KUN – SVEČANO OTVORENJE 12. DECEMBAR U 19:00

KUN – SVEČANO OTVORENJE 12. DECEMBAR U 19:00

6. Sajam Knjige u nišama – KUN će biti svečano otvoren, u utorak, 12. decembra u 19:00 sati u Galeriji BKC-a. U okviru programa „Večer sa autorom“,  akad. prof. dr. EJUP GANIĆ će na centralnoj sajamskoj bini predstaviti svoju novu knjigu pod nazivom „Brčko arbitraža (1996. – 1999.) sjećanja i svjedočanstva“. Uz autora, o knjizi će kao promotori govoriti prof. dr. IVO KOMŠIĆ i akad. prof. dr. MIRKO PEJANOVIĆ, dok će razgovor moderirati ZVONKO MARIĆ.

(Direktan prenos programa može se pratiti i uživo putem live streama na facebook stranici: Bosanski kulturni centar KS).

Dr. Ejup Ganić rođen je 3. marta 1946. godine u Sebečevu kod Novog Pazara. Studirao je na Univerzitetu u Beogradu, a doktorirao 1976. godine u SAD-u na poznatom univerzitetu MIT (Massachusetts Institute of Technology). Ostvario je respektabilnu akademsku i znanstvenu karijeru u SAD-u, gdje se neke od njegovih knjiga ubrajaju u kapitalna djela inžinjerske literature. Od 1982. je profesor na Univerzitetu u Sarajevu. 2004.  godine osniva Univerzitet Sarajevo School of Science and Technology kao prvi privatni univerzitet u Bosni i Hercegovini.

Na prvim demokratskim izborima, 1990. godine, izabran je za člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine i tu funkciju je obavljao sve do 1996. godine baveći se dominantno poslovima iz domena odbrane i spoljne politike. U periodu do 2000. godine, kada je okončao mandate predsjednika/potpredsjednika Federacije BiH, sa svojim timom je predvodio povratak izbjeglih i raseljenih u područja Hercegovine i Centralne Bosne. U tom periodu rukovodio je i državnim timom za međunarodnu arbitražu za Brčko koja je okončana vraćanjem ovog grada i općine iz entiteta sa srpskom većinom pod ingerenciju države Bosne i Hercegovine.

Smatra se jednom od ključnih ličnosti za odbranu Bosne i Hercegovine u proteklom ratu. Redovni je član Akademije nauka i umjetnosti Bosne i Hercegovine.

Isti dan, u 10 i 30 sati u BKC-u, u okviru prvog, od planiranih pet programa pod nazivom „Jutro sa autorom“, predstaviće se književnica, pjesnikinja, scenaristkinja, MAJA OMBAŠIĆ, a sa njom će razgovarati IVANA GOLIJANIN.

(Direktan prenos programa može se pratiti i uživo putem live streama na facebook stranici: Bosanski kulturni centar KS).

Maja Ombašić (Maya Ombasic) je pisac, pjesnik, scenarista i poliglota iz Montreala. Rođena je u Mostaru, a školovala se u Švajcarskoj, Francuskoj i Kanadi. Objavila je više romana, dvije knjige poezije, brojne eseje, te scenarije za tri dokumentarna filma. Učestvovala je na književnim i filmskim festivalima širom svijeta. Bila je u užem izboru za brojne književne nagrade, a 2017. godine je osvojila le Prix de la littérature de l’exil za roman Mostarghia. Knjige su joj prevedene na brojne jezike. Inspiraciju često nalazi u svom rodnom kraju, brojnim putovanjima, te filozofiji. Maja radi kao profesor filozofije i književni kolumnista za montrealske časopise.

Maya Ombašić je rođena u Mostaru 1979. godine. Sa dvanaest godina pobjegla je od rata sa svojom porodicom koja je prvo našla utočište u Ženevi gde je Maja naučila francuski jezik. Nakon švicarske adolescencije, otišla je na novi kontinent i nakon dugog zaustavljanja u glavnom gradu, Otava, nastanila se u Montrealu. Ali, tokom neobaveznog putovanja u Havanu, želja da živi i piše u zemlji po mnogo čemu bliskoj bivšoj Jugoslaviji, u potpunosti je prihvatila i španski jezik. Nostalgična za prekinutim socijalističkim djetinjstvom i “sladoledom s okusom komunizma”, svoja prva dva romana “Hronike guštera” i “Radamanthe” posvetila je ostrvu i njegovim tajnama. Doktoritala je filozofiju i komparativnu književnost. Također je studirala i kinematografiju na poznatom montrealskom institutu za film INIS. Napisala je nekoliko scenarija, snimila nekoliko dokumentarnih filmova. Njene knjige su prevedene na više jezika, autobiograski roman ‘’Mostargija’’ je dobio i prestižnu internacionalnu nagradu o exilu, dok joj je zadnja knjiga, ‘’Padati u visine’’, esej u kojem pokušava objasniti nasilje čovječanstva, trenutno jedna od najtraženijih knjiga u kanadskim knjižarama. Između putovanja i predavanja filozofije, vrijeme provodi pišući.

Ulaz na Sajam je besplatan, a vrata BKC-a će bit će otvorena za posjetioce od 10:00 do 20:30 sati.