Film “HOME” povodom obilježavanja Svjetskog dana okoliša 2024. godine u BKC-u

Film “HOME” povodom obilježavanja Svjetskog dana okoliša 2024. godine u BKC-u

Povodom obilježavanja Svjetskog dana okoliša 2024. godine, u Galeriji JU ‘’Bosanski kulturni centar KS’’, koja je ujedno i partner na projektu EU Youth Cinema: Green Deal, u četvrtak, 06.06.2024. godine u 12 sati, biće prikazan izvanredni dokumentarni film ‘’Home’’. Autor filma je Yann Arthus – Bertrand (Francuska 2009).

Radi se o uspješnom zelenom projektu EU Youth Cinema: Green Deal, osnovanom u martu 2022. godine, koji je ponovo podržan od strane Creative Europe MEDIA i ulazi u svoju drugu fazu. Nudi se u 12 zemalja – pored Bosne i Hercegovine, također u Albaniji, Austriji, Hrvatskoj, Grčkoj, Crnoj Gori, Sjevernoj Makedoniji, Rumuniji, Srbiji, Sloveniji, Ukrajini i Južnom Tirolu u Italiji – u obliku kino predstava i striminga namijenjenih učenicima i nastavnicima do februara 2026. godine.

Cilj EU Youth Cinema: Green Deal jeste stvoriti živahno virtualno mjesto zelene razmjene u skladu sa Evropskim zelenim planom i okupiti mlade ljude. Radi se o jačanju zelene tranzicije, predstavljanju svih aspekata vezanih za EU zelenu agendu u kinematografskom kontekstu kroz evropske filmove, te pružanju pouzdanih alata za edukaciju, osnaživanje, dijeljenje znanja, iskustava i ekološki održivih praksi putem filmova i razgovora, te inspirisanju nastavnika i učenika. Međutim, dijelovi programa bili su dostupni i široj javnosti širom svijeta putem www.euyc.green.

Kampanja 2024. godine fokusira se na obnovu zemljišta, dezertifikaciju i otpornost na sušu pod sloganom „Naša zemlja. Naša budućnost. Mi smo #GeneracijaObnove“.

Povodom ovog događaja, izvanredni dokumentarni film HOME Yanna Arthus-Bertranda (Francuska 2009) biće prikazan 15 godina nakon svjetske premijere. HOME je proslava ljepote Zemlje i strastveni poziv da je zaštitimo od uništenja. Upečatljiv i prkosno optimističan, film putuje kroz 54 zemlje, razmatrajući stanje okoliša i faktore koji će igrati ulogu u određivanju njegove budućnosti.

Ovim događajem, Sarajevo postaje dio EU Youth Cinema: Green Deal akcije za planet, podržane od strane GoodPlanet Foundation.

Trejler za film možete pronaći na web stranici: https://vimeo.com/letsceeff/home

Iako je trejler na engleskom jeziku, film će biti prikazan sa bosanskim titlovima.

Ulaz je slobodan.