrope. Cilj izložbe je obrazovanje o ovom događaju i njegovim posljedicama, te pokazuje načine na koje su masovna ubistva Jevreja od strane nacističke Njemačke i njenih saradnika zahtijevala koordinaciju i saradnju vladinih agencija širom Evrope.

U skladu sa trenutnim restrikcijama i epidemiološkim pravilima, broj učesnika je ograničem na 30. Zainteresovani mogu potvrditi svoje učešće putem e-mail adrese events.pcrc@gmail.com najkasnije do 24. januara.