Dani Kantona Sarajevo donose besplatne koncerte, predstave, izložbe, zabave za djecu

Dani Kantona Sarajevo donose besplatne koncerte, predstave, izložbe, zabave za djecu

Dani Kantona Sarajevo 2023. održat će se od 2. do 9. maja, a publika će biti u prilici da prati mnoštvo zanimljivih i besplatnih sadržaja od rock i jazz koncerata, teatarskih predstava, programa za djecu, izložbi, nastupa folklornih ansambala itd. na različitim lokacijama širom Kantona Sarajevo.

JU „Bosanski kulturni centar KS“, u okviru ove Manifestacija koja se dešava pod pokroviteljstvom Vlade Kantona Sarajevo, najavljuje nekoliko zanimljivih događaja.

Cjelokupan program manifestacije Dani Kantona Sarajevo može se vidjeti putem linka: https://bit.ly/422t7Xb

Ulaz na sve programe je slobodan.

Teatarski spektakl „Ljetopis o kralju Tvrtku“ u režiji Dine Mustafića bit će izveden u Velikoj dvorani JU „Bosanski kulturni centar KS“, u ponedjeljak, 8. maja u 20 sati. Predstava je nastala po istoimenom romanu Jasmina Imamovića, dok je dramatizaciju uradio poznati dramski pisac Željko Hubač. Zbog ograničenog kapaciteta dvorane besplatne ulaznice za ovu predstavu će se preuzimati na portirnici JU BKC KS  (Branilaca Sarajeva 24.)  radnim danima od 10 do 19 sati, a vikendom od 10 do 16 sati.

Tekst se bavi životom velikog bosanskog kralja Tvrtka I Kotromanića i dramski je prikaz ove velike historijske ličnosti BiH i Balkana. Akcent dramske predstave je na unutrašnjim odnosima njegovog porodičnog i društvenog okruženja u kojem je živio i djelovao. Predstava je istovremeno i melodrama o privatnom životu Kralja Tvrtka.

Autorsku ekipu projekta, osim Dine Mustafića i Željka Hubača, čine renomirani umjetnici iz BiH: scenograf Osman Arslanagić, kostimograf Amra Zulfikarpašić, dok je muziku komponovao Damir Imamović.

U predstavi igraju poznati bh. glumci: Muhamed Hadžović, Senad Bašić, Kaća Dorić, Helena Vuković, Vanja Matović, Mirna Jogunčić, Mirza Ćatibušić, Elmir Krivalić, Mehmed Porča, Enes Salković.

Projekat je nastao uz podršku Vlade Kantona Sarajevo, Ministarstva kulture i sporta  KS i drugih partnera i sponzora. Produkciju projekta vode   JU “Bosanski kulturni centar KS” i UG „Scena“, dok su producenti projekta Jasmin Duraković i Amira Kudumović.

Predstava će također biti izvedena u istoj dvorani 8. i 9. maja u terminu od 11 sati, za organizovane posjete školske djece.

U okviru Manifestacije je pripremljen i bogat program za naše najmlađe sugrađane. Tako će predstava/muzičko – zabavni program za djecu “Gdje se krije svijet čarolije” biti održana u Multimedijalnoj sali Općine Ilidža – nekadašnjem kinu Igmanu ponedjeljak, 8. 5. u 12 sati.

Isti program bit će izveden u Općini Novo Sarajevo – u Međunarodnom centru za djecu i omladinu, u utorak, 9. maja u 12, sati, te u Galeriji sarajevskog BKC-a, u srijedu, 10. maja u 12 sati.

U ovoj predstavi, koja je namijenjena maloj raji, djeci Sarajeva, ali i svima ostalim raspoloženim za zabavu i druženje, učestvuju glumci:  Ana-Marija Tomić i Kemal Čebo, zatim Mirsad Abdagić-Kike i Baletni studio „Aurora“ – KUD Baščaršija.  Autor i režiser je Dževad Hadžić.

