POČETNA / VIJESTI

“Škola glume” premijerno izvođenje predstave „Crvenkapa“, 19. 12. u 18,00 sati

18.12.2019.

U okviru „Škole glume“ u JU „Bosanski kulturni centar Kantona Sarajevo“, u četvrtak, 19. 12. u 18,00 sati, premijerno će biti izvedena predstava „Crvenkapa“. U pitanju je završna predstava 2. generacije polaznika kulturno – edukativnog projekta „Škola glume“, a grupu vodi akademski glumac Mirza Mušija, koji potpisuje i režiju ove predstave.
Ove godine „Škola glume“ pored tri Javna časa, na kojima polaznici i voditelji predstavlaju stečeno znanje za mali auditorij, predstavlja i dvije nove produkcije za širu publiku. U pitanju su završne predstave: „Crvenkapa“ i „Oprosti nam Pirandello“.
„Crvenkapa“, poznata bajka za djecu, rađena je po scenariju Miroslava Čonkića koji joj daje jedan drugačiji, moderniji oblik. Tekst na jedan zabavan, edukativan i aktueliziran
način akcentira potrebu mladih da bez učenja, truda i kontinuiteta preko noći postanu “slavne” ličnosti, a taj trend itekako znaju da koriste lažni “režiseri” nečasnih namjera.
Pored vuka i Crvenkape, poučnu bajku priča vesela družina: vjeverica Brbljivica, kozica Bleja, guskica Belka, mačak Brka i zeko Dugouško.Predstava je namijenjena i poučna za sve uzraste djece, a i roditelje.
Ulaz na predstavu je slobodan,

Škola glume je kulturno-edukacijski program JU „Bosanski kulturni centar KS“ koji je počeo sa radom krajem 2017. godine, a u svojoj strukturi ima dvije generacije učenika osnovnih i srednjih škola. Osmišljena je u cilju profesionalnog rada sa djecom koja imaju afinitet prema glumi i scenskom nastupu. Kroz pedagoške i umjetničke ciljeve nastavnog plana i programa polaznike vode akademski glumci: Asja Pavlović, Mirza Mušija, te ak. glumica Irma Alimanović, koja se ovom timu priključila 2019. godine kada je preuzela voditeljstvo grupe starijih osnovaca. Koordinator i producent projekta je Irena Orozović.
U dvogodišnjem postojanju rezultati školovanja prve generacije učenika do sada su prezentovani javnim časovima i završnim predstavama: „Pinokio“, u izvedbi grupe osnovaca, a prema adaptaciji i režiji voditelja, glumca, Mirze Mušije. Zatim, završnom predstavom srednjoškolske grupe koju vodi akademska glumica Asja Pavlović, komadom „Sumnjivi autobus“ po motivima Stilskih vježbi, Raymonda Qeneaua. Kao i predstavom „Mali princ“, po djelu Antoinea de Sainta-Exuperyja.

Pedagoški ciljevi škole su:
Razvoj socijalnih kompetencija, dinamike grupnog rada, poticajnih odnosa u grupi, opažanja i komunikacije, partnerstva, empatije i odgovornosti u radu; zatim razvoj tjelesnog i govornog izraza, artikuliranje i realizacija ideja te rad na oslobađanju spontanosti i straha od javnog nastupa, treme.
Umjetnički ciljev škole:
Kroz različite vježbe i tehnike glume učenje o scenskim i dramskim zakonitostima, savladavanju dramske situacije/scenska radnja, izgradnji lika, sukobu i odnosu dramskih likova, razvoj izražavanja, stvaralačke mašte, rad na ritmičnosti i pokretu te verbalnom izražavanju i ekspresiji (glas i artikulacija) i osnovama mimike scenske preciznosti i fokusu.

14.07.2020.

Dokumentarni film „Putovanje kroz vrijeme – Balkan Dance Project“

Dokumentarni film o plesnom projektu „Putovanje kroz vrijeme – Balkan Dance Project“ bit će premijerno prikazan putem facebook stranice: Bosanski…

08.07.2020.

Promocija knjige “Kada od čovjeka očekuješ da bude muškarac – Licem u lice sa ratom”, autorice Christine Doctare, 11. 07. u 18.00 sati, JU BKC KS

Promocija knjige "Kada od čovjeka očekuješ da bude muškarac - Licem u lice sa ratom", autorice Christine Doctare, održat će…

KONTAKTIRAJTE NAS

info@bkc.ba

+387 33 586 777