“Café Levante”

“Café Levante”

“Café Levante” je naziv koncerta koji će biti održan u četvrtak, 12. januara, s početkom u 19:30 sati, u Bosanskom kulturnom centru KS. Sarajevskoj publici će se predstaviti Aleksandra Ivanović koja će izvesti bogat program starijih i novijih kompozicija Vojislava Ivanovića za solo gitaru, od kojih i jednu svjetsku premijeru, a kao gosti nastupit će sa njom i Levante Guitar Duo (kojeg čine svjetski renomirani gitaristi Aleksandra i Vojislav Ivanović) i bh pijanista Bartolomej Stanković sa najnovijom kompozicijom za klavir i gitaru. Na repertoaru će biti muzika koju je komponovao Vojislav Ivanović.

Aleksandra i Vojislav Ivanović njeguju jedinstveni repertoar originalne muzike i aranžmana Vojislava Ivanovića – impresije džeza, tradicionalnih i klasičnih „standarda“ posebno napisanih za duo. Sve je to komponovano, ali ponekad i improvizovano. U svijetu klasične gitare i njene baštine ova muzika istražuje uticaje raznovrsnih muzičkih stilova, sa istoka i sa zapada, stvarajući novi „Levantin“ entitet.

Levante Guitar Duo je započeo muzičko putovanje 2008. godine i od tada je nastupao na velikom broju festivala i u značajnim dvoranama Njemačke, Francuske, Švajcarske, Španije, Grčke, Hrvatske, Slovenije, Makedonije, Srbije, Crne Gore i BiH. Njihov CD “Levantinsko Putovanje” pobrao je izuzetno pozitivne kritike stručnjaka i publike, kako profesionalaca tako i ljubitelja muzike. Kulminaciju njihove karijere čine nastupi na tri turneje sa preko 30 koncerata širom SAD kada su u nekim od najznačajnijih koncertnih dvorana Amerike dobili ovacije i podigli publiku na noge.

Ulaz na koncert je slobodan.

ALEKSANDRA IVANOVIĆ

Aleksandra Ivanović, rođena 1989. godine u Beogradu, pokazala je rani i mnogostrani interes i talenat za muziku. Počela je da svira klavir sa šest godina i završila je odsjek klavira u OMŠ “Vojislav Vučković”. Uporedo, završila je i odsjek solo pjevanja u OMŠ ”Stevan St. Mokranjac”, a zatim i odsjek gitare u OMŠ “Josif Marinković” sa odličnim uspjehom.  2008. godine upisuje odsjek gitare na FMU u Beogradu u klasi Vere Ogrizović, gdje je diplomirala 2012. godine sa najvišim ocjenama. U istoj klasi 2013. završava master studije sa ocjenom 10 i prosjekom 10. Usavršavala se i na brojnim master klasovima istaknutih pedagoga kao što su Aniello Desiderio, Scot Tennant, Dušan Bogdanović i mnogi drugi.

Učesnik je i osvajač brojnih nagrada na državnim i međunarodnim takmičenjima: 5 prvih nagrada na međunarodnim takmičenjima “Naissus Guitar Festival” u Nišu 2009. i 2010., “International Guitar Festival” Leskovac 2006. i 2007. i “Guitar Art Summer Fest” Herceg Novi  2008. godine, 2 druge nagrade na međunarodnim takmičenjima “Nikšić Guitar Festival” 2007. i “Guitar Open Festival” u Subotici 2007. godine. Kao izuzetan student i umjetnik-izvođač dobitnik je prestižne stipendije Fonda za Mlade Talente Republike Srbije 2011. i 2012. godine. Od malena ostvaruje zapažene nastupe u sali Kolarčeve Zadužbine, Galeriji ”Progres”, UK Vuk Karadžić, Jugoslovenskom Dramskom Pozorištu i u sali Fakulteta Muzičke Umjetnosti u Beogradu. Senzibilno izvođenje i izuzetna interpretacija kompozicija Vojislava Ivanovića dovodi do njihove saradnje i 2008. do formiranja Levante Guitar Dua. U okviru ovog specifičnog solističko-kamernog ansambla, Aleksandra ostvaruje veliki broj nastupa na prestižnim festivalima i u značajnim salama, u Srbiji, Bosni i Herecegovini, Crnoj Gori, Hrvatskoj, Makedoniji, Sloveniji, Grčkoj, Njemačkoj i Francuskoj. Plod ove saradnje i koncerata je i visoko ocjenjen autorski CD  ”Levantinsko putovanje” (2011).

