Naučni skup “Genocid nad Bošnjacima i demografske promjene u bosanskohercegovačkom entitetu RS od 1992. do 2022. godine”

Naučni skup “Genocid nad Bošnjacima i demografske promjene u bosanskohercegovačkom entitetu RS od 1992. do 2022. godine”

Institut za bošnjačke studije Bošnjačke zajednice kulture „Preporod“, u saradnji s Institutom za istraživanje zločina protiv čovječnosti i međunarodnog prava Univerziteta u Sarajevu kao suorganizatorom, u srijedu, 12. januara 2022. godine u period od 10.00 do 14. 00 sati organizira naučni skup “Genocid nad Bošnjacima i demografske promjene u bosanskohercegovačkom entitetu RS od 1992. do 2022. godine.” Suorganizator ovog programa koji će se održati u Galeriji BKC-a je JU “Bosanski kulturni centar Kantona Sarajevo”.

Tim povodom danas je u prostorijama BZK “Preporod” održana press konferencija za medije na kojoj najavljen ovaj događaj.

Naučni skup okupit će 10-15 izlagača iz različitih disciplina humanističkih i društvenih nauka, uz nominalno pokroviteljstvo potpredsjednika bosanskohercegovačkog entiteta RS mr. Ramiza Salkića, te prisustvo zamjenika ministra za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine dr. Dževada Mahmutovića i federalnog ministra raseljenih osoba i izbjeglica dr. Edina Ramića, kao i drugih visokih zvaničnika.Prilikom otvaranja naučnog skupa bit će organiziran prigodan recital o temi genocida u Srebrenici, a tokom 2022. godine planirano je i objavljivanje izlaganja koja će biti predstavljena na skupu u tematskom broju Radova Instituta za bošnjačke studije Bošnjačke zajednice kulture „Preporod“.

Ulaz će biti slobodan uz poštivanje epidemioloških mjera.