Siže predstave „Gdje se krije svijet čarolije  – „Djeca su nezadovoljna jer misle da nešto propuštaju i pitaju se gdje je taj svijet čarolije. Nakon niza avantura na kraju saznaju da je čarolija u njima, da oni stvaraju svoju čaroliju u sebi, druženjem sa svojom porodicom, prijateljima, u svom okruženju, kroz svoja djela, učenjem i sazrijevanjem“.

Pored pozorišnih predstava, Dani Kantona Sarajevo donose i nekoliko jazz i pop-rock koncerata.

Za ovu priliku, Sinan Alimanović International Band je pripremio audio-vizuelnu promociju koncertnog snimka, „Sinan Alimanović International Band: Live in BKC, 2022.“, koja će biti održana u petak, 5. maja, u Galeriji Bosanskog kulturnog centra KS, u 20.00 sati.  

Riječ je o promociji videosnimka koncerta koji je ovaj jazz sastav održao u BKC-u, 23. decembra prošle godine.

Nakon emitovanja videosnimka, biće upriličen razgovor sa umjetnicima, Sinanom i Lejlom Alimanović, te mini nastup u okviru kojeg će publika biti u prilici da čuje i jednu novu još uvijek neobjavljenu kompoziciju.

Koncert Sinan Alimanović International Band-a organizovan je povodom promocije nagrađenog albuma“Lejla”, objavljenog 2020. godine, od njujorške izdavačke kuće, jazz provenijencije, Miles High Records. Na ovom nastupu, koji je bio svojevrstan muzički most između Sarajeva i New York-a, bh jazz ambasador, Sinan Alimanović predvodio je internacionalni ansambl, u sastavu:

Harvie S (New York) kontrabasist, kompozitor, producent, profesor na Manhattan School of Music, Alvester Garnett (New York) bubnjar, dobitnik nagrade Thelonious Monk International Jazz Drum Competition, Lejla Alimanović (Sarajevo) doktor nauka u oblasti odnosa između književnosti i muzike, na koncertu je predstavila autorske kompozicije posredstvom glasa i električnog klavira, Adam Klemm (Ljubljana/Novi Sad) magistar u oblasti jazz saksofona, jedan od umjetničkih voditelja Big Band-a RTV Slovenija, te član umjetničkog vijeća Jazz festivala Novi Sad, Sinan Alimanović (Sarajevo), višestruko nagrađivani pijanist, kompozitor, dirigent, aranžer, profesor, u kontinuitetu promoviše bh jazz scenu na regionalnom i svjetskom nivou, kroz saradnje sa najrelevantnijim imenima iz svijetajazz muzike.

Sarajevska punk-rock grupa Skroz nastupit će u Domu mladih Skenderija, u četvrtak, 4. maja u 20 sati. (Grupa Skroz nastala je u Sarajevu 1996. godine, a čine je Adnan Šaran (vokal, autor, tekstopisac), Dejan Ostojić (bas gitara), Nedžad Mulaomerović (bubnjevi), Elvir Salčinović (gitara) i Nino Škiljić (klavijature). Bosanskohercegovačkoj publici prvi put su se predstavili sa pjesmom “Sve sam jači” (1999.) a iskorak na regionalno tržište ostvarili su 2005. sa pjesmom “Srušio sam stan”. Do sad su objavili tri albuma – Skroz (Croatia records – 2000.), Savršeni Organizam (Menart – 2004.) i Regija (Hayat production / Menart – 2008.) te četiri samostalna singla – Afganistan (2005.), Igraj Bosno (2006.), Amerikanac (2011.) te Raj (2013.). Tokom višegodišnjeg djelovanja bilježe veliki broj koncerata širom EX YU prostora, te uspješno sarađuju sa produkcijskom kućom PRO.BA, zaslužnom za vizualizaciju velikog broja singlova i sa prijateljima Dinom Šaranom, Sejom Sexonom, Elvisom J. Kurtovichem, Edom Maajka, Srđanom Todorovićem i Branislavom Trifunovićem”).

