GLUMAČKE ZVIJEZDE VOJA BRAJOVIĆ I SERGEJ TRIFUNOVIĆ GOSTUJU U SARAJEVSKOM BKC-U SA PREDSTAVOM “VOZ”

GLUMAČKE ZVIJEZDE VOJA BRAJOVIĆ I SERGEJ TRIFUNOVIĆ GOSTUJU U SARAJEVSKOM BKC-U SA PREDSTAVOM “VOZ”

JU Bosanski kulturni centar KS najavljuje gostovanje predstave „Voz“, rađene po romanu kultnog američkog pisca Cormaca McCarthyja, u adaptaciji i režiji Vojislava – Voje Brajovića, te produkciji Zvezdara teatra iz Beograda. U predstavi, koja će biti izvedena 28. 04. u velikoj dvorani BKC-a u 19,30 sati, igraju glumačke zvijezde  Vojislav – Voja Brajović i Sergej Trifunović, koji utjelovljuju dva lika: Crnog i Bijelog.

Cijena ulaznica je 20 KM, moći će se kupiti u biletarnici u BKC-u od utorka, 16. aprila, a mogu se rezervisati od 5. aprila, putem telefona 063-505-000. (Predstava je po žanru drama, traje 120 minuta i nije namijenjena za uzrast ispod 16 godina). Napomena: nakon početka predstave neće biti moguće ući u dvoranu!

Ideju za režiju predstave „Voz“ Brajović je dobio nakon odgledanog filma „The Sunset Limited“ nastalog po drami autora McCarthyja, kojeg je režirao Tommy Lee Jones 2011. godine, a u kojem su uloge Crnog i Bijelog odigrali proslavljeni glumci, pomenuti Jones, te Samuel L. Jackson. Predstava je na matičnoj pozornici Zvezdara teatra premijerno izvedena 2015. godine i do sada odigrana preko 260 puta, uvijek pred prepunom dvoranom uz ovacije publike, a gostovala je na brojnim pozorišnim scenama u regiji, ali i širom svijeta, te na međunarodnim festivalima, osvojivši niz značajnih nagrada.

Na samom početku, Crni spavaša Bijelog da se ne baci pod voz i odvodi ga u svoj stan gdje se odigrava cijela radnja ove dramske predstave. Crni je bivši osuđenik i vjernik, dok je Bijeli ateist i profesor. Upoznavši se, vode raspravu o smislu i besmislu, mogućnostima i željama, razočaranju i nadi, te o pitanju zašto živimo i zašto je Bijeli pokušao samoubistvo. Predstava ne nudi jednostavne odgovore na pitanja, ona želi potaknuti publiku na razmišljanje o ovim temama.

Glumci u ovoj predstavi često komuniciraju sa gledaocima, postavljaju im pitanja, uvlače ih u teatarsku igru,  čime se i publika direktno poziva da bude aktivni učesnik diskusije o uvijek aktuelnoj temi postojanja.

Voja Brajović, kojemu je, kao već poznatom glumcu, ovo prva režija tim povodom je rekao:

 “Inspirisan djelom Kormaka Makartija, jedino što želim ovom predstavom je da izazovem kritički odnos i svijest o tome kuda ovaj svijet ide. I naravno, prije svega, čovekoljublje, koje ima veliku moć da spriječi propast civilizacije. Po mom mišljenju, najbolji lijek za čovjeka i njegovo najjače oružje je kultura, čiji su najvažniji segmenti umjetnost i riječ.“

Druga glumačka zvijezda u ovoj duodramskoj predstavi, Sergej Trifunović, zaključuje: “U početku svega, bijaše riječ. Riječ, istovremeno najskuplja i najjeftinija stvar. Ništa se ne bagateliše tako olako kao riječ. Pokušavam da napišem nešto za program, ali mi se u lice ceri zaludnost tog čina. Da se išta smisleno da napisati, scenska postavka ovog dijela, bila bi besmislena. Ovo nije pozorišna predstava. Ovo je nešto sa čime ćemo se svi mi, sudarati do kraja života, tog voza bez konduktera, kome se početna, krajnja i usputne stanice, ne mogu znati.”

Trifunović dalje kaže:

“Mislim da su to pitanja koja vas proganjaju, u najboljem slučaju bar jednom godišnje, ali onda vas “zakucaju”. Tako da mislim da će ova predstava početi u trenutku kad ljudi izađu iz sale. Počeće u njihovim glavama i to je ono što je najbitnije.”

