Armen Škobalj orkestar i bend – koncert klasične muzike u modernim aranžmanima

Armen Škobalj orkestar i bend – koncert klasične muzike u modernim aranžmanima

Armen Škobalj, kompozitor, profesor i aranžer predstaviće se publici u Sarajevu, u utorak, 25. jula, u 20:30 sati, u Galeriji BKC-a koncertom na kojem će, orkestar i bend od deset muzičara, izvoditi klasičnu muziku u modernim crossover aranžmanima.

Ulaz je slobodan.

Armen Škobalj (Zenica, 1980.), diplomirao je na Muzičkoj akademiji u Sarajevu 2006. godine u klasi prof. dr. Senada Kazića. U komponovanju slijedi postulate klasičnog komponovanja sa elementima romantizma i jazz-a. Autor je prve Mozartove biografije na bh. jeziku „W. A. Mozart – Između stvarnosti i legende“. Njemačka izdavačka kuća Kirstner & Siegel objavila je niz njegovih djela. Kao kompozitor uvršten je u knjigu „Historija muzike Bosne i Hercegovine“ (2011.god.) autora prof. dr. Ivana Čavlovića. Već dugi niz godina radi kao aranžer i orkestrator Kamernog simfonijskog orkestra Zenica. Orkestarske aranžmane piše i za Prvaka opere u Sarajevu Ivicu Šarića te za Anu Babić, Halida Bešlića i  mnoge druge estradne zvijezde.

Godine 2022. objavljuje crossover piano album „1000 Roses“ za izdavačku kuću Nota Bene Records iz Zagreba. Obnašao je funkciju direktora muzičke škole u Visokom.

O albumu „1000 roses“, na kojem se nalazi se 8 instrumentalnih kompozicija pisanih za simfonijski orkestar i na kojem je radio više od dvije godine, Škobalj je kazao:

„To znači da je simfonijiski orkestar pomiješan sa bendom, to je neki neoklasicizam sa bendom, jer imam osjećaj – kad se orkestru stavi bend na raspolaganje, kad ga prati, da orkestar dobije još veću snagu, nekako baš dolazi do izražaja. I to me uvijek fasciniralo i tako da sam odlučio da posvetim jedan album samo toj vrsti muzike“.

Armen Škobalj je rođen 1980. u Zenici. Osnovnu školu pohađao je u BiH i Njemačkoj. Srednju muzičku školu završio je u Zenici a diplomirao je na Muzičkoj akademiji u Sarajevu 2006.godine u klasi prof.dr. Senada Kazića.

 Pored pedagoškog rada u  muzičkim školama bavi se i pisanjem aranžmana za vokalne i instrumentalne sastave svih muzičkih žanrova. Kompozicijom se počinje vrlo rano baviti. Komponuje najviše za klavir. On slijedi postulate klasičnog komponovanja sa elementima romantizma, jazza i drugih modernih pravaca. Uzima učešće na internacionalnim takimičenjima kompozitora širom europe. Kao kompozitor uvršten je u knjigu „Historija muzike Bosne i Hercegovine“ (2011.god.) autora prof. dr. Ivana Čavlovića. Izdaje svoja djela za europsko tržište te je njemačka izdavačka kuća  Kistner & Siegel publikovala 10 kompozicija. Predstavljen je u Frankfurtu na najvećem muzičkom sajmu u europi kao prvi i jedini kompozitor iz BiH koji je publikovao svoja djela za EU tržište. Član je njemačke asocijacije za zaštitu autorskih prava GEMA te njemačke Nacionalne biblioteke gdje je regostirovan kao kompozitor.

Već dugi niz godina radi kao aranžer i orkestrator Kamerno simfonijskog orkestra iz Zenice. Za ovaj orkestar uz umjetničko vodstvo dirigentice Tanise Mustafić piše aranžmane za internacionalnu manifestaciju „Zeničko proljeće“ u Zenici (2007-2013) te za tradicionalni Novogodišnji koncert Kamerno simfonijskog orkestra u Zenici i mnoge druge nastupe ovog orkestra. Aranžmane piše i za mješoviti orkestar Osnovne muzičke škole u Zenici od 2008. godine sve do danas) koji uspješno nastupa na svim značajnim manifestacijama. Uz klasične aranžmane, piše i moderne, crossover aranžmane u koje uključuje i band koji svira sa orkestrom što je dokaz da prati i svjetske trendove moderne orkestracije i instrumentacije. Orkestarske aranžmane piše i za Prvaka opere u Sarajevu Ivicu Šarića te za Anu Babić, Halida Bešlića i  mnoge druge estradne zvijezde. Usko sarađuje sa BiH pijanistom Bartolomejom Stankovićem koji njegova djela svira u Beču i Zagrebu i mnogim privatnim ustanovama koje se bave muzikom i kultrom a djela djela nalaze se na albumu. Balkan Madness.

Piše muziku za dječiji festival „Kad muzika svira…“ u Zenici od 2007. godine a učestvuje na internacionalnim natjecanjima kompozitora umjetničke muzike i filmske muzike širom evrope. Usko sarađuje sa baletnom muzičkom školom ARS Centar iz Zenice za koju raspisuje arannžmane i producira muziku za velike projekte ove ustanove.

Piše aranžmane za Gradski dječiji hor koji djeluje pri Javnoj ustanovi u Kaknju te i za mješoviti hor KUD „Dikan“ Kakanj. Bio je muzicki producent na projektu mjuzikla Aladin kojeg je producirala Javna ustanova za kulturu i sport Kakanj.

Izdao je dvije knjige u struci. Prva knjiga koja je publikovana je biografija W.A.Mozarta pod nazivom: „W.A.Mozart – Između stvarnosti i legende“ koja je prva, takve vrste, napisana od jednog domaćeg autora. Nakon biografije, iste godine (2009.) izdaje zbirku vlastitih klavirskih kompozicija pod nazivom: „Mali pijanist“ te nekoliko notnih izdanja publikovanih u Njemackoj. Zbirka kompozicija „Mali pijanist“ namijenjena je prvenstveno osnovnim muzičkim školama i uspješno se koristi u nastavi i na javnim nastupima. Prihvaćena je od strane nastavnika i učenika. Član je i BH AMUS-a, agencije za zaštitu autorskih prava.

Kao klavijaturista grupe BalkanEros nastupa na najznačajnijim eventima, koncertima i emisijama koje se emituju na državnoj televiziji ( Tv Bingo Show) od 2016. do danas. Godine 2022. objavljuje crossover piano album „1000 Roses“ za izdavacku kucu Nota Bene Records iz Zagreba. Obnašao je funkciju direkotra muzičke škole u Visokom.