Predgrupa na koncertu 4. maja će biti „Bruhuuhu“, bend iz Zenice koji izvodi interesantan spoj rocka, industrijala i elektro muzike.

Bruhuuhu je bend nastao 2018. godine u Bosni i Hercegovini kao rezultat dugogodišnje komunikacije i zajedničkog muziciranja njegovih članova. Shodno uticajima različitih žanrova muzike, koje članovi grupe  konzurmiraju, izričaj Bruhauuhu uveliko ima doticaja sa rockom, industrijalom, electrom i drugim srodnim žanrovima.

Članovi benda su: Ernad Bihorac (vokal, gitare, keybord, sempler), Duško Kostić (bubnjevi), Solo Semir (perkusije, vokal), Boris Marković (bass, vokal). Bendu se nedavno pridružila i nova članica Ana Milanović (vokal).

Bend je početkom februara 2023. godine otpočeo svoju prvu turneju bruhuuhulive.

Dva dana kasnije, u subotu, 6. maja u 20 sati, u istoj dvorani će publiku zabavljati rock-pop sastav „Vatra“ (Hrvatska) koji na muzičkoj sceni postoji već skoro 25 godina.  Vatri je općenita inspiracija za kompozicije brit pop. Do sada su objavili deset albuma, od kojih je najnoviji, pod nazivom „Javi se kad stigneš“, izašao krajem prošle godine. Album je nazvan po singlu  koji je 7 sedmica držao prvo mjesto nacionalne radijske top liste singlova. Grupa je tim singlom sa albuma ostvarila peti uzastopni broj jedan HR Top 40 liste, nastavivši tako dominaciju u hrvatskom radijskom eteru. Tokom karijere su sarađivali sa izvođačima kao što su: Massimo, Damir Urban, Božo Vrećo, Ljubica Gurdulić iz grupe Svadbas, producent Denis Mujadžić – Denyken  itd.

U okviru Dana Kantona Sarajevo bit će upriličena i izložba „Slovom o slovu: Tragovima bosanske pismenosti“ koju organizuje Bošnjačka zajednica kulture Preporod. Svečano otvorenje će biti u petak, 5. maja u 12 sati u Galeriji JU BKC KS, a bit će dostupna posjetiocima do 9. maja. Autori Izložbe su: prof. dr. Sanjin Kodrić, predsjednik Bošnjačke zajednice kulture „Preporod“ u BiH i redovni profesor Filozofskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu, zatim dr. Erma Ramić-Kunić, naučna saradnica Instituta za jezik Univerziteta u Sarajevu i dr. Alen Kalajdžija, naučni savjetnik Instituta za jezik Univerziteta u Sarajevu.

Izložba je važna zato što pokazuje historiju bosanskog jezika kroz pismo jer malo je jezika i tradicija koje se mogu pohvaliti tolikim bogatstvom pisama, a to su bosančica, glagoljica prije nje, arebica i savremena ćirilica i latinica. To je jedan novi pogled na historiju bosanskog jezika i izložba predstavlja najznačajnije dokumente koji su pisani na nekim od ovih pisama. Izložba je već bila u mnogim gradovima, a cilj je da je što više ljudi vidi. Već je upriličena u inostranstvu, a planirano je njeno održavanje i širom Evrope.

O izložbi „Slovom o slovu: Tragovima bosanske pismenosti“:

Izložba pokazuje duboku povijesnu ukorijenjenost i dugu tradiciju bosanskog jezika, ali i pismenosti na bosanskom jeziku, čiji se začeci javljaju upravo u dalekom srednjem vijeku, dok se njezin razvoj odvija tokom svih narednih stoljeća. Sve ovo vrijeme, a stjecajem različitih povijesnih okolnosti, tradicija bosanske pismenosti usložnjavala se, učinak čega jeste i višestrukost pisama bosanskog jezika, među kojima su najprije glagoljica i njezine različite varijante, od kojih je za Bosnu karakteristična glagoljica poluoblog tipa, potom posebna varijanta stare ćirilice, tzv. zapadna ćirilica bosanskog tipa, zatim bosančica te arebica, nakon čega slijede različite starije varijante ćirilice i latinice, kao i, napokon, savremena ćirilica savremena latinica, odnosno ćirilica i latinica kakve danas poznajemo i koristimo.

