Izložba „Slovom o slovu: Tragovima bosanske pismenosti“ od 5. do 9. maja u BKC-u

Izložba „Slovom o slovu: Tragovima bosanske pismenosti“ od 5. do 9. maja u BKC-u

U okviru Dana Kantona Sarajevo bit će upriličena i izložba „Slovom o slovu: Tragovima bosanske pismenosti“ koju organizuje Bošnjačka zajednica kulture Preporod.

Svečano otvorenje će biti u petak, 5. maja u 12 sati u Galeriji JU BKC KS, a bit će dostupna posjetiocima do 9. maja.

Autori Izložbe su: prof. dr. Sanjin Kodrić, predsjednik Bošnjačke zajednice kulture „Preporod“ u BiH i redovni profesor Filozofskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu, zatim dr. Erma Ramić-Kunić, naučna saradnica Instituta za jezik Univerziteta u Sarajevu i dr. Alen Kalajdžija, naučni savjetnik Instituta za jezik Univerziteta u Sarajevu.

Izložba je važna zato što pokazuje historiju bosanskog jezika kroz pismo jer malo je jezika i tradicija koje se mogu pohvaliti tolikim bogatstvom pisama, a to su bosančica, glagoljica prije nje, arebica i savremena ćirilica i latinica. To je jedan novi pogled na historiju bosanskog jezika i izložba predstavlja najznačajnije dokumente koji su pisani na nekim od ovih pisama. Izložba je već bila u mnogim gradovima, a cilj je da je što više ljudi vidi. Već je upriličena u inostranstvu, a planirano je njeno održavanje i širom Evrope.

O izložbi „Slovom o slovu: Tragovima bosanske pismenosti“:

Izložba pokazuje duboku povijesnu ukorijenjenost i dugu tradiciju bosanskog jezika, ali i pismenosti na bosanskom jeziku, čiji se začeci javljaju upravo u dalekom srednjem vijeku, dok se njezin razvoj odvija tokom svih narednih stoljeća.

Sve ovo vrijeme, a stjecajem različitih povijesnih okolnosti, tradicija bosanske pismenosti usložnjavala se, učinak čega jeste i višestrukost pisama bosanskog jezika, među kojima su najprije glagoljica i njezine različite varijante, od kojih je za Bosnu karakteristična glagoljica poluoblog tipa, potom posebna varijanta stare ćirilice, tzv. zapadna ćirilica bosanskog tipa, zatim bosančica te arebica, nakon čega slijede različite starije varijante ćirilice i latinice, kao i, napokon, savremena ćirilica i savremena latinica, odnosno ćirilica i latinica kakve danas poznajemo i koristimo.

CJELOKUPAN PROGRAM MANIFESTACIJE DANI KANTONA SARAJEVO, KOJA SE DEŠAVA POD POKROVITELJSTVOM VLADE KANTONA SARAJEVO MOŽE SE VIDJETI U PDF DOKUMENTU PUTEM LINKA: https://bit.ly/422t7Xb

Ulaz na sve programe je besplatan.

Radujemo se vašoj posjeti!