POČETNA / VIJESTI

Povodom Dana grada Sarajeva, „Club 50+“, 05. i 06. aprila 2019. godine organizuje prodajnu izložbu rukotvorina, koja će se održati u multimedijalnoj sali u prizemlju BKC-a.

02.04.2019.

Izložba će biti otvorena 5. i 6. aprila od 11.00 – 16,00 sati, a ulaz je slobodan. Radovi između ostalih sadrže i motive karakteristične za Sarajevo i njegovu bogatu kulturno-historijsku tradiciju, a sa velikom predanošću i zadovoljstvom namjenski su pripremani za program obilježavanja Grada Sarajeva.

Centar za cjeloživotno učenje JU „Bosanski kulturni centar Kantona Sarajevo“ je od oktobra 2017. godine pokrenuo „Club 50+“ u čijim okvirima se, između ostalog, održavaju kreativne radionice. Članice i članovi „Cluba 50+“ su osobe starije životne dobi, koje svoje slobodno vrijeme ispunjavaju izrađujući unikatne slike, tacne, kutije i druge predmete pogodne za dekoraciju enterijera. Edukatori i predavači ih podučavaju raznim tehnikama izrade rukotvorina, kako bi mogli samostalno izrađivati svoje radove i prodajom istih poboljšati svoj kućni budžet.

Cilj kluba je da prati potrebe građana, ujedno korisnika usluga različitih programa, te da se pruži pomoć onima koji su, na neki način, prepušteni sami sebi. Tu se prvenstveno misli na nezaposlene i penzionere, jer je jedan od ciljeva Centra za cjeloživotno učenje umanjivanje marginalizacije ugroženih skupina društva (nezaposlenih, osoba treće životne dobi, osoba sa poteškoćama u razvoju i invalidnih lica, žena, mladih i sl). Zajedničkim definisanjem njihovih potreba pokrenute su različite radionice, putem kojih starije osobe kvalitetno provode svoje slobodno vrijeme i time ispunjavaju svoj život sadržajima koji ih duhovno obogaćuju, ali im ujedno daju priliku da steknu određenu materijalnu dobit.
Naziv projekta je „Club 50+“ zbog toga što su danas danas, nažalost, najugroženija kategorija stanovništa oni životne dobi preko 50 godina, jer su mnogi od njih ostali bez posla i ne nadaju se novom zaposlenju. Neki su imali sreće otići u prijevremenu ili starosnu penziju i tu se završava njihov društveni život. Organizovanjem raznih vrsta aktivnosti kao što su: radionice, predavanja, prezentacije, izložbe, izleti, večeri druženja itd. Club 50 + nastoji povezati interesovanja građana koji se osjećaju usamljeno, izdvojeno iz društva i koji su na više načina prepušteni sami sebi.

„Club 50“ okupljanje građane različith starosnih dobi, ne samo one starije od 50 godina, jer u obrazovnom procesu svaka životna dob ima svoje specifičnosti, svoje ideje, prijedloge, pogled na svijet itd., a samo zajedničkim radom i međusobnim uvažavanjem se mogu postići najbolji rezultati u bilo kojem radu pa tako i na ovom projektu.

27.11.2019.

Brand Julius Meinl ponosni sponzor Sajma „Knjige u nišama KUN“

Tokom trajanja Sajma „Knjige u nišama KUN“, od 25. do 29. 11. svi posjetitelji će u sajamskom salonu BKC-a moći…

27.11.2019.

Novi broj časopisa “Obrazovanje odraslih”

U srijedu, 27. novembra, u okviru 3. „Sajma knjige u nišama KUN“ bit će održan Okrugli sto pod nazivom „Elektronsko…

KONTAKTIRAJTE NAS

info@bkc.ba

+387 33 586 777