JKPHD “La Benevolencija” tokom manifestacije “Dani Kantona Sarajevo” organizuje izložbu pod nazivom “BAMITBAH” istaknutog bh umjetnika, redovnog profesora na Akademiji likovnih umjetnosti Univerziteta u Sarajevu, mr. Hrkaš Ivana

Otvorenje izložbe je 04.05.2023. godine sa početkom u 19.30h u Galeriji “Novi hram”. Izložbu će otvoriti ambasador Jakob Finci, predsjednik Jevrejske zajednice Bosne i Hercegovine. 

O izložbi:

Bamitbah je knjiga koja dokumentuje sarajevsku Jevrejsku opštinu i njenu kuhinju politike otvorenih vrata za sve u Sarajevu, ne samo Jevreje; tu posebnu atmosferu, eklektični enterijer, njene goste – uglavnom stare dame i gospodu, tu i tamo pokojeg backpacker-a . Po povratku u Sarajevo, nakon šest godina provedenih u Izraelu, otkrio sam to posebno mjesto i osjetio snažnu potrebu da ga dokumentujem, te iz nekoliko razloga predstavim u formi knjige.

Saznao sam da je kuhinja Jevrejske opštine u Sarajevu otvorila svoja vrata u ratu, 1992. godine. Činjenica da, bez ikakvih sigurnosnih propisa, u multireligijskom gradu gdje je većina stanovništva islamske vjeroispovijesti, Jevrejska opština i njena kuhinja imaju i oduvijek su imale politiku otvorenih vrata za sviju, bez obzira na vjeroispovijest, za mene je bila jedan od glavnih razloga da napravim ovaj projekat.

Drugi razlog je bila želja da iz intimnog ugla pokažem da mjesta kao ovo, sa svojim jedinstvenim enterijerom i pozitivnošću polako nestaju. Htio sam da pokažem da ovakva mjesta još uvijek postoje negdje na svijetu, bez obzira na globalizaciju, konzumerizam, trend brzog života, razvoj tehnologije i da moramo da ih očuvamo i ukažemo na njih. Ovaj projekat je omaž tom jednom posebnom mjestu tako snažnog značenja, a ipak skoro zaboravljenom.

Ova knjiga je intiman susret sa posebnim mjestom, lično vidjenje da ono, ne samo da promoviše i snažan je primjer suživota u multikulturalnom i multietničkom gradu Sarajevu, nego je i zapis, svjedočanstvo nečega što s vremenom može nestati.

O autoru:

Mr. Ivan Hrkaš rođen je u Sarajevu 1978. godine. Nakon završene osnovne škole odlazi u Izrael, gdje od 1992. do 1998. godine pohađa Seligsberg gimnaziju u Jerusalemu, koju završava kao đak generacije. Iako je primljen na prestižnu Akademiju likovnih umjetnosti Becalel u Jerusalemu, 1998. godine se vraća u Sarajevo i upisuje Akademiju likovih umjetnosti, smjer grafičkog dizajna. Diplomirao je 2004. godine, a 2011. godine magistrirao iz oblasti Fotografije. Već u januaru 2005. godine asistent je na predmetu Fotografija u klasi profesora Mehmeda A. Akšamije, u septembru 2011. godine docent, u septembru 2016 van.profesor, a u junu 2022 godine redovni profesor na oblasti Fotografija (Osnovi fotografije I i II i Fotografija I i II). Tokom 2018 godine obavlja dužnost šefa Odsjeka za Grafički dizajn, a od decembra 2021. godine je šef Katedre za Fotografiju i Multimediju. U periodu 2012-2013. godine angažiran je kao gostujući profesor na Visokoj školi za dizajn u Ljubljani (Slovenija). Posljednih 12 godina bavi se sociološkom fotografijom (intima i prostori kolektivnih sjećana), što je i tema njegovog magistarskog rada.

