POČETNA / VIJESTI

Potpisan Ugovor za projekat „Novogodišnja iskrica“, između JU BKC KS i UNDP-a, u okviru UN-ovog projekta „Dijalog za budućnost“

24.01.2019.

Potpisan Ugovor za projekat „Novogodišnja iskrica“, između JU BKC KS i UNDP-a, u okviru projekta „Dijalog za budućnost“

Sarajevo, 24. januar 2019. godine

 

Pod globalnim sloganom „niko ne smije biti zapostavljen“ uskoro počinje projekat „Novogodišnja iskrica“ BKC-a

Radionice glume i muziko-terapije za djecu i mlade sa poteškoćama u razvoju (i njihove vršnjake koji inače pohađaju ove radionice), iz Sarajeva i Istočnog Sarajeva počinju uskoro u BKC-u zahvaljujući projektu „Novogodišnja iskrica“ koji će se realizovati tokom ove godine u okviru „Dijaloga za budućnost“, koji provode agencije Ujedinjenih nacija u partnerstvu sa Predsjedništvom Bosne i Hercegovine. U četvrtak, 24. 01. Sukhrob Koshmukhamedov, v.d. rezidentni predstavnik UNDP-a u BiH i Edin Urjan Kukavica, direktor JU „Bosanski kulturni centar Kantona Sarajevo“ potpisali su ugovor vrijednosti 47.000 KM čime je formalno najavljen početak „Novogodišnje iskrice“.

Radionice za oko 20 polaznika i polaznica koji imaju afinitete prema glumi i muzici će se održavati dva puta mjesečno od marta do kraja godine u saradnji sa Pedagoškim fakultetom Univerziteta u Sarajevu i udruženjima koja okupljaju djecu i mlade sa poteškoćama u razvoju. Uporedo sa ovim radionicama, jedna od najvažnijih aktivnosti unutar projekta biće uklanjanje arhitektonskih barijera, odnosno izgradnja pristupne rampe za osobe sa poteškoćama u kretanju, koja će voditi iz Galerije u Veliku dvoranu BKC-a. Ukupna vrijednost cjelokupnog projekta je 47.700 KM, od čega su kroz projekat „Dijalog za budućnost“ obezbijeđena sredstva u iznosu od 39.750 KM.

JU „Bosanski kulturni centar Kantona Sarajevo“ već treću godinu zaredom uspješno realizuje projekte u saradnji sa školama i udruženjima za djecu i mlade sa poteškoćama u razvoju. Zahvaljujući ugovoru koji je potpisan između JU BKC KS i UNDP-a, u 2019. godini će se takođe omogućiti unaprjeđenje kvaliteta programa iz prethodnih godina. Kao kruna svega, u decembru je predviđeno održavanje završne manifestacije, odnosno mjuzikla na kojem će program izvesti polaznici radionica. U sklopu ove završne manifestacije bit će upriličena i dodjela prigodnih novogodišnjih paketića za više od 550 članova udruženja koja rade sa djecom i osobama sa posebnim potrebama, a sa kojima JU BKC KS ima potpisan ugovor o saradnji.

Uključivanje djece i mladih sa poteškoćama u razvoju u sve kulturne i obrazovne aktivnosti je preduvjet ostvarivanja njihovih osnovnih ljudskih prava. Njihova svjesnost o vlastitim pravima je itekako važna i kao takva treba biti prepoznata i ispoštovana od strane države i njenih institucija. ”Novogodišnja iskrica” je simboličan naziv za projekat kojim se svake godine probudi jedna važna iskra života tamo gdje mislimo da je nema, sve dok ne upoznamo djecu i mlade s poteškoćama u razvoju. Od njih možemo naučiti mnogo o životu. Zbog toga je cilj ovim višeslojnim programom, kroz osam mjeseci, međusobno upoznati i povezati što veći broj građanki i građana, djece i mladih, sa ili bez poteškoća u razvoju kako bi se uklonile predrasude i podstakla veća kohezija unutar zajednica.

Projekat „Dijalog za budućnost“ je zajednička inicijativa Predsjedništva Bosne i Hercegovine i Ujedinjenih nacija. Agencije Ujedinjenih nacija: UNICEF, UNESCO i UNDP u saradnji sa Predsjedništvom BiH zajednički implementiraju projekat koji ima za cilj dugoročnu izgradnju mira i poboljšanje društvene kohezije u Bosni i Hercegovini.

08.02.2019.

Svečani koncert povodom 25 godina od osnivanja Ansambla narodnih igara i pjesama „Kolo bosansko“

Ansambl narodnih igara i pjesama „Kolo bosansko“ izvest će svečani koncert povodom 25 godina od osnivanja Ansambla. Cjelovečernji program će…

04.02.2019.

Drugi broj časopisa Obrazovanje odraslih

Pred nama je drugi broj časopisa Obrazovanje odraslih, za 2018. godinu, koji proslavlja važan jubilej, 18 godina od izlaženja prvog…

KONTAKTIRAJTE NAS

info@bkc.ba

+387 33 586 777