Dječija predstava „Lakonoga u čarobnoj šumi“

  • Post category:Najave / Ostalo
Dječija predstava „Lakonoga u čarobnoj šumi“

U četvrtak, 19. 07. u 19:00, najmlađi sugrađani i njihovi roditelji imaće priliku da pogledaju dječiju predstavu „Lakonoga u čarobnoj šumi“, koja će biti izvedena na otvorenoj sceni postavljenoj na Trgu Oslobođenja – Alija Izetbegović. Predstava se nalazi na programu festivala „Baščaršijske noći”.

Lakonoga u začaranoj šumi je muzička basna o radoznaloj i naivnoj Stonogi koja se jednog dana izgubi u čarobnoj šumi i na tom putu nauči šta znači i koliko je bitno pravo prijateljstvo. Predstava, je nastala u saradnji JU Bosanski kulturni centar Kantona Sarajevo i Udruženja za promociju kulture ”FANI”, a namijenjena je predškolskom i školskom uzrastu, te roditeljima. Režiju i adaptaciju, prema tekstu ”Stonoga i prijatelji” Fahrudina Kučuka, potpisuje Riad Ljutović.
Glumci u ovoj muzičkoj basni su: Andrea Aković u ulozi Lakonoge, Armin Omerović je Lisac Dugonja i mladi Filip Radovanović, pauk Pepe.
Izbor muzike, koreografiju, kostimografiju i scenografiju potpisuje Riad Ljutović. Grafički dizajn, ilustracije i likovno oblikovanje predstave, Sanela Husić –Musabašić. Majstor tona, Slađan Vujić, majstor svjetla, Moamer Šaković.
Ulaz na predstavu je besplatan.

„Lakonoga u čarobnoj šumi“
Iako je predstava primarno namijenjena za predškolski i školski uzrast, glumci ističu da će ovo biti poučna predstava ne samo za djecu nego i za odrasle, jer će roditelji zajedno s djecom učiti o određenim stvarima. Predstava nosi poruku o značaju prijateljstva, te da su to vrijednosti koje djeca trebaju učiti od malih nogu. U pitanju je poučna priča kroz koju se na zabavan način provlače upozorenja koja su bitna za djecu.
“Najvažnija poruka koju nosimo je o značaju prijateljstva. Moramo kroz čitav život imati prave drugare, prave prijatelje. To su vrijednosti koje trebamo učiti djecu već od malih nogu. I skrenuti pažnju na neke probleme, kao što su da djecu ne smijemo puštati same među nepoznate osobe, ili u nepoznate dijelove grada. Čarobna šuma predstavlja taj grad, odnosno sve opasnosti kojim djeca mogu biti izložena svakim danom“, kaže režiser, Riad Ljutović.
„Malena nepažljiva Stonoga Lakonoga se jednog dana izgubi u Čarobnoj šumi…
Tako predstava počinje, a vi zamislite šta je Lakonogu čekalo na nepoznatom putu, ili jednostavno dođite na predstavu na kojoj će vam Lakonoginu priču ispričati glumici: Andrea Aković, Armin Omerović i Filip Radovanović“.

RIAD LJUTOVIĆ
Rođen u Sarajevu 1973.god. Glumu diplomirao na Akademiji scenskih umjetnosti u Sarajevu 1997.godine. Zavšio Baletski studio pri Narodnom pozorištu Sarajevo. Glumački je debitirao ratne 1993. kao Mirabel u Zidu, na sceni Kamernog teatra ‘55. Ostvario niz značajnih uloga u teatrima BiH. Prvi profesionalni angazman ostvario u Rijeci u Kazalištu Ivan pl Zajc. Zaposlen je kao glumac u Narodnom pozorištu Sarajevo. Pored glume bavi se koreografijom i režijom. Kao redatelj do sada uradio predstave: Pomračenje, Tajna zlatnog Sunca, Moje Drugo ja, Annie Mjuzikl, Flashdance mjuzikl, Čudovište iz pozorišta i lutkarova djeca, Lakonoga u Čarobnoj šumi …

FAHRUDIN KUČUK, KNJIŽEVNIK
Fahrudin Kučuk (Sarajevo, 1958.) je autor koji cijeli svoj život nosi posebnu emociju prema djeci i mladima, te i kroji literaturu za najmlađu populaciju.
Do danas je objavio deset romana, nekoliko slikovnica, abecedara, pripovijedaka kao i tri dramska teksta koji su postavljeni u pozorištu za djecu i mlade.
Knjiga o bosanskom Djedu Mrazu „Dedo Hambo i mačak Bimbo“ nagrađena je na Sajmu knjiga i učila u Sarajevu 2009. godine, a roman „Edo u crtanom filmu“ na Konkursu Fondacije za izdavaštvo Sarajevo 2011. godine.
Roman-trilogija „Mračno kraljevstvo“ je prvi bh. naučno-fantastični ep o mitskom bosanskom srednjovjekovlju kojega su prikazivači ocijenili bosanskohercegovačkim „Gospodarom prstenova“.
Kučuk je i ovogodišnji bosanskohercegovački predstavnik za najveću svjetsku nagradu u oblasti književnosti za djecu «Astrid Lindgren». Živi i radi u Sarajevu kao slobodan umjetnik. Član je Društva pisaca BiH.