U okviru Večeri folkora posvećene Sarajevu, a koja se organizuje u saradnji sa Savezom amaterskih kulturno-umjetničkih društva Kantona Sarajevo (SAKUD),  3. maja na velikoj sceni Bosanskog kulturnog centrau 20:00 sati, će nastupiti predstavnici  KUD-ova koji rade i djeluju u Kantonu Sarajevo. Publika će imati priliku da uživa u folklornim igrama, te tradicionalnoj horskoj  i instrumentalnoj muzici sa područja cijele BiH.

Učestvovat će: KUD Lola, KUD Igman, KUD Gajret, KUD Ivan Planina, KUD Vogošća, ŽKUD Željezničar, RKUD Proleter.

Tokom trajanja Manifestacije Dani Kantona Sarajevo u periodu od 3. do 8. maja bit će upriličen i program „Muzika na ulici“ u okviru kojeg će muzičke grupe koje čine mladi, talentovani muzičari Srednje muzičke škole Sarajevo izvoditi jednosatne koncerte pop – rock i fusion jazz muzike ispred Gradske tržnice u ulici Ferhadija. Nastupi, koji se organizuju u saradnji sa Srednjom muzičkom školom Sarajevo, počinjat će u 19 sati, a svoje umjeće na instrumentima široj publici će predstaviti: grupa Domine, koja nastupa 3. 5. i 7. maja (izvode autorske kompozicije, ali i pop-rock numere poznatih izvođača), zatim grupa Aritmija koja svira obrade rock and roll pjesama, a ispred Gradske tržnice će nastupati 4, i 6, maja, te gupa Virsa, koja će 8 maja izvesti muzički repertoar koji čine fusion jazz kompozicije.

DODATNI OPISI I BIOGRAFIJE:

Grupa Vatra je virovitički rock, pop sastav koji je osnovan 1999. godine. Vatri je općenita inspiracija za kompozicije brit pop.

Svoj prvi CD objavili su 1999. godine pod nazivom Između nas. Ovim albumom bili su nominirani na novinarskoj rock nagradi Crni mačak 2000. godine u kategoriji za nadu godine. 2002. godine potpisali su ugovor s diskografskom kućom Dallas Records, i iste godine objavili album Anđeo s greškom. Slijedi niz izdanja, a 2008. godine objavljuju svoj peti studijski album Sputnik na kojem su producenti bili Jura Ferina i Pavle Miholjević.

Sastav je osnovan 1999. godine u Virovitici. 1999. godine potpisuju ugovor za izdavačku kuću Jabukaton i izdaju prvi album Između nas. Producent tog i budućih albuma Vatre je Denis Mujadžić – Denyken, kojeg sastav često ističe i kao dodatnog člana, a album je zapažen po nekoliko uspješnih singlova. Na novinarskoj rock nagradi “Crni mačak” 2000. godine ovim prvijencem bili su nominirani u kategoriji za nadu godine. Na promotivnoj turneji koja je uslijedila Vatra je odsvirala približno stotinu koncerata po Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini te se tako već na samom početku profilirao kao sastav koji se najbolje dokazuje na sceni.

Vatra je prijateljski sastav sa sastavom Pavelom i vole se družiti privatno i poslovno. Međusobno približavanje dogodilo se spontano, nakon toga i bliska suradnja i utjecaji.

