Koncert Trio

Koncert Trio

JU „Bosanski kulturni centar KS“ u okviru koncertne sezone klasične muzike organizuje koncert na kojem će publika imati priliku da čuje trio iz Sjeverne Makedonije, koji čine operna dramska sopranistica Vesna Ginovska- Ilkova, zatim Nikolina Eftimova-Todorovska, flauta i Verica Shotarovska, klavir.

Cjelovečernji koncert će se održati u petak, 18.11.2022. godine, s početkom u 19:30, u galeriji JU BKC KS.

Ove umjetnice koje su ostvarile uspješnu međunarodnu karijeru osmislile su program iz opusa kompozitora: G.B. Pergolesi (Stabat Mater), G. Caccini (Ave Maria), G. F. Handel (Largo from Xerxes, Ombra Mai fu), R. Schumann ( Romanzen op.94), F. Schubert Ständchen (Serenade), V. Bellini Malinconia, Ninfa gentile (Vanne, o rosa fortunate; Per pieta, bell’idol mio), P. Mascagni (Cavalleria Rusticana), G. Puccini, (O Mio Babbino Caro).

Biografije umjetnica:

VESNA GINOVSKA ILKOVA vodeća je operna dramska sopranistica u Makedoniji, a u Makedonskoj operi već 25 godina, pjevačica sofisticiranog klavira, besprijekorne vokalne tehnike, goleme muzikalnosti, karizme i snažnog scenskog nastupa. Studij je završila u klasi prof. Milka Eftimova, magistrirala u klasi prof. emeritus Radmile Bakočević. Njezin debi na pozornici Makedonske opere i baleta 1996. godine u ulozi Michaele u „Carmen“ dobio je izvrsne kritike, a kritika je istaknula njezinu izvanrednu tehniku legata. Ilkova je debitirala na međunarodnoj pozornici 2001. u Nacionalnoj operi u Sofiji u složenoj ulozi Elisabette u Verdijevom „Don Carlu“. Nakon uspješnog nastupa na bugarskoj pozornici, Ilkova je tumačila ulogu Tosce u istoimenoj Puccinijevoj operi.

Vesna Ginovska Ilkova ima bogatu domaću i međunarodnu karijeru, a do sada je nastupala u Srbiji, Hrvatskoj, Sloveniji, Bugarskoj, Rusiji, Americi, Italiji, Turskoj, Danskoj, Grčkoj, Maleziji, u predstavama „Aida“, „Otelo“, „Turandot“, „Madame Butterfly“, „Simon Bocanegra“, „Attila“, „Moć sudbine“, „Bal pod maskama“, „Lidija Makedonska“. Makedonska kritika naziva je „majstorom patetike i dramatike“ te provlači osjećajnost i emotivnost koju Ilkova daje ulogama koje tumači. Iza sebe ima više od trideset ostvarenih uloga, te suradnju s rediteljima i dirigentima s kojima nastupa. Osim u operi, Ilkova je redovno prisutna i na koncertnom podiju, s koncertnim recitalima na pozornici Boljšoj dvorane u Saratovu, Moskvi, Milanu, otvorenoj sceni kazališta u Rimu „Teatro Di Marcello“, koncertnoj pozornici „Aula Symphonia“ – Jakarta, Indonezija, otvorena scena amfiteatra u Aspendosu, Turska, otvorena scena antičkog teatra u Ohridu, u sklopu Ohridskog ljeta izvodi vokalno-instrumentalna djela (Requiem – Verdi, Stabat Mater – Pergolesi, Te Deum – Anton Bruckner, Stvaranje svijeta – Haydn).

Dobitnica je velikog broja značajnih nagrada i priznanja: Nagrada 13. novembar grada Skoplja, Nagrada za umjetnika godine 2014. koju dodjeljuje glazbena manifestacija Virtuozi, nagrada SMUM-a 2010. za ulogu Madame Butterfly, a godine 2019. osvaja Državnu nagradu Sv. Kliment Ohridski. Na Fakultetu glazbene umjetnosti u Skoplju radi od 2006. Izvela je generacije studenata koji uspješno koncertiraju na europskim pozornicama. Danas je redovna profesorica na Odsjeku za solo pjevanje.

