POČETNA / VIJESTI

Potpisan Ugovor za projekat „Novogodišnja iskrica“, između JU BKC KS i UNDP-a, u okviru UN-ovog projekta „Dijalog za budućnost“

24.01.2019.

Potpisan Ugovor za projekat „Novogodišnja iskrica“, između JU BKC KS i UNDP-a, u okviru projekta „Dijalog za budućnost“

Sarajevo, 24. januar 2019. godine

 

Pod globalnim sloganom „niko ne smije biti zapostavljen“ uskoro počinje projekat „Novogodišnja iskrica“ BKC-a

Radionice glume i muziko-terapije za djecu i mlade sa poteškoćama u razvoju (i njihove vršnjake koji inače pohađaju ove radionice), iz Sarajeva i Istočnog Sarajeva počinju uskoro u BKC-u zahvaljujući projektu „Novogodišnja iskrica“ koji će se realizovati tokom ove godine u okviru „Dijaloga za budućnost“, koji provode agencije Ujedinjenih nacija u partnerstvu sa Predsjedništvom Bosne i Hercegovine. U četvrtak, 24. 01. Sukhrob Koshmukhamedov, v.d. rezidentni predstavnik UNDP-a u BiH i Edin Urjan Kukavica, direktor JU „Bosanski kulturni centar Kantona Sarajevo“ potpisali su ugovor vrijednosti 47.000 KM čime je formalno najavljen početak „Novogodišnje iskrice“.

Radionice za oko 20 polaznika i polaznica koji imaju afinitete prema glumi i muzici će se održavati dva puta mjesečno od marta do kraja godine u saradnji sa Pedagoškim fakultetom Univerziteta u Sarajevu i udruženjima koja okupljaju djecu i mlade sa poteškoćama u razvoju. Uporedo sa ovim radionicama, jedna od najvažnijih aktivnosti unutar projekta biće uklanjanje arhitektonskih barijera, odnosno izgradnja pristupne rampe za osobe sa poteškoćama u kretanju, koja će voditi iz Galerije u Veliku dvoranu BKC-a. Ukupna vrijednost cjelokupnog projekta je 47.700 KM, od čega su kroz projekat „Dijalog za budućnost“ obezbijeđena sredstva u iznosu od 39.750 KM.

JU „Bosanski kulturni centar Kantona Sarajevo“ već treću godinu zaredom uspješno realizuje projekte u saradnji sa školama i udruženjima za djecu i mlade sa poteškoćama u razvoju. Zahvaljujući ugovoru koji je potpisan između JU BKC KS i UNDP-a, u 2019. godini će se takođe omogućiti unaprjeđenje kvaliteta programa iz prethodnih godina. Kao kruna svega, u decembru je predviđeno održavanje završne manifestacije, odnosno mjuzikla na kojem će program izvesti polaznici radionica. U sklopu ove završne manifestacije bit će upriličena i dodjela prigodnih novogodišnjih paketića za više od 550 članova udruženja koja rade sa djecom i osobama sa posebnim potrebama, a sa kojima JU BKC KS ima potpisan ugovor o saradnji.

Uključivanje djece i mladih sa poteškoćama u razvoju u sve kulturne i obrazovne aktivnosti je preduvjet ostvarivanja njihovih osnovnih ljudskih prava. Njihova svjesnost o vlastitim pravima je itekako važna i kao takva treba biti prepoznata i ispoštovana od strane države i njenih institucija. ”Novogodišnja iskrica” je simboličan naziv za projekat kojim se svake godine probudi jedna važna iskra života tamo gdje mislimo da je nema, sve dok ne upoznamo djecu i mlade s poteškoćama u razvoju. Od njih možemo naučiti mnogo o životu. Zbog toga je cilj ovim višeslojnim programom, kroz osam mjeseci, međusobno upoznati i povezati što veći broj građanki i građana, djece i mladih, sa ili bez poteškoća u razvoju kako bi se uklonile predrasude i podstakla veća kohezija unutar zajednica.

Projekat „Dijalog za budućnost“ je zajednička inicijativa Predsjedništva Bosne i Hercegovine i Ujedinjenih nacija. Agencije Ujedinjenih nacija: UNICEF, UNESCO i UNDP u saradnji sa Predsjedništvom BiH zajednički implementiraju projekat koji ima za cilj dugoročnu izgradnju mira i poboljšanje društvene kohezije u Bosni i Hercegovini.

04.07.2019.

Baščaršijske noći, koncerti: Činčila, Jindas, Skroz, Sunday Stories, Trg Oslobođenja – Alija Izetbegović, 21 sat

U okviru Festivala Baščaršijske noći publika će imati priliku da posluša najbolje predstavnike aktuelne sarajevske muzičke scene. Tako će u…

04.07.2019.

ČASOPIS „OBRAZOVANJE ODRASLIH“ UVRŠTEN U BAZU CEEOL

Časopis „Obrazovanje odraslih“, koji ove godine bilježi 18 godina izlaženja u Bosni i Hercegovini, ovaj značajan jubilej obilježava važnim iskorakom…

KONTAKTIRAJTE NAS

info@bkc.ba

+387 33 586 777