Promocija knjige “Izvan stroja. Nacionalno, građansko i druge opsjene” autora Franje Šarčevića

Promocija knjige “Izvan stroja. Nacionalno, građansko i druge opsjene” autora Franje Šarčevića

Promocija knjige ”Izvan stroja. Nacionalno, građansko i druge opsjene” autora Franje Šarčevića biće održana u utorak, 26.09. sa početkom u 19 sati, u našoj Galeriji. O knjizi će govoriti: bosanski franjevac, teolog i publicist, Drago Bojić, prof. dr. Enver Kazaz i autor. Moderator će biti Kristina Ljevak – Bajramović.

Knjiga ”Izvan stroja. Nacionalno, građansko i druge opsjene” (Synopsis, Zagreb – Sarajevo 2023, 430 stranica) koncipirana je u tri dijela. Prvi dio knjige čini autobiografski esej Pesimizam uma, optimizam volje u kojem autor izlaže svoj životni put i obrazlaže motive novinarskog angažmana. Taj esej na neki način ključ za čitanje svih kasnijih tekstova.

U drugom dijelu knjige – Kronika društvenog urušavanja – skupljeni su tekstovi koje je autor objavljivao na portalima, najvećim dijelom na Fokusu i Prometeju od studenoga 2018. do travnja 2023. godine. Riječ je o komentarima koji analiziraju bosanskohercegovačku društveno-političku zbilju. Šarčević pritom bira najosjetljivije teme, one teme koje mnogi analitičari i komentatori društvene zbilje zaobilaze. Uz kritiku hrvatskog nacionalizma, više tekstova posvećeno je i lažima, obmanama i manipulacijama koje proizvode i u javnost odašilju zagovaratelji građanskih ideja i patriotizma.

U trećem dijelu knjige pod nazivom Bosanski bukvar autor na sažet način, koristeći se često ironijama i sarkazmima, opisuje 30 “bosanskohercegovačkih” pojmova, po jedan za svako slovo abecede. Šarčevićev politički glosarij sažima jad i bijedu političkog, religijskog, obrazovnog i kulturnog života u Bosni i Hercegovini. U ovom dijelu knjige do izražaja dolazi autorovo umijeće da precizno i pregnantno, koristeći se ironijama i sarkazmima, opiše kompleksne društvene teme i pojmove koji su često prisutni u javnom prostoru.

Franjo Šarčević (Prozor, 1991.) je doktor matematičkih znanosti, trenutno zaposlen kao docent na Prirodno-matematičkom fakultetu Univerziteta u Sarajevu. Dva semestra je boravio na Wellesley koledžu u SAD-u, a postdoktorski angažman je imao na Univerzitetu u Sevilji. Društveni je aktivist i medijski radnik, glavni urednik portala Prometej.ba i otac dvoje djece.

Ulaz je slobodan.