Hronologija:

  • 2000. godine, članovi Vatre počinju sa snimanjem materijala za drugi studijski album, no nakon više mjeseci snimanja, sav materijal je izgubljen u računalnoj grešci. Kompletan album, Anđeo s greškom snimljen je ponovno 2002. godine uz pomoć nove izdavačke kuće, Dallas Records, te ostaje zabilježen kao jedini hrvatski album snimljen dvaput, (osim još i grupe Fit). Producent albuma osvaja novinarsku rock nagradu Crni mačak za produkciju. Vatra s drugim albumom postiže još veći uspjeh kod šireg kruga publike i ponovno odrađuje veliku promotivnu koncertnu turneju. 1. srpnja 2003. godine kao specijalni gosti nastupili su na koncertu sastava Simple Minds u Zagrebu.[3] S albuma Anđeo s greškom objavljeni su singlovi: “Putujem”, “Sunce”, “Srce”, “Želim biti ti”, “Dno od suza”.
  • 2004. godine izlazi i treći studijski album skupine pod nazivom Prekid programa. To je bio njihov najuspješniji album dotada. Skladbama “Anđeo s greškom”, “Gorim”, “Privremeno nedostupan”, “Unutra – van” i “Alkohol”, sastav ostvaruje prva mjesta na nacionalnim TV i radijskim top ljestvicama, dok se video uradak za skladbu “Privremeno nedostupan” (režija Radislav Jovanov Gonzo) pojavljuje na Britanskom MTV-u. Tiraža albuma tiskana je dva puta, a video uradak za skladbu “Gorim” u režiji Gonza nominiran je za nagradu Porin. Turneja poprima široke razmjere, pa Vatra odrađuje mnogobrojne i uspješne koncerte.
  • 2006. godine Vatra objavljuje album pod nazivom Aritmija. Producent albuma i dalje je Denyken, a izdavačka kuća Dallas Records. Album je nominiran za diskografsku nagradu Porin u kategoriji rock album godine, a Vatra svojim energičnim nastupom na dodjeli biva proglašena za najuzbudljiviji trenutak te diskografske nagrade. Slijede dvije turneje. Prva je nazvana Vatra vs Ramirez, koju otvaraju krajem 2006. godine koncertom u prepunoj zagrebačkoj Tvornici, te nakon toga slijedi turneja u kojoj sastavi obilaze čitavu Hrvatsku i bilježe veliki uspjeh. U drugoj pod imenom Vatreno & Pepsi ljeto 2007, Vatra po prvi puta odlazi na sponzoriranu turneju, kojom obilaze kompletnu obalu Jadrana. Uspješnu turneju zatvaraju koncertom u zagrebačkom klubu Aquarius. S albuma su objaveljni singlovi “Ruska”, “Mornarska majica”, “Lak za nokte”, “Miss” i “Privatni pakao”.
  • 2008. godine Vatra objavljuje svoj peti album nazvan Sputnik, na kojem sastav radi značajni zaokret u zvuku. Kao producenti odabrani su Jura Ferina i Pavle Miholjević (pokretački dvojac zagrebačke skupine Svadbas). Album je dobrim djelom snimljen analogno, a već po objavljivanju odlično je prihvaćen kod glazbenih kritičara i publike. Skladbe koje su prve objavljene kao singlovi su “John Travolta” i “Eskim”. Video uradak za skladbu “Eskim”, djelo je Filipa Filkovića Philatza, koji je inače zadužen za kompletni vizualni identitet Vatre (službeni web, cover za Sputnik, koncertni plakati i drugo), plijeni pozornost, te kao i tek objavljeni Sputnik dobiva odlične kritike.
  • 2011. godine Vatra objavljuje šesti studijski album “Ima li budnih”. Predstavljaju ga pjesmama “Tremolo” feat. Damir Urban, “Ima li budnih” feat. Ljubica Gurdulić (Svadbas), “Plima adrenalina”… Produkciju ponovno potpisuju Jura Ferina i Pavle Miholjević.
  • 2013. objavljen je EP “VT”. Album sadrži rearanžirane uspješnice grupe Vatra koje su već objavljene na prethodnim albumima. Na albumu se nalazi šest pjesama: “Vrati se” (EP version), “Bilo je dobro dok je trajalo” (EP version), “Gorim” (EP version), “Tebi u lice” (EP version), “00:50” (EP version) i “Tremolo” (all the woods rmx). Album je nagrađen Porinom u kategoriji alternativne glazbe.