Uz poziv da pogledaju gostovanje predstave Voz, reditelj i glumac Voja Brajović gledaocima poručuje: “Naša predstava je izazov za sve one vjerujuće i one koji vjeruju da ne vjeruju. Dođite.”

Pisac Kormak Makarti, prema čijem djelu je rađena predstava “Voz”, je rođen u Roud Ajlendu 1933. godine, a odrastao je u Tenesiju, autor je desetak romana i dobitnik je Pulicerove nagrade, zatim Američke književne nagrade (National Book Award – NBA) druge najvažnije američke književne nagradu nakon Pulicera, kao i Nagrade američkog kruga književnih kritičara. Na našem jeziku dostupna su četiri romana ovog sjajnog pisca: Put, Nema zemlje za starce, Krvavi meridijan i Svi ti lijepi konji. The Sunset limited je drama napisana 2006. po kojoj je 2011. godine snimljen istoimeni film sa Samjuel L. Džeksonom i Tomi Li Džonsom. Film snimljen prema djelu Nema zemlje za starce osvojio je četiri Oskara, a ekranizovan je i njegov roman Put.

Zvezdara teatar je otvoren 1984. godine i od tada do danas u tom teatru je izvedeno blizu 100 premijera, preko 8000 predstava, a popunjenost dvije scene ovog pozorišta, od kojih jedna nosi ime legendarnog Danila – Bate Stojkovića koji je na njoj igrao 1.102 puta, je uvijek preko 90 posto. U Zvezdara teatru su izuzetan trag ostavile glumačke veličine kao što su: Milena Dravić, Bora Todorović, Bogdan Diklić, Lazar Ristovski, Nebojša Glogovac, Dragan Jovanović itd. Od samog osnivanja teatra, u njegov rad je uključen reditelj Dušan Kovačević, scenarista kultnih filmova: „Maratonci trče počasni krug“, „Ko to tamo peva“, „Balkanski špijun“, „Profesionalac“ itd. Kovačević se zadnje 24 godine nalazi na mjestu direktora ovog kultnog teatra.

Predstava Voz – lajtmotiv

„Zašto ne bi probao da počneš sve iznova. Ne iz početka to su svi probali. Iznova znači od novog.“

NAGRADE:

Predstava Voz

•           Nagrada publike „Dalibor Foretić“ (ocjena 4,76), 23. Međunarodni Festival malih scena, Rijeka, 2016.

•           Nagrada publike za najbolju predstavu, 2. MIT festival, Cetinje, 2016.

•           Gran pri za najbolji partnerski odnos na sceni, Međunarodni festival u Nikšiću, 2016.

Voja Brajović

•           Nagrada „Žan Marolt“ za najboljeg glumca, 1. Dani Jurislava Korenića, Sarajevo, 2016.

•           Nagrada za glumca večeri, 5. Festival prvoizvedbenih predstava, Aleksinac, 2016.

Sergej Trifunović

•           Nagrada za najbolju mušku ulogu, 5. Festival prvoizvedbenih predstava, Aleksinac, 2016.

Pisali su o predstavi:

•           “Voz je filozofska drama o dva junaka koji se slučajno sreću na željezničkoj stanici… Njihove se uloge i moć tokom dva sata trajanja mijenjaju, njihova je duša secirana na dlanu. Oni imaju samo želju da prežive. Da ostanu ljudi.”

Jelena Paligorić, Nedeljnik

•           “Produkcija Voz je repertoarski pogodak zbog izuzetne podsticajnosti teksta i precizne igre glumaca, Sergeja Trifunovića (Crni) i Voje Brajovića (Beli).”

Ana Tasić, Politika

•           “Virtuoznost Sergeja Trifunovića (odavno neviđena ovdje) se odlično kombinovala sa smirenošću i izražajnošću Voje Brajovića, stvarajući tandem koji se, u svom neskladu, harmonično borio za istu stvar – ljudsko razumijevanje i saosjećanje.”

Dragana Bošković, Večernje novosti

•           “Sad se ti što čitaš pitaš u čemu je fora sa ovim mojim tekstom, da li preporučuje ili ruži? Dragi prijatelju, apsolutno preporučuje. Ne gubi se dah od površnog, ne želiš da pobjegneš od nečeg što te ne dotiče.”

Nataša Dostić, blog buka.com