Vrhunac izvođačke karijere predstavljaju njeni nastupi sa Duom Levante u SAD gdje je u okviru 3 turneje u sezoni 2019/20 održala preko 30 koncerata u 8 saveznih država Amerike kao i brojna predavanja na nekim od najprestižnijih univerziteta ove zemlje kao što su: Eastman School of Music, Hartford University, University of Georgia Atlanta i mnogim drugim. Ostvarila je veliki broj snimaka za radio i televizijske stanice Beograda, Republike Srpske, Sarajeva, Crne Gore, Grčke, Njemačke i Francuske. Najznačajniji nastup ostvarila je sa orkestrom ”Camerata Serbica” pod upravom Bojana Suđića kao solista u Pjesmama E. A. Poa i premijernom izvođenju dvostrukog koncerta “Concerto di Mare Nostrum”, a cijeli koncert je snimila televizija RTS.

Na polju pedagogije ostvarila je značajne rezultate radeći u osnovnim i srednjim muzičkim školama ”Stevan St. Mokranjac” i ”Kosta Manojlović” u Beogradu i kao asistent Vojislava Ivanovića na brojnim internacionalnim seminarima i master klasovima u zemlji i inostranstvu. Od 2013. godine profesor je u muzičkoj školi ”Petar Stojanović” na Ubu. U toku rada u ovoj školi osvojila je veliki broj zapaženih nastupa i nagrada sa svojim đacima. 2021. izabrana je za višeg asistenta na odsjeku gitare Muzičke akademije Univerziteta u Istočnom Sarajevu. Suosnivač je udruženja “GuitArt” i najbliži saradnik kao zamjenik i tehnički direktor festivala gitare u Istočnom Sarajevu “Guitar United Fest”.

O sviranju Aleksandre kao soliste i kao člana Dua, kritika je rekla:  ”Njene nastupe prate odlične kritike. Zapažena je po senzibilnom izvođenju, a naročito po izuzetnom interpretiranju djela Vojislava Ivanovića…. vrsni umetnici, tehnički izuzetno spretni, a istovremeno otvoreni za nove vidove izvođenja..” (Aleksandra Paladin, revija Muzika Klasika, Beograd)

 ”…sasvim osobeni glas Aleksandre Lazarević…” (M.Ramičević, Sarajevo)

 ”Uz izvođenje koje je elegantno, odmjereno, lirično i tehnički savršeno, komunikacija između njih dvoje zvuči gotovo telepatski.” (Scott Collins, Guitar Muse, Los Angeles)

 ”Srpski duo koji čine izvrsna Aleksandra Lazarević i kompozitor Vojislav Ivanović su pokazali izuzetan spoj oštrih balkanskih ritmova i profinjenog majstorskog muziciranja u duhu evropske klasike..” (Deutsche Algemeine Zeitung, 30.04.2011.)                                                                         

VOJISLAV IVANOVIĆ

Muziku Vojislava Ivanovića, svjetski renomiranog gitariste i kompozitora, karakteriše zadivljujuća raznovrsnost, od savremene klasične i jazz, preko fusion i rock do tradicinalne muzike. Rođen je u Sarajevu, diplomirao je i magistrirao gitaru na Atinskom Konzervatorijumu, a kompoziciju na Muzičkoj Akademiji u Sarajevu. Dobitnik je niza nagrada i priznanja kao izvođač i kompozitor. Od ranog uzrasta koncertira kao solista i član kamernih sastava kao i sa orkestrima u zemlji i inostranstvu kao što su Sarajevska filharmonija, Trinity College Strings, St. George Strings, Camerata Serbica, Makedonska filharmonija i Simfonijski Orkestar Macedonia Jeuness Musicale. Njegov raznovrstan kompozitorski opus predstavljaju djela za solo instrumente – gitaru, klavir, harfu, violinu, flautu i druge, kao i kamerna i orkestarska muzika.

Od posebnog značaja su kompozicije za gitaru Cafe Pieces i Sonata, gitarski duo Balkan Express, horski ciklus na poeziju Maka Dizdara, English Concerto za gitaru i gudače, Concerto di Mare Nostrum za dvije gitare i orkestar, Pjesme na poeziju E. A. Poa za gitaru, mezzosopran/kontratenor, udaraljke i gudače i Simbil Cveće za sopran, gitaru, flautu, udaraljke i gudače. Vojislavove kompozicije redovno izvode renomirani svjetski solisti i orkestri od kojih se izdvajaju Orkestar Nova Rusija – Juri Bašmet, Zagrebački solisti, Vienna Pons Artis, Tijuana Festival orchestra, Boston Alea Contemporary Ensemble i mnogi drugi. Kao plodan TV i filmski kompozitor najveći uspjeh ostvario je muzikom za TV seriju “Porodica Milić“  TV Sarajeva, te muzikom za dokumentarni film “Halda“ koji je kao predstavnik BiH osvojio prestižnu nagradu Prix Italia na Međunarodnom festivalu u Pesaru.