JKPHD “La Benevolencija” tokom manifestacije “Dani Kantona Sarajevo” organizuje izložbu pod nazivom “BAMITBAH” bosanskohercegovačkog istaknutog umjetnika, redovnog profesora na Akademiji likovnih umjetnosti Univerziteta u Sarajevu, mr. Hrkaš Ivana. 

Otvorenje izložbe je 04.05.2023. godine sa početkom u 19.30h u Galeriji “Novi hram”. Izložbu će otvoriti ambasador Jakob Finci, predsjednik Jevrejske zajednice Bosne i Hercegovine. 

O izložbi:

Bamitbah je knjiga koja dokumentuje sarajevsku Jevrejsku opštinu i njenu kuhinju politike otvorenih vrata za sve u Sarajevu, ne samo Jevreje; tu posebnu atmosferu, eklektični enterijer, njene goste – uglavnom stare dame i gospodu, tu i tamo pokojeg backpacker-a . Po povratku u Sarajevo, nakon šest godina provedenih u Izraelu, otkrio sam to posebno mjesto i osjetio snažnu potrebu da ga dokumentujem, te iz nekoliko razloga predstavim u formi knjige.

Saznao sam da je kuhinja Jevrejske opštine u Sarajevu otvorila svoja vrata u ratu, 1992. godine. Činjenica da, bez ikakvih sigurnosnih propisa, u multireligijskom gradu gdje je većina stanovništva islamske vjeroispovijesti, Jevrejska opština i njena kuhinja imaju i oduvijek su imale politiku otvorenih vrata za sviju, bez obzira na vjeroispovijest, za mene je bila jedan od glavnih razloga da napravim ovaj projekat.

Drugi razlog je bila želja da iz intimnog ugla pokažem da mjesta kao ovo, sa svojim jedinstvenim enterijerom i pozitivnošću polako nestaju. Htio sam da pokažem da ovakva mjesta još uvijek postoje negdje na svijetu, bez obzira na globalizaciju, konzumerizam, trend brzog života, razvoj tehnologije i da moramo da ih očuvamo i ukažemo na njih. Ovaj projekat je omaž tom jednom posebnom mjestu tako snažnog značenja, a ipak skoro zaboravljenom.

Ova knjiga je intiman susret sa posebnim mjestom, lično vidjenje da ono, ne samo da promoviše i snažan je primjer suživota u multikulturalnom i multietničkom gradu Sarajevu, nego je i zapis, svjedočanstvo nečega što s vremenom može nestati.

O autoru:

Mr. Ivan Hrkaš rođen je u Sarajevu 1978. godine. Nakon završene osnovne škole odlazi u Izrael, gdje od 1992. do 1998. godine pohađa Seligsberg gimnaziju u Jerusalemu, koju završava kao đak generacije. Iako je primljen na prestižnu Akademiju likovnih umjetnosti Becalel u Jerusalemu, 1998. godine se vraća u Sarajevo i upisuje Akademiju likovih umjetnosti, smjer grafičkog dizajna. Diplomirao je 2004. godine, a 2011. godine magistrirao iz oblasti Fotografije.

Već u januaru 2005. godine asistent je na predmetu Fotografija u klasi profesora Mehmeda A. Akšamije, u septembru 2011. godine docent, u septembru 2016 van.profesor, a u junu 2022 godine redovni profesor na oblasti Fotografija (Osnovi fotografije I i II i Fotografija I i II). Tokom 2018 godine obavlja dužnost šefa Odsjeka za Grafički dizajn, a od decembra 2021. godine je šef Katedre za Fotografiju i Multimediju. U periodu 2012-2013. godine angažiran je kao gostujući profesor na Visokoj školi za dizajn u Ljubljani (Slovenija). Posljednih 12 godina bavi se sociološkom fotografijom (intima i prostori kolektivnih sjećana), što je i tema njegovog magistarskog rada.