NIKOLINA EFTIMOVA TODOROVSKA, srednje i visoko obrazovanje završava u Skoplju. Nakon završenog školovanja, godinu dana boravi na „Mozart akademiji“ u Poljskoj gdje radi sa prof. A. Nikolet. Dobitnica je više republičkih i državnih nagrada. Od 1995. radi u DMUC „Todor Skalovski-Tetoec“ u Tetovu, gdje formira klasu flaute, a kasnije i u DMBUC „Ilia Nikolovski-Luj“ Skopje. Od 2011. godine zaposlena je u DMUC „Ilia Nikolovski-Luj“ Skopje. Godine 2009., dobitnica je nagrade za najviša pedagoška postignuća. Suradnik je Zavoda za razvoj školstva u izradi programa. Članica je komisija državnih i međunarodnih takmičenja.

Zajedno s Vericom Shotarovskom osnivačica je udruge „Polyhymnia“, organizatorica Međunarodnog takmičenja „Polyhymnia“, Glazbenih kampova, koncerata, humanitarnih koncerata i dr. Sudjelovala je na više seminara kod uglednih profesora: A. Nicolet, D. Gavrić, A. Payu, K. Shantl-Zupan, M. Sironic, T. Chicharese, F. Bachi, M. Zupan. Koncert sa kvartetom Polyhymnia u Kumanovu – 2018, Koncert Profesori i studenti sviraju zajedno u Skoplju-2018, Koncert s kvartetom Polyhymnia u Leshoku – 2019, Mini turneje kroz nekoliko gradova sa kvartetom Polyhymnia: Negotino, Prilep, Veles, Skoplje – 2019. Božićni koncert s kvartetom Polyhymnia u Rimu, Italija-2019, Koncert „Dreaming“ u Prizrenu, Kosovo – 2020, Trio koncert Vesne Ginovske Ilkove, Verice Shotarovske i Nikoline Eftimove Todorovske u Rimu, Italija – 2021. koncert trija Vesna Ginovska Ilkova, Verica Shotarovska i Nikolina Eftimova Todorovska u Lisabonu, Portugal – maj 2022. koncert trija Vesna Ginovska Ilkova, Verica Shotarovska i Nikolina Eftimova Todorovska u Skoplju, juni 2022., koncert kvarteta Polyhymnia u Skoplju, juni 2022.

VERICA SHOTAROVSKA dio je glazbene scene od malih nogu. Još kao studentica nastupala je na koncertima u organizaciji DMBUC-a „Ilija Nikolovki-Luj“, a tokom daljnjeg školovanja na Fakultetu glazbene umjetnosti u Skoplju nastavlja sa svojim koncertnim aktivnostim kao solist u kamernim sastavima. Skladala je i svirala klavir kao korepetitor na brojnim koncertima u zemlji i inozemstvu. Radi kao profesorica klavira u DMBUC „Ilija Nikolovski-Luj“, a često je angažirana i kao klavirska korepetitorica na koncertima, smotrama i natjecanjima. Kao profesor, osvojila je niz domaćih i međunarodnih nagrada sa svojim učenicima, a sa svojim kolegama osnovala je Udruženje glazbenih pedagoga Polyhymnia putem kojeg je organizirala brojne događaje, glazbene kampove, seminare, međunarodna natjecanja, koncerte i radionice. Sa studentima i kolegama nastupa na projektu pod nazivom – Profesori i studenti stvaraju komornu glazbu, koncertima, na manifestacijama „Ljetni zvuci Skopja“ i „Karpošovo leto“ na skopskim trgovima i u koncertnim dvoranama u Skopju i Kumanovu.

Kao pijanist ili član komornog ansambla nastupa na nekoliko manifestacija: Dani makedonske glazbe, Dani francuske glazbe, Bijele noći, Multi-Kulti, Sonore, Ohrid I love you, Topol culturan bran, Međunarodni festival Polyhymnia, Glazbenici iz novog tisućljeća itd. Nastupa na manifestacijama Ohridsko ljeto, Bitoljsko ljeto, Skopsko ljeto, s gudačkim ansamblom ARKO, Makedonskom filharmonijom i Mandolinskim orkestrom. Održala je nekoliko solističkih koncerata u koncertnim dvoranama diljem gradova R. S.Makedonije, kao što su Skoplje, Ohrid, Prilep, Đevđelija, Kavadarci, Veles i Tetovo. Već od 2015. koncertira na festivalu „Tempieto“ u Rimu na poziv organizatora festivala. Godine 2017., nastupa na festivalu „Piano City“ – Novi Sad u Atriju Muzeja Vojvodine, a svoj solistički koncert imala je i na prvom festivalu „Corona Laura“, u Kino dvorani u Lovranu, R. Hrvatska.