Kao gitarista, improvizator i kompozitor nastupao je i snimao sa nekim od velikana jazz-a kao što su: kontrabasista Arild Andersen, saksofonista Bendik Hofseth, bivši član Pat Metheny Group, bubnjar Paul Vertico, trubač Paolo Fresu, pijanista Miloš Petrović i gitarista i kompozitor Vlatko Stefanovski. 2008. godine osniva “Duo Gitara Levante“ sa suprugom Aleksandrom sa kojom nastupa izvodeći vlastitu muziku i aranžmane. Njihov CD “Levantine Journey“ je visoko ocijenjen od kritike i uvijek toplo primljen od strane publike na njihovim nastupima širom Evrope i SAD.

U sezoni 2019/20 ostvaruju trijumfalan uspjeh na tri turneje u Americi sa preko 30 koncerata, majstorskih radionica i predavanja u 9 saveznih država. Uz aktivnosti izvođača i kompozitora te brojna snimanja Vojislav Ivanović je izuzetno cijenjen pedagog. Vanredni je profesor gitare na Muzičkoj akademiji u Istočnom Sarajevu, a redovno je pozivan kao predavač i član žirija na brojnim festivalima širom svijeta. Posebno se izdvaja njegovo učešće kao predavača i člana žirija na najprestižnijem svjetskom takmičenju i simpozijumu gitare GFA – Guitar Foundation of America u Miami-u 2019. Njegove kompozicije štampaju najznačajniji izdavači Schott/Chanterelle/Zimmermann, Njemačka i Doberman Yppan, Kanada. Pored brojnih snimaka za radio i TV i brojnih samostalnih CD izdanja Vojislavova muzika u najraznovrsnijim žanrovima je snimljena na preko 20 CD izdanja od strane istaknutih umjetnika iz cijeloga svijeta.

“…britka inteligencija udružena sa svježim muzičkim senzibilitetom…”(Colin Cooper, Classical Guitar Magazine, London).

“…Uravnotežena energija u kombinaciji sa misaonom dubinom, i smislom za improvizaciju ostavlja dilemu, da li se radi o džez gitaristi koji ulazi u prostor klasike, ili pak o klasičnom gitaristi koji koketira sa džezom.” (World Music Magazin, Beograd)

BARTOLOMEJ STANKOVIĆ

Bartolomej Stanković, bosanskohercegovački pijanist i vanredni profesor na Katedri za klavir Muzičke akademije Univerziteta u Istočnom Sarajevu. Muzičko obrazovanje započeo je u klasi prof. Bahrije Šabanović u Visokom (1997), a Srednju muzičku školu Sarajevo završava u klasi prof. Angeline Bojović-Pap (2006). Magistrirao je klavir na Muzičkoj akademiji u Zagrebu u klasi prof. em. Pavice Gvozdić (2011). Postdiplomski  studij završio je u klasi pijaniste Federica Gianella na Steinway Academy u Veroni (2012). Usavršavao se na seminarima eminentnih klavirskih pedagoga: A.Pisarev, G. Gruzman, N. Grubert, P. Eicher, J. J. von Armin, A. Čarkić, J. Pavić, G. Vidović i A. Dindo.

Dobitnik je brojnih nagrada na državnim i internacionalnim takmičenjima, kao i Rektorove nagrade Sveučilišta u Zagrebu za projekt „KLAVIR – kroz historiju i građu“ koji je kao koncertna prezentacija predstavljen u nekoliko gradova Bosne i Hercegovine i Hrvatske. Održao je preko 60 solističkih koncerata u Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj, Italiji i Austriji. Kao solist je nastupao uz Dubrovački simfonijski orkestarKamerni simfonijski orkestar Zenica, a sarađivao je i sa Sarajevskom filharmonijom

Prvi nosač zvukaCD album „Balkan Madness BiH edition“ objavljuje 2018. godine. Nakon koncerta “Bartolomejevo putovanje – večer bh. skladatelja” u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog u Zagrebu (2019), u Sarajevu je povodom Svjetskog dana muzike održao dva koncerta na kojima je izveo djela za klavir 24 bosanskohercegovačka kompozitora. Sredinom 2020. godine objavljuje drugi nosač zvuka – CD album „Voyage“ s djelima odabranih bh. kompozitora. U 2020. godini održao je koncerte povodom Svjetskog dana muzike u Čapljini (djela bh. kompozitora i Frederica Chopina), u „Vremeplovu“ Arheološkog parka Ravne 2 u Visokom (djela bh. kompozitora) i u Kino dvorani Sloboda u Lovranu (Hrvatska) u okviru internacionalnog festivala Rijeka EU 2020: Europska prijestolnica kulture (djela bh. kompozitora). Krajem 2020. godine, CD album „Voyage“ predstavljen je javnosti na promocijama u Visokom (RTV Visoko), Banjoj Luci (Banski dvor), Istočnom Sarajevu (Dani Vojina Komadine) i u Sarajevu (u organizaciji Bosanskog kulturnog centra – BKC Sarajevo). Povodom Svjetskog dana muzike 2021. godine, izdavačka kuća Nota Bene Records objavljuje i njegov treći album posvećen bosanskohercegovačkom umjetničkom stvaralaštvu – album „Resonance“. Premijerno je predstavljen na koncertu održanom na Starom gradu Visoko. CD album je predstavljen na promociji u okviru festivala „Baščaršijske noći 2021“

