POČETNA / VIJESTI

Uskoro počinje rekonstrukcija nedavno otkrivenog stropa u ulaznom holu JU BKC KS

17.04.2019.

Nakon pola stoljeća otkrivene dekoracije nekadašnjeg jevrejskog Templa u BKC-u
Tekst i foto preneseni sa portala /Klix.ba.

Klik na izvor informacije, web portal KLIX.BA:
https://www.klix.ba/magazin/kultura/nakon-pola-stoljeca-otkrivene-dekoracije-nekadasnjeg-jevrejskog-templa-u-bkc-u/190417016?fbclid=IwAR0p5J4oaHpp-bjPeCFTCK-Q8qmTujWp_if9pjDbqWYCMrtU45T0HiAbqgs

JU Bosanski kulturni centar Sarajevo u saradnji s JU Zavod za zaštitu kulturno-historijskog i prirodnog naslijeđa KS uskoro počinje restauraciju i rekonstrukciju nedavno otkrivenih dijelova nekadašnjeg Templa.
Riječ je o dijelovima zidne arhitektonske dekoracije nekadašnje fasade Templa koji će, koliko god bude moguće, biti vraćeni u prvobitno stanje, a dijelovi koji su usljed protoka vremena i neodržavanja propali bit će rekonstruirani i adekvatno obilježeni.

Trenutno eksperti Zavoda za zaštitu kulturno-historijskog i prirodnog naslijeđa KS snimaju stanje i pripremaju projekt obuhvatne restauracije kojim će barem ovim dijelovima Templa biti vraćen prijašnji sjaj.

“JU BKC KS nastavlja ostvarenje planova zacrtanih na početku mog mandata. Nakon temeljite i obuhvatne sanacije i rekonstrukcije Atrija BKC-a, koji je sada pretvoren u atraktivan višenamjenski prostor, koji je već doživio svoju premijeru promocijom knjige fra Marka Oršolića i obilježavanjem 40 godina profesionalne karijere Dževdeta Tuzlića, građani Sarajeva uskoro će, nakon 60 godina, moći ponovo vidjeti dijelove fasade i zidne dekoracije nekadašnjeg Templa. U toku je raspisivanje tendera za nabavku rasvjetne i razglasne opreme za veliku salu, a uskoro se očekuje i raspisivanje tendera za izradu projekta rekonstrukcije velike sale i predvorja”, kazao je za Klix.ba direktor BKC-a Edin Urjan Kukavica.

On ističe da je BKC ušao u UNDP-ijev program utopljavanja značajnih objekata u KS i u toku maja očekuje se početak i tih radova.

Naime, 1930. godine prema projektu Rudolfa Lubinskog završena je gradnja jevrejskog hrama Templa koji je bio karakterističan po, u tom periodu u Evropi trećoj po veličini, bakarnoj kupoli.

Međutim, 1948. godine Jevrejska zajednica Sarajevu poklanja Templ za potrebe kulturnih dešavanja i manifestacija koji je kasnije preimenovan u BKC.

09.05.2019.

Pripremna nastava za eksternu maturu za osnovce

Poziv dragim maturantima za upis na pripremnu nastavu za polaganje eksterne mature u školskoj 2018./2019. godini. Cijena po nastavnom predmetu…

07.05.2019.

XXIV Revija kulturno-umjetničkog stvaralaštva djece predškolskih ustanova KS

U okviru manifestacije Dani Kantona Sarajevo 8. i 9. maja u JU BKC KS, održat će se programi u organizaciji…

KONTAKTIRAJTE NAS

info@bkc.ba

+387 33 586 777