Jutro sa autorom – Andrej Nikolaidis

  • Post category:Najave

U srijedu, 30. novembra, drugog sajamskog dana publici se predstavio Andrej Nikolaidis, književnik i kolumnista. Razgovor u okviru programa „Jutro sa autorom” vodio je Ahmed Burić.

Andrej Nikolaidis rođen 1974. godine u Sarajevu. Književnik je i kolumnista. Njegovi najčitaniji romani su Mimesis, Sin, Dolazak i Mađarska rečenica. Sin je roman za koji je dobio Nagradu Evropske unije za književnost. Za roman Odlaganje. Parezija dobio je crnogorsku državnu nagradu “Miroslavljevo jevanđelje”. Godine 2017. za roman Mađarska rečenica dobio je Nagradu “Meša Selimović” za najbolji roman na prostoru BiH, Srbije, Hrvatske i Crne Gore. Dobitnik je Trinaestojulske nagrade. Njegovi romani prevedeni su na 14 svjetskih jezika. Najnoviji roman Anomalija ove godine objavljen je u Sarajevu i u Podgorici. Živi u Ulcinju.

Ahmed Burić, pjesnik, pisac, novinar, prevoditelj, urednik, rođen je u Sarajevu. Autor je knjiga poezije “Bog tranzicije“, “Posljednje suze nafte i krvi“, “Hipertenzija“, “Maternji jezik“; knjige kratkih priča “Devet i po“, te zbirke eseja / kolumni “Od Ivana do Azize“. Tekstovi su mu prevođeni na njemački, engleski, češki, slovenački, francuski i španjolski.