„Barcelona Gipsy Balkan Orchestra“ nastup na otvorenoj sceni postavljenoj na Trgu oslobođenja – Alija Izetbegović

„Barcelona Gipsy Balkan Orchestra“ nastup na otvorenoj sceni postavljenoj na Trgu oslobođenja – Alija Izetbegović

U petak, 20. 07. u 21 sat će nastupiti „Barcelona Gipsy Balkan Orchestra“ na otvorenoj sceni postavljenoj na Trgu oslobođenja – Alija Izetbegović. Koncert se održava u okviru festivala „Baščaršijske noći“.

„Barcelona Gipsy Balkan Orchestra“ je internacionalni muzički sastav iz Barselone. Izvode različite muzičke stilove, uglavnom reinterpretacije pjesama sa prostora Balkana, Bliskog istoka i Mediterana. Bend je osnovan u Barseloni 2012. godine. Inspirisani su elementima muzičke scene Barselone, zatim latinoameričkim melodijama, tradicionalnom španskom i bliskoistočnom muzikom, te elektronskom i jazz muzikom, kao i fuzijom rock’n’rolla i tradicionalnih narodnih pjesama. Stvaraju muziku koja proizlazi iz neobične kombinacije tradicionalne muzike Aškenazi Jevreja, jazz-a, romske muzike i tradicionalnih i zaboravljenih muzičkih stilova različitih regija širom Balkana i Europe. Njihov jedinstveni zvuk dolazi upravo od tog muzičkog istraživanja.

Grupa spaja različite umjetničke uticaje svojih članova. Obogaćena je i oblikovana raznovrsnom muzičkom scenom grada Barselone, ali i tradicionalnom muzikom Katalonije, Grčke, Italije, Rusije, Bliskog istoka, te jazz i rockabilly muzikom. Bend je sastavljen od internacionalnih muzičara koji dolaze iz: Italije, Francuske, Španije, Grčke, Ukrajine i Srbije, što pridonosi posebnom muzičkom izričaju ovog benda, za koji muzički kritičari kažu da je specifičan, graciozan i emocionalan. Kritičari za njih još kažu „to je muzika koja ide pravo u srce, bez trikova“. Njihovi koncerti po cijelom svijetu su obično unaprijed rasprodati.