POČETNA / VIJESTI

Svečano otvorenje 3. Sajma izdavača/nakladnika Bosne i Hercegovine – “Knjige u nišama – KUN”, u ponedjeljak 25. 11. u 17 sati u BKC-u

21.11.2019.

Sajam “Knjige u nišama – KUN” će biti otvoren za sve ljubitelje knjige od 25. do 29. novembra u periodu od 10,00 do 20 i 30 sati u BKC-u, ulaz je besplatan.
Osim kupovine novih izdanja knjiga koje će biti u ponudi po pristupačnim cijenama, KUN i ove godine nudi vrlo bogat i zanimljiv program: predstavljanja autora, promocije knjiga, radionice posvećene uredništvu i izdavaštvu, druženja i razgovore sa književnicima, radionice posvećene dječijoj književnosti itd. Posjetioci će također, moći da popiju besplatnu kafu u sajamskom salonu, zahvaljujući sponzoru, proizvođaču kafe Julius Meinl.

Na Sajmu će učestvovati 17 vodećih bh izdavačkih/nakladničkih kuća: Dobra knjiga, Vrijeme, Buybook, Akademija nauka i umjetnosti, Federalno ministarstvo obrazovanja, Orijentalni institut, Centar za napredne studije, Naklada Mate, Sinopsis, Malik, University press, Conectum, Nacionalna i univerzitetska biblioteka, Zemaljski muzej, Agarthy comics, Imprimatur, HNL, te iz Crne Gore, Društvo crnogorskih izdavača.
Centralni gosti ovogodišnjeg KUN-a biti će Udruženje profesionalnih izdavača Srbije UPIS.

U okviru Sajma knjige KUN, u ponedjeljak, u 17,00 sati će također biti zvanično otvorena i Izložba do sada neobjavljenih karikatura Zuke Džumhura. Izložba će biti postavljena u foajeu JU BKC KS od 25. do 29. 11. 2019. god. Izložbu će otvoriti Benjamin Mušinović, kustos Zavičajnog muzeja iz Konjica.

Radi se o neobjavljenim karikaturama Zuke Džumhura iz fondusa Narodnog univerziteta Konjic / pj Zavičajni muzej, a koje je darovao Zukin prijatelj, arhivar Safet Hebibovic iz Konjica. Ove godine obilježava se stotinu godina od rođenja ovog velikog bh putopisca, slikara i karikaturiste, koji je tokom svog života objavio više od 10.000 karikatura.

KUN (knjige u nišama) sajam je izdavača/nakladnika Bosne i Hercegovine koji se održava svake godine od 25. do 29. novembra u prostorijama Bosanskog kulturnog centra (BKC) u Sarajevu. Njegovi su pokretači i organizatori su JU Bosanski kulturni centar KS (BKC) i Zajednica izdavača/nakladnika Bosne i Hercegovine. Cilj sajma jest afirmacija bosanskohercegovačkog izdavaštva/nakladništva i promocija knjige kao temeljnog javnog dobra za kulturni razvoj i identitet naše zemlje. U niše jednog od najljepših objekata u Sarajevu, nekadašnje sefardske sinagoge, svoje knjige izložit će vodeći bosanskohercegovački profesionalni izdavači, koji potpisuju većinu izdavačke produkcije u Bosni i Hercegovini.

Najavljujući treći Sajam izdavača/nakladnika Bosne i Hercegovine – “Knjige u nišama“ (KUN), direktor JU Bosanski kulturni centar Kantona Sarajevo, Edin Kukavica, istakao je da će ovaj projekat biti praznik izdavaštva, kulture i čitanosti. “Važnost ovog, ovakvog i svih sličnih događanja iz bilo kojeg domena kulturnog bavljenja doista je teško precijeniti. Naročito ako se na umu ima sveprisutna tendencija insistiranja na partikularnom, entitetskom, kantonalnom, općinskom narativu, jasno, inspiriran i iniciran političkom paradigmom koju naša Bosna i Hercegovina proživljava. U tom ozračju, poseban značaj ovom kulturnom događaju, ono što mu daje dimenziju kulturološkog događanja, jeste činjenica da su izdavači iz cijele Bosne i Hercegovine sami, bez ikakvog nagovaranja, prepoznali nekoliko stvari: prije svih, Zajednicu izdavača/nakladnika kao esnafsko udruženje, cehovsku organizaciju jednakih i istopravnih, potom Knjige u nišama kao zadovoljenje nasušne potrebe da pokažu svoj rad, trud i investicije u umnogome zanemarenu djelatnost – izdavaštvo i na kraju, ali nipošto posljednje, Bosanski kulturni centar kao svoj dom u kojemu se i pod čijim krovom se svi osjećaju ugodno i dobrodošlo… treba li reći, bez obzira odakle dolaze. U tom kontekstualnom okviru ponavljam, doista je teško precijeniti značaj i važnost ovog sajma koji je već od prvog izdanja uveliko prerastao i pojmovnost i sadržinu tog termina; više je riječ o svečanosti i slavlju, naročitom festivalu posvećenom čitaocu i uzdizanju knjige kao takve na pijedestal, prijestolje koje zaslužuje“, rekao je Kukavica, te se zahvalio Ministarstvu kulture i sporta KS i ministru, Mirvadu Kuriću što su prepoznali važnost ovog projekta.
Muamer Spahić, predsjednik Zajednice izdavača/nakladnika u BiH, je istakao: „KUN je profilski okrenut bh. izdavačima i autorima i to ga čini drugačijim (ja bih rekao i važnijim) od drugih sajmova. Posebno je važno to što tako organiziran i koncipiran pravi odmak od pošasti uličnih sajmova koji nama izdavačima čine golemu štetu. Nadamo se da će ovogodišnji KUN biti po svemu još bolji i uspješniji od prošlogodišnjeg“.

08.07.2020.

Promocija knjige “Kada od čovjeka očekuješ da bude muškarac – Licem u lice sa ratom”, autorice Christine Doctare, 11. 07. u 18.00 sati, JU BKC KS

Promocija knjige "Kada od čovjeka očekuješ da bude muškarac - Licem u lice sa ratom", autorice Christine Doctare, održat će…

11.06.2020.

U Centru za cjeloživotno učenje u prostorijama JU BKC KS održao predavanje za studente, te predstavljena misija i aktivnosti DVV Internationala u Bosni i Hercegovini.

Zbog iskazanog interesovanja studenata,  u Centra za cjeloživotno učenje u prostorijama JU BKC KS nastavljena je realizacija redovne andragoške prakse…

KONTAKTIRAJTE NAS

info@bkc.ba

+387 33 586 777