ČETVRTI SAJAM “KNJIGE U NIŠAMA“ (KUN), OD 03. DO 06. NOVEMBRA U BKC-u

ČETVRTI SAJAM “KNJIGE U NIŠAMA“ (KUN), OD 03. DO 06. NOVEMBRA U BKC-u

Radi podsjećanja na važnost knjige, te uloge bosanskohercegovačkog izdavaštva u našem društvu JU Bosanski kulturni centar Kantona Sarajevo i Zajednica izdavača/nakladnika u Bosni i Hercegovini, po četvrti put organiziraju Sajam izdavača/nakladnika Bosne i Hercegovine–„Knjige u nišama“ (KUN).

4. Sajam izdavača/nakladnika Bosne i Hercegovine održat će se u Sarajevu od 03. do 06. novembra 2021. godine, u prostorijama JU „Bosanski kulturni centar KS“. BKC će tako po četvrti put postati središnje mjesto okupljanja ljubitelja književnosti i prostor razgovora i predstavljanja izdavača i autora. U niše jednog od najljepših objekata u Sarajevu, nekadašnje sefardske sinagoge, svoje knjige smjestit će devetnaest vodećih bosanskohercegovačkih izdavača/nakladnika, koji čine najveći dio bh. izdavačke/nakladničke produkcije. Sajam nije koncipiran tako da bude samo prodajnog karaktera, već nudi puno više od toga, a bitan segment predstavljaju i gostovanja autora, promocije knjiga i interaktivni programi.

Ulaz na Sajam je besplatan, a bit će otvoren za posjetioce u periodu od 10:00 do 20:30 sati.

Na Sajmu će učestvovati članovi Zajednice izdavača/nakladnika Bosne i Hercegovine:  Dobra knjiga, Vrijeme, Buybook, Lijepa riječ, Malik, HLI BiH, Synopsis, Naklada Mate, University press, Conectum, Agarthy comics, Imprimatur, te ostale bh izdavačke/nakladničke kuće: Biblioner, Zemaljski muzej, Fondacija za izdavaštvo Sarajevo, Federalno ministarstvo obrazovanja i nauke,  Kult B, Akademija nauka i umjetnosti Bosne i Hercegovine, PRONI Centar za omladinski razvoj. Centralni gost ovogodišnjeg KUN-a bit će banjalučka izdavačka kuća Biblioner.

Niša, jednostavna udubina u zidu, prepoznata kao sakralni element iznimnog značaja i značenja u svim religijskim tradicijama, skrbi simboliku svjetla, svjetiljke i svjetlosti, prolaza i prelaza iz dimenzije profanosti u dimenziju svetosti. Stoga, bh. izdavači/nakladnici upravo ispred niša žele poslati poruku o važnosti i značaju izdavaštva/nakladništva i knjige, kao temeljnog, javnog i svetog dobra za kulturni razvoj i identitet naše zemlje. Nadamo se da će taj odjek doprijeti, prije svega, do čitalaca, a zatim i do svih onih koji mogu dati institucionalni doprinos afirmaciji i boljoj poziciji bosanskohercegovačkog izdavaštva/nakladništva i knjige.

Najavljujući Četvrti Sajam izdavača/nakladnika Bosne i Hercegovine – “Knjige u nišama“ (KUN), direktor JU „Bosanski kulturni centar Kantona Sarajevo“, Jasmin Duraković, je istakao da „uprkos tehnološko-digitalnoj revoluciji koja je promijenila svijet, knjiga i kultura njenog čitanja nemaju alterantive. Zato je naša ustanova i ove godine partner u projektu KUN-a, za koji smatramo da je jedan od vrhunski koncipiranih kulturnih programa u gradu Sarajevu i BiH. Ovim želimo i da pokažemo domaćim izdavačima i autorima da su vrata JU BKC KS uvijek otvorena za njih, kao i za publiku koja voli i poštuje knjigu“.

Muamer Spahić, predsjednik Zajednice izdavača/nakladnika u Bosni i Hercegovini, pred ovogodišnji KUN je istakao: “KUN je jedini sajam knjige koji je stvarno okrenut bh. izdavačima i autorima i to ga čini drugačijim, boljim i važnijim od drugih sličnih manifestacija. On je vazna platforma za bolje i uspjesnije poslovanje i dalji razvoj bh izdavasta. KUN pravi i snažan odmak od “kolonijalnih“ i uličnih sajmova koji izdavačima, ali i bh kulturi u cjelini, čine golemu štetu. Nadamo se da će ovogodišnji KUN, i pored izazova pandemije Covid-19, biti po svemu biti bolji i uspješniji od prethodnih“.

Radi vraćanja digniteta i ugleda sajmu knjige – kao jedinstvenoj prilici za predstavljanje autora i njihovih djela, prevodilaca i njihovih prijevoda, izdavača i njihovih izdanja – u okviru ovogodišnjeg KUN-a, ljubiteljima pisane riječi pored izložbe knjiga bit će ponuđeni i vrlo bogati i zanimljivi popratni programi: predstavljanja autora, promocije knjiga, čitanja, javni razgovori, interaktivni programi, druženje i razgovori sa književnicima… Gosti 4. Sajma izdavača Bosne i Hercegovine bit će brojni autori, urednici, profesori, književni kritičari, novinari i ostali kulturni radnici, sa kojima će čitalačka publika imati priliku da razgovara, da ih upozna, ali i da popije kafu sa njima u posebnom sajamskom salonu. Također, ljubiteljima knjiga, pod povoljnim uvjetima, bit će ponuđena najnovija izdanja izdavača/nakladnika iz Bosne i Hercegovine i regiona.