Izlagao je u Bosni i Hercegovini, Austriji, Crnoj Gori, Tunisu, Sloveniji, Srbiji, Velikoj Britaniji, Hrvatskoj, Izraelu, Kini, Meksiku, SAD, te osvojio nagrade na brojnim festivalima. Radio je na organizaciji Festivala Sarajevska Zima i različitim lokalnim, internacionalnim projektima u oblasti kulture i umjetnosti. Trenutno je angažiran na projektu promocije foto-depoa Historijskog muzeja Bosne i Hercegovine. Grafičke radove i fotografije objavljuje kako u lokalnim tako i u inostranim magazinima. U maju 2017. godine izdaje fotografsku, autorsku knjigu pod nazivom “BAMITBAH” (izdavačka kuća KultB), kojoj je istaknuti književnik Miljenko Jergović posvetio kolumnu u Jutarnjem listu (Subotnja matineja), te uvrstio je među 17 najboljih knjiga 2017. godine (na trećem mjestu).

Izložba se realizuje u suradnji sa Kantonom Sarajevo, JU Bosanski kulturni centar KS, štamparijom Margo, Triptih grafičkim studijom i Vinarijom Fragarija.

LJETOPIS O KRALJU TVRTKU

O razlozima zašto JU BKC KS producira ovaj projekat direktor Jasmin Duraković kaže:

  • Naša javna ustanova je jedna od strateških institucija kulture u Sarajevu i želimo sa projektima poput ovoga da budemo aktivni dio tekuće umjetničke produkcije u gradu i BiH. Također, namjera je da naši projekti budu posvećeni afirmaciji kulturnog i historijskog naslijeđa ove zemlje. Pozorišna predstava po romanu o velikom vladaru Kralju Tvrtku je idealna prilika za to.

Roman “Ljetopis o kralju Tvrtku” objavljen je prije nekoliko godina i naišao je na veliki odziv publike u BiH i regiji, kao i vrlo pozitivnu recepciju kod književne javnosti.

O romanu pisac Faruk Šehić je napisao:

Riječ je o romanu koji je ispisan u prvom licu iz ugla ljetopisca i velikog dijaka koji se u knjizi zove Hotjan. Njegova ispovijest je priča o prvom i najvećem bosanskom kralju, o srednjovjekovnoj Bosni s kraja 14. stoljeća… Roman je obilato potkrijepljen historijskim činjenicama, obiljem citata i originalnih listova, povelja i drugih dokumenata koji svjedoče o napretku i snazi tada najveće banovine, a zatim kraljevstva.

Slično je o romanu pisao književnik Mile Stojić:

  • Roman Jasmina Imamovića Ljetopis o kralju Tvrtku, tematski zahvaća srednjovjekovnu bosansku povijest, jedan nedovoljno istraženi i u novije vrijeme često mitologizirani diskurs. Ali, Imamović ne piše historijski roman, on stvara roman o povijesti na temelju dostupnih znanstvenih fakata. On, dakle, ne slijedi i ne iznosi, poput historičara, puku rekonstrukciju događaja, već kao pisac ulazi u dramu bosanskog srednjovjekovlja, u vrijeme kad je vladao bosanski kralj Tvrtko Kotromanić. Dramu koja se ponavlja sve do naših dana, a to ponavljanje mogli bismo nazvati paradigmom bosanskog udesa, gdje jedna mala evropska država uvijek iznova biva plijen interesa velikih evropskih sila.

Prema mišljenju beogradskog pisca Filipa Davida, autor, nalazeći snažno uporište u istorijskoj građi uspješno približava jedno vrijeme važno za Bosnu i njenu istoriju, sa očevidnim asocijacijama na vrijeme sadašnje.

“U ovom romanu-hronici pisac objektivno sagledava period stvaranja i uzdizanja Bosne, uspešno prožimajući fikciju i istorijska dokumenta. Roman stiže u pravo vrijeme da bolje upoznamo prošlost kako bismo bolje razumjeli sadašnjost, današnju Bosnu, njene korijene i savremene dileme”, napisao je Filip

Radujemo se vašoj posjeti!