Umjetnički performans “Osmijeh stida”

Umjetnički performans “Osmijeh stida”

U okviru obilježavanja Međunarodnog dana žena, a kako bi se podstakla društvena svijest i kritičko promišljanje o sprovođenju agende Žene, mir i sigurnost u BiH, UN u BiH organizuje umjetnički performans pod nazivom “Osmijeh stida”, u srijedu, 6. marta, u 14,00 sati. Program se organizuje u saradnji sa Bosanskim kulturnim centrum KS i Akademijom scenskih umjetnosti u Sarajevu.

Događaj ima za cilj promovirati inkluzivni i nediskriminatorni narativ o potrebama žena koje su pogođene sukobima te drugih marginaliziranih grupa, sa željom kreiranja mirne budućnosti i povjerenja između podijeljenih zajednica.

Samom performansu će prethoditi panel diskusija u kojoj ćemo propitivati nove umjetničke forme za istraživanje pitanja stigme, marginalizacije i ženskih prava. Nadalje, slijedi interaktivni performans umjetnice Ane-Marije Tomić, gdje će publika aktivno sudjelovati u jedinstvenom iskustvu dijaloga, samoanalize i sučeljavanja.

Ovaj događaj se realizira pod pokroviteljstvom Fonda za izgradnju mira Generalnog sekretara Ujedinjenih nacija (PBF), u okviru programa „Žene vode proces izgradnje mira i sigurnosti u Bosni i Hercegovini“ u partnerstvu s Ministarstvom za ljudska prava i izbjeglice. Program se implementira pod vodstvom Rezidentne koordinatorice UN-a u BiH, a zajednički ga provode UN Women, Međunarodna organizacija za migracije (IOM) i Populacijski fond Ujedinjenih naroda (UNFPA).