POČETNA / VIJESTI

Manifestacija „Novogodišnja iskrica“ 10. i 11. decembra u Bosanskom kulturnom centru Kantona Sarajevo okupila veliki broj djece

12.12.2019.

U Javnoj ustanovi „Bosanski kulturni centar Kantona Sarajevo“, 10. i 11. decembra, održana je završna manifestacija „Novogodišnja iskrica“ na kojoj su podijeljeni novogodišnji paketići ustanovama i udruženjima koja okupljaju djecu i mlade osobe sa sa poteškoćama u razvoju. Izveden je i ogledni javni čas kojim su uspješno završene muzičko-dramske radionice, a petnaest polaznika iz Sarajeva i Istočnog Sarajeva imalo je priliku da ih pohađa u proteklih osam mjeseci.
Dvodnevnim programom, muzičko-dramskim radionicama, priredbama, te dodjelom paketića, uposlenici JU BKC KS, zajedno sa UN agencijama koje provode projekat „Dijalog za budućnost“ i ustanovama i udruženjima – partnerima projekta, na ovaj način su i ove godine skrenuli pažnju na djecu i mlade osobe sa poteškoćama u razvoju. Sve sa ciljem da se ovakvim pristupom ovoj populaciji, omogući razvoj samopouzdanja i sticanje novih vještina, poboljša pozitivna percepcija i samopercepcija, pomogne pri razvijanju samostalnosti i grupnom radu, te pruži kvalitetno vrijeme uz druženje i veselje, te prihvaćanje u društvu i od strane zajednice.

U utorak, 10. decembra podijeljeni su prigodni novogodišnji paketići za djecu sa poteškoćama u razvoju. U dva termina, u 10 i 14 sati, podijeljeno je 550 paketića za korisnike jedanaest odgojno-obrazovnih ustanova i udruženja koja okupljaju djecu i mlade osobe sa poteškoćama u razvoju, sa kojima JU BKC KS ima potpisan memorandum o saradnji. Neposredno pred dodjelu paketića, članovi ovih udruženja izveli su prigodan zabavni program koji su pripremili specijalno za ovu priliku.

JU „Bosanski kulturni centar Kantona Sarajevo“ je realizirao inicijativu „Novogodišnja iskrica” u sklopu projekta „Dijalog za budućnost“ koji implementiraju UNDP, UNICEF i UNESCO u partnerstvu sa Predsjedništvom Bosne i Hercegovine. Projekat „Dijalog za budućnost” se finansira sredstvima Ureda Ujedinjenih nacija za podršku izgradnji mira / Fonda za izgradnju mira (PBF).

Također, u okviru manifestacije „Novogodišnja iskrica“, kao rezultat osmomjesečnih priprema, polaznici muzičko-dramskih radionica, održali su u srijedu, 11. decembra, u 18 sati, javni ogledni čas za roditelje i prijatelje u trajanju od 45 min. Muzičko-dramske radionice su bitan segmenat manifestacije „Novogodišnja iskrica“, a njihova je realizacija započela u martu 2019. godine u saradnji sa Pedagoškim fakultetom Univerziteta u Sarajevu. Polaznici radionica su djeca starijeg školskog uzrasta i mladi do 26 godina iz različitih ustanova i udruženja gradova Sarajevo i Istočno Sarajevo koji su posvećeni odgoju, obrazovanju i radnoj okupaciji djece i mladih sa poteškoćama u razvoju. U okruženju i atmosferi prilagođenoj upravo polaznicima na javnom oglednom satu su prikazani rezultati rada i druženja u pomenutim radionicama kroz sadržaje osmišljene i prilagođene polaznicima. Kondenzovani sadržaj, koji je prikazan kao dio ukupno realizovanih dramskih i muzičkih radionica, obuhvata: vježbe pokreta, upjevavanja, fokus, usmjeravanja pažnje, podsticanja mašte, timskog rada, zatim korištenja muzike te instrumenata iz Orfovog instrumentarija sa namjerom da se podstaknu i podrže interesi ove skupine polaznika radionica na socijalnom i emocionalnom planu.

Tokom trajanja radionica, nastojalo se djecu i mlade osobe uvesti u svijet vlastitih emocija, sposobnosti i vještina, kako bi se one, kroz igru i različite aktivnosti (muziku, glumu i sl.), dodatno razvile. Nadamo se da su ciljevi ostvareni i da polaznici nose lijepe uspomene.
Voditelji radionica su bili: prof. dr. Merima Čaušević, sa Pedagoškog fakulteta Sarajevo i akademski glumci: Asja Pavlović i Aldin Tucić, te volonteri, Sayra Lemeš i Anela Čuković.

U projektu „Novogodišnja iskrica“ učestvovale su odgojno-obrazovne ustanove, kao i udruženja koja okupljaju djecu i mlade sa poteškoćama u razvoju: Udruženje „Život sa Down sindromom”, KJU „Dom za djecu bez roditeljskog staranja” Sarajevo, Centar za slušnu i govornu rehabilitaciju Sarajevo, Centar za odgoj obrazovanje i rehabilitaciju „Vladimir Nazor”, Edukacija za sve – „EDUS”, Udruženje za podršku osobama sa intelektualnim teškoćama KS „Oaza”, Udruženje „Vratite nam osmijeh”, Istočno Sarajevo, JU Zavod za specijalno obrazovanje i odgoj djece „Mjedenica”, Udruženje „Radost života”, Udruženje „Budi mi drug” Ilijaš, Centar za slijepu i slabovidnu djecu i omladinu Sarajevo.

Foto: Dijalog za budućnost/V. Čerimagić

14.07.2020.

Dokumentarni film „Putovanje kroz vrijeme – Balkan Dance Project“

Dokumentarni film o plesnom projektu „Putovanje kroz vrijeme – Balkan Dance Project“ bit će premijerno prikazan putem facebook stranice: Bosanski…

08.07.2020.

Promocija knjige “Kada od čovjeka očekuješ da bude muškarac – Licem u lice sa ratom”, autorice Christine Doctare, 11. 07. u 18.00 sati, JU BKC KS

Promocija knjige "Kada od čovjeka očekuješ da bude muškarac - Licem u lice sa ratom", autorice Christine Doctare, održat će…

KONTAKTIRAJTE NAS

info@bkc.ba

+387 33 586 777