POČETNA / VIJESTI

Zamjenik gradonačelnika Sarajeva, Milan Trivić u posjeti JU BKC KS

25.04.2019.

Delagacija Gradske uprave Grada Sarajeva posjetila je u utorak, 23.05. JU “Bosanski kulturni centar KS”. Tom prilikom je zamjenik gradonačelnika Sarajeva, Milan Trivić u pratnji direktora Edina Urjana Kukavice, obišao ulazni hol unutar kojeg su nedavno otkrivene fasadne i zidne dekoracije nekadašnjeg jevrejskog Templa. Trivić je kazao da Templ svjedoči o kulturnom i arhitektonskom bogatstvu i tradiciji sarajevskih Jevreja Sefarda.
Uskoro bi trebala da počne restauracija i rekonstrukcija nedavno otkrivenih dijelova zidova i stropa u ulaznom holu JU BKC KS. Restauracija će se raditi u saradnji sa JU Zavod za zaštitu kulturno-historijskog i prirodnog naslijeđa KS.
Nekada jevrejski sefardski hram Templ, danas Bosanski kulturni centar, jedan je od brojnih obilježja koja vijekovima svjedoče o multikulturalnosti i multikonfesionalnosti našeg glavnog grada. Građen prema projektu arhitekte Rudolfa Lubinskog, Templ je završen 1930. godine i bio je najveća sefardska sinagoga u Evropi. Bio je karakterističan i po bakarnoj kupoli, trećoj po veličini u tom periodu u Evropi. Godine 1948. Jevrejska zajednica gradu Sarajevu poklanja Templ, za potrebe kulturnih dešavanja i manifestacija.

(Fotografije preuzete sa web stranice Grada Sarajeva).
Više informacija o posjeti zamjenika gradonačelnika Sarajeva, Milana Trivića zainteresovani mogu pročitati na stranici Grada Sarajeva: https://sarajevo.ba/trivic-templ-svjedoci-o-kulturnom-i-arhitektonskom-bogatstvu-i-tradiciji-sarajevskih-jevreja-sefarda/

09.05.2019.

Pripremna nastava za eksternu maturu za osnovce

Poziv dragim maturantima za upis na pripremnu nastavu za polaganje eksterne mature u školskoj 2018./2019. godini. Cijena po nastavnom predmetu…

07.05.2019.

XXIV Revija kulturno-umjetničkog stvaralaštva djece predškolskih ustanova KS

U okviru manifestacije Dani Kantona Sarajevo 8. i 9. maja u JU BKC KS, održat će se programi u organizaciji…

KONTAKTIRAJTE NAS

info@bkc.ba

+387 33 586 777