KUN – SRIJEDA 13. DECEMBAR 2023. – PROGRAM

KUN – SRIJEDA 13. DECEMBAR 2023. – PROGRAM

U srijedu, 13. decembra, u okviru drugog dana KUN-a −  Sajama izdavača/nakladnika Bosne i Hercegovine, publici će se u sarajevskom BKC-u predstaviti pisci iz BiH, ali i iz Crne Gore i Srbije.  Sajamski dan će započeti programom pod nazivom „Jutro sa autorom“. U okviru ovog programa publici će se na centralnoj sajamskoj bini, u 10 i 30 sati, predstaviti poznati bosanskohercegovački i crnogorski književnik, kolumnista i analitičar, Andrej Nikolaidis.

Tokom razgovora, koji će sa autorom voditi Vladimir Vojinović, između ostalog biće riječi i o časopisu za književnost i kulturuFokalizator“. Redakciju i autore koji pišu za ovaj časopis čine neka od najznačajnijih književnih imena iz zemalja regiona. Glavni cilj ove publikacije, koja izlazi četiri puta godišnje, je da putem tekstova o književnosti, kritičkih i književnih tekstova, socioloških, filozofskih i lingvističkih eseja, radi na afirmacija umjetnosti. Jedan od autora koji piše za ovaj časopis je i Andrej Nikolaidis.   

(Direktan prenos programa može se pratiti i uživo putem live streama na facebook stranici: Bosanski kulturni centar KS).

Andrej Nikolaidis rođen 1974. godine u Sarajevu. Dopisnik je i kolumnista za nekoliko značajnih medija, kao što su Al Jazeera, Istraga, Slobodna Bosna. Za roman “Sin” dobio je Nagradu Evropske unije za književnost. Za roman “Odlaganje. Parezija” dobio je crnogorsku državnu nagradu “Miroslavljevo jevanđelje”. Godine 2017. za roman “Mađarska rečenica” dobio je Nagradu “Meša Selimović” za najbolji roman na prostoru BiH, Srbije, Hrvatske i Crne Gore. Dobitnik je i Trinaestojulske nagrade. Njegovi romani prevedeni su na 14 svjetskih jezika. Živi u Ulcinju.   

U okviru programa „Večer sa autorom“, u 17,00 sati, književna publika će imati priliku da prisustvuje promociji knjige „Rekapitulacija (Trilogija)“, autora Svetislava Basare. Knjiga je objavljena u izdanju izdavačke kuće Baybook, a razgovor sa autorom će voditi književni kritičar, kolumnista i novinar, Đorđe Krajišnik.

(Direktan prenos programa može se pratiti i uživo putem live streama na facebook stranici: Bosanski kulturni centar KS).

Svetislav Basara (Bajina Bašta, 1953.) romanopisac, esejist i dramatičar, dosada je objavio tridesetak knjiga – romana, zbirki pripovjedaka, drama i eseja. Dvostruki je dobitnik Ninove nagrade za romane „Uspon i pad Parkinsonove bolesti“ i „Kontraendorfin“; nagrade „Isidora Sekulić“ i nagrade Srpskog književnog društva „Biljana Jovanović“ za roman „Anđeo atentata“ i prvi je dobitnik stipendije iz Fonda „Borislav Pekić“ za rukopis u nastajanju. Dobitnik je i međunarodnih nagrada, drame su mu izvođene na mnogim scenama, a knjige prevođene na engleski, francuski, njemački, mađarski, bugarski, italijanski, španski i makedonski jezik.

Drugi dan Sajma “knjige u nišama“ (KUN) završava programom pod nazivomVečer sa autoricom“, u okviru kojeg će se u 19:00 sati predstavit crnogorska pjesnikinja, esejistkinja, prozna i dramska književnica, Tijana Rakočević. Sa autoricom će o njenoj novoj zbirci priča pod nazivom „Intimus“, razgovarati Vladimir Vojinović, dok će o časopisu „Fokalizator“ sa crnogorskom književnicom razgovarati, Ivana Golijanin.

Tijana Rakočević, pjesnikinja, esejistkinja, prozna i dramska spisateljica, rođena je 1994. godine u Podgorici. Doktorantkinja je Filološkog fakulteta u Nikšiću. Objavila je zbirku poezije „Sve blistavi kvanti“, a nakon zbirke priča „Intimus“, u pripremi je i dramski komad „Admiral“. Njeni radovi – eseji, prikazi, pjesme i priče, prevedeni na nekoliko svjetskih jezika, ili u originalu – mogu se naći u domaćoj i međunarodnoj književnoj periodici. Crnogorsko narodno pozorište dodijelilo joj je najznačajniju bijenalnu nagradu za dramski tekst u Crnoj Gori (2022). Dobitnica je i nagrade za najbolju kratku priču u Crnoj Gori za 2019. godinu, u organizaciji Podgorica art festivala, Nagrade Ministarstva kulture za najbolju kratku priču prijavljenu za IPA projekat „HAMLET“ (Interreg IPA prekogranični program saradnje Italija ‒ Albanija ‒ Crna Gora) i prve nagrade na konkursu Instituta „Goethe“ iz Zagreba za najbolju pjesmu na temu pitke vode (2021). Autorka je najbolje bihorske priče (2020) i najbolje queer priče regiona (2021). Članica je Crnogorskog PEN centra.

Ulaz na Sajam je besplatan, a vrata BKC-a će bit će otvorena za posjetioce od 10:00 do 20:30 sati.