Koncert violončelistice Lane Kostić, nedjelja 07.07. galerija JU BKC KS, u 19 sati

Koncert violončelistice Lane Kostić, nedjelja 07.07. galerija JU BKC KS, u 19 sati

Na Festivalu Baščaršijske noći, u nedjelju, 07. 07. u 19, sati u galeriji JU BKC KS, koncert će održati violončelistica Lana Kostić. Umjetnica će na koncertu predstaviti projekat pod nazivom “Lakiko”. Ulaz je slobodan.

“Lakiko”
Lana Kostić je rođena 1988. u Sarajevu. Poslije završene Srednje muzičke škole u Sarajevu, nastavlja studije na akademijama u Bremenu, Bernu i Zürichu u klasi profesora A. Baillie, D. Grigorian, J. Krebs i C. Brotbek. Pored studija violončela, magistrirala je 2016. kompoziciju i pjevanje u saradnji sa neurologijom Biel, oslanjajući se na znanstvene eksperimente istraživanja slobodne volje. Tada se „rodio“ njen solo projekat “Lakiko”, koji je pokušaj “ujedinjenja” vlastite muzičke biografije, a inspirisan je: mistikom srednjevijekovnih Bogumila, melanholijom sevdalinke, i jasnom strukturom klasične muzike kao i elementima eksperimentalne muzike.
Lana je nastupala u: Ziriškoj oper, Biennale München, Theater Bremen, te na raznim muzičkim festivalima kao što su Musikfestival Bern, Cello Festival Dublin, a trenutno radi na kompoziciji za festival Kyburg, koja će biti snimljena i kao CD.

Po završetku srednje škole, studirala je na Hochschule für Künste Bremen, u klasi violončela prof. Johannes Krebs i prof. Alexander Baillie, gdje je diplomirala 2014. godine. Kao stipendista društva Ober-Gerwern, “Fondation Irène Dénéréaz” i fondacije “Rita Zimmerman”, specijalizirala se na Univerzitetu umjetnosti Bern u klasi prof. Conradin Brotbek gdje je magistrirala kompoziciju i teoriju (sa specijalizacijom iz klasičnog pjevanja) koju je uspješno završila 2016. godine.

Dobitnica je mnogih nagrada na međunarodnim takmičenjima, npr. dobitnik je posebne nagrade na takmičenju “Rudolf Matz”.

Kao klasična violončelistica, nastupala je kao solista, sa orkestrima i raznim ansamblima kamerne muzike. U savremenoj muzici je svirala sa ansamblima Vertigo i Kloppstock i izvodila djela Rosalbe Quindici i Ole Hübner.

Zainteresovana je za interdisciplinarnu umjetnost i uključena je u razne projekte, kao što su film “Dvorak who?”, u pozorištu (Theater am Goetheplatz Bremen, Biennale München, Teatar Bern itd.), kao i za konceptualne improvizacije sa plesačima (Volksbühne Biel), te za elektronsku muziku (generaticartensemble – Bremen i Stein & Staub – Bern).

U saradnji sa Neurology Biel je izvela performans “Muzički EEG” 2016. i 2017. godine, tom prilikom je razvila tehniku za violončelo i glas i povezala se sa EEG (elektroencefalogram) uređajem koji je prikazivao njene moždane talase. Ovaj projekat je rezultirao njenim solo projektom “Lakiko”.
Godine 2017. osnovala je duo „Frida“ sa pijanistkinjom Laurom Livers, sa kojom je odsvirala više od 30 koncerata u BiH, Njemačkoj i Švicarskoj (uključujući Festival Rock The Docks i Bernski muzički festival). Trenutno ove dvije umjetnice snimaju svoj prvi studijski album u Cirihu.