POČETNA / VIJESTI

Sajam izdavača/nakladnika BiH – “Knjige u nišama – KUN” pomjeren za april 2021. godine

20.11.2020.

Iako su ljubitelji pisane riječi i književnosti u prethodne tri godine navikli da se u periodu od 25. do 29. 11. u prostoru JU „Bosanski kulturni centar KS“ održava sajam knjiga pod nazivom Sajam izdavača/nakladnika Bosne i Hercegovine – „Knjige u nišama – KUN“, Sajam ove godine neće  biti održan u uobičajenom terminu, već će biti pomjeren za april 2021. godine. Razlog tome je pogoršana epidemiološka situacija, te nemogućnost dolaska i predstavljanja brojnih autora i nakladnika iz Bosne i Hercegovine i regiona. S obzirom da Sajam nije koncipiran tako da bude samo prodajnog karaktera, već nudi puno više od toga, a bitan segment predstavljaju i gostovanja autora, promocije knjiga i radionice. Stoga je zbog nemogućnosti da se navedeni programi održe u punom kapacitetu, odlučeno da se održavanje Sajma pomjeri za april naredne godine.

Posjetioci i čitalačka publika će o novom terminu održavanja Sajma knjiga biti blagovremeno obaviješteni.

 

Sajam izdavača/nakladnika Bosne i Hercegovine održava se u Sarajevu od 2017. godine u periodu  od 25. do 29. novembra, u prostorijama JU „Bosanski kulturni centar KS“ (BKC).  Sajam organizuju JU „Bosanski kulturni centar Kantona Sarajevo“ i Zajednica izdavača/nakladnika u BiH. U nišama zgrade u kojoj je nekada bila smještena sefardska sinagoga, zgrade koju mnogi danas smatraju za jedno od najjepših kulturnih zdanja  Sarajeva, svoje knjige predstavljaju vodeći bosanskohercegovački izdavača/nakladnici, koji čine najveći dio bh. izdavačke/nakladničke produkcije. Na Sajmu također, kao gosti učestvuju i izdavači iz regiona.

Autori i izdavači iz BiH i regiona predstavljaju svoja najnovija izdanja, ali Sajam nudi i puno više od toga. Svake godine čitalačkoj publici bude ponuđen vrlo bogat i zanimljiv program u okviru kojeg se predstave brojni: autori, urednici, profesori, književni kritičari, novinari i ostali kulturni radnici, koje čitalačka publika ima priliku upoznati, razgovarati, a i popiti kafu sa njima u posebnom sajamskom salonu. Također, ljubiteljima knjiga, pod povoljnim uvjetima, budu ponuđena najnovija izdanja izdavača/nakladnika iz Bosne i Hercegovine i regiona.

 

Niša, jednostavna udubina u zidu, prepoznata kao sakralni element iznimnog značaja i značenja u svim religijskim tradicijama, skrbi simboliku svjetla, svjetiljke i svjetlosti, prolaza i prelaza iz dimenzije profanosti u dimenziju svetosti. Stoga, se sajam u protekle tri godine održavao u vrijeme obilježavanja jednog od najznačajnijih datuma u historiji/povijesti Bosne i Hercegovine, Dana državnosti, a bh. izdavači/nakladnici upravo ispred niša šalju poruku o važnosti i značaju izdavaštva/nakladništva i knjige, kao temeljnog, javnog i svetog dobra za kulturni razvoj i identitet naše zemlje. Izdavači/nakladnici se nadaju se da će taj odjek doprijeti, prije svega, do čitalaca, a zatim i do svih onih koji mogu dati institucionalni doprinos afirmaciji i boljoj poziciji bosanskohercegovačkog izdavaštva/nakladništva i knjige.

06.01.2021.

Potpisan Protokol o saradnji između JU „Bosanski kulturni centar KS“ i Udruženja „Mali ambasadori“

U Sarajevu je 06. januara 2020. godine potpisan Protokol o saradnji između JU „Bosanski kulturni centar KS“ i Udruženja „Mali…

12.12.2020.

Promocija albuma „VOYAGE“, pijaniste Bartolomeja Stankovića, 17. 12. 2020. Galerija JU BKC KS, 18,00 sati

JU „Bosanski kultuni centar KS“ najavljuje promociju novog albuma pijaniste Bartolomeja Stankovića. CD pod nazivom  „VOYAGE“ je drugi album ovog…

KONTAKTIRAJTE NAS

info@bkc.ba

+387 33 586 777