POČETNA / VIJESTI

Promocija knjige, „Suvremena suočavanja“, autora fra Marka Oršolića, 04. 04. sa početkom u 19 sati

03.04.2019.

Promocija knjige, „Suvremena suočavanja“, autora fra Marka Oršolića, održat će se u četvrtak, 04. 04. sa početkom u 19 sati, u atriju JU BKC KS, ulaz je slobodan. Organizatori promocije su: IMIC – International Multireligious intercultural Centre „Zajedno“ i Mreža za izgradnju mira. Koproducent ove promocije je JU „Bosanski kulturni centar Kantona Sarajevo“.
U predstavljanju knjige sudjeluju: Vildana Selimbegović, Mišo Kulić, Drago Bojić, Slobodan Šoja, Goran Bubalo i Marko Oršolić.

Prema riječima autora knjige: „ Ovu knjigu posvećujem svim odvažnim ženama i muškarcima kojima je ljubav bila važnija i od nacije, svjetonazora i religije, pa su sklopili mješoviti brak. Naravno i njihovom potomstvu koje se susreće s mnogim poteškoćama suočavajući se sa zamršenom svakodnevnicom zbog roditeljskog izbora. Nadam se da će ova knjiga pomoći i roditeljima i djeci da se lakše suoče sa raznorodnim životnim iskustvima u izgradnji novog čovjeka i svijeta i da se neće pasivno predati zlogukoj sudbini kakvu opisuje Ivo Andrić: „Babo mi klanja, majka se krsti, a ja stojim, pa se kamenim“. I roditelji i potomci trebali bi se pridržavati riječi fra Antuna Kneževića (19. st): „To vjera Božija nije, koja među nas razdor sije, vjera prava sjedinjava“. Na taj način će postati agens novog naroda i novog čovječanstva. Multireligijski dijalog će pomoći da vjernici postanu sudjelatnici u tom procesu, a socijalno-politička akcija će biti put u „novo nebo i novu zemlju“, dakle, domovinu ljudskog identiteta i svijeta kao njihovog prirodnog toposa”.
Marko Oršolić

27.11.2019.

Brand Julius Meinl ponosni sponzor Sajma „Knjige u nišama KUN“

Tokom trajanja Sajma „Knjige u nišama KUN“, od 25. do 29. 11. svi posjetitelji će u sajamskom salonu BKC-a moći…

27.11.2019.

Novi broj časopisa “Obrazovanje odraslih”

U srijedu, 27. novembra, u okviru 3. „Sajma knjige u nišama KUN“ bit će održan Okrugli sto pod nazivom „Elektronsko…

KONTAKTIRAJTE NAS

info@bkc.ba

+387 33 586 777