Menu – Program

Aperitiv:

Night in Miami

U ovom slučaju kratka vožnja Old-time Jaguarom XJ kroz noćno Sarajevo…

Night in Miami je nastao inspirisan improvizacijom sa velikim Yamandu Costom i Petritom Čekuom nakon koncerta na konvenciji GFA – Guitar Foundation of America u Miamiju 2019.

Aleksandra Ivanović, gitara

Predjelo:

Circus Valse

Dva klauna izlaze na scenu i bore se za naklonost publike…

Circus Valse, napisan za solo gitaru davnih 90-ih je, zamišljen kao etida za legata, postao popularan komad a kad je Levante Guitar Duo počeo svoje muzičko putovanje nastala je verzija za dvije gitare.

Levante Guitar Duo

Vojislav & Aleksandra Ivanović

Toplo predjelo:

Café 5 – Nostalgia

Lonesome, long into the night…In the lonely windows the breeze had died alone

Nostalgia, so sweet and dark, and yet so bright…Ah, where so suddenly have all the stars gone!

Ovi kratki stihovi prate Cafe 5 nastao davnog decembra 1985 u Atinskom predgrađu Ilioupolis i dio je zbirke “6 Pieces de Café”.

Aleksandra Ivanović, gitara

Jelo dana:

Danza de las dos peninsulas

Dva poluostrva koja uokviruju Mediteran i Levantinski svijet, Iberijsko i Balkansko, igraju u ritmu svojih muzičkih boja i ukusa.

Nastao kao porudžbina dua iz Barselone, “Ples dva poluostrva” je zapravo koncert za dvoje solista koji se muzički nadmeću i uokviruju.

Aleksandra Ivanović, gitara

Bartolomej Stanković, klavir

Glavno jelo:

Nichterinos – Elegy of the Adreamed House

Noć. Zima. Kroz roj pahulja usamljena kuća u predgrađu žmirka svojim blijedo osvijetljenim prozorima. Pred jutro snijeg se smiruje, svjetla se gase i ona tone u slatki san.

Nichterinos (grčki: Nokturno ili Noćna pjesma) koristi neobičnu grčku folklornu skalu antičkog porijekla koja ima i malu i veliku tercu. Uz klasične obrasce ali i prizvuke Keith Jarreta kompozicija razvija složenu polifonu i poliritmičku fakturu gradeći slog blizak orkestarskom.

Café 3 – Improvisation and Dance

Podne. Pripeka u Argentinskoj Pampi. Udaljeni glas pjeva nježnu melodiju uz čudne, izlomljene akorde gitare. Nakon kratke pauze počinje, sad već blizu, frenetičan ples.

Popularni br. 3 iz zbirke Cafe komada u duhu klasičarskog Latin zvuka donosi improvizatorni preludijum kome slijedi brza i sinkopirana igra.

Aleksandra Ivanović, gitara

Vino:

Levantina

U dolini Vardara, negdje između Grčke i Makedonije… usamljeni kaval svira uz pratnju žubora rijeke. Prenesena sa Jazz-Fusion albuma Levantina, ova jednostavna modalna melodija izvodi se gotovo u cjelosti improvizovano.

Đuđino Oro

Goč, daire, tambure i violine. Opsesivna, hipnotička igra do iscrpljenja…

Nastalo kao improvizacija za vrijeme koncerta sa Levantine Jazz Triom, Đuđino oro superponira neparne metre 7,9,11,13,15/8 Jazzy harmoniji, balkanskim skalama i modernom klasičnom slogu.

Levante Guitar Duo

Vojislav & Aleksandra Ivanović

Desert:

Lullaby for a Little Princess

Kad je ubogi gitarista htio da osvoji malu Princezu, napisao joj je uspavanku, u najboljoj nadi…

Ova kompozicija koja parafrazira uvodni motiv jedne Brahmsove melodije napisana je 2008. godine a izvodi je sama princeza.

Café 1 – Tango – Café

Za stolom Cafea Levante…Buenos Ayres…kroz gutljaje Matea prodire zvuk Tango kvinteta…

Suprotno svom nazivu Café 1 napisan je posljednji od 6 Cafe komada. Tango – Café

 duguje inspiraciju velikom Astoru Piazzolli ali i nekim klasičnim i balkanskim začinima.

Aleksandra Ivanović, gitara

Prijatno!