POČETNA / VIJESTI

Koncertom Gudačkog orkestra “Strings Attached Sinfonietta” počela koncertna sezone klasične muzike u JU BKC KS.

24.10.2019.

U JU „Bosanski kulturni centar Kantona Sarajevo“, 23. oktobra u 20,00 sati premijerno je nastupio novoformirani Gudački orkestar “Strings Attached Sinfonietta”. Ansambl je osnovan 2019. godine i predstavlja nastavak i kontinuitet dugogodišnjeg rada Gudačkog orkestra Muzičke akademije Univerziteta u Sarajevu. Solista je bio Miron Konjević, čembalo, dok je orkestrom dirigovala, Tijana Vignjević. Na programu su bila djela koja su komponovali: Heinrich Ignaz Franz von Biber, Johann Sebasian Bach, Gustav Holst i Dmitrij Šostakovič.
Ovim nastupom je i zvanično počela koncertna sezona klasične muzike u organizaciji ove Javne ustanove.
U narednom periodu, u okviru serije koncerata koji će se dva puta mjesečno održavati u BKC-u, nastupit će eminentni bosanskohercegovački solisti i kamerni sastavi. Namjera je da se na ovaj način, razvije i promovira muzička scena, i pruži prilika da se predstave talentovani umjetnici koji izvode klasičnu muziku. Pored nastupa već afirmisanih muzičara, u okviru ovih dešavanja, poseban akcenat biće stavljen na saradnju sa Muzičkom akademijom Univerziteta u Sarajevu. Najdarovitiji studenti, te istaknuti profesori i asistenti ove akademije redovno će se predstavljati publici u okviru ovog serijala koncerata. Na taj način, pružit će se i mogućnost za dodatno educiranje studenata. Nastupi u kamernim sastavima i orkestrima često predstavljaju jedini način na koji, u praksi, istaknuti apsolventi i postdiplomci mogu držati koncerte kamerne muzike. Sve ovo je neophodno za osposobljavanje mladih muzičara za rad u filharmonijama i za izvođenje orkestarske i kamerne muzike, s obzirom da ovi vidovi muzike spadaju u najsloženije muzičke oblike.
Gudački orkestar “Strings Attached Sinfonietta”

Ansambl nastao je 2019. godine i predstavlja nastavak i kontinuitet dugogodišnjeg rada Gudačkog orkestra Muzičke akademije u Sarajevu, čiji su inicijatori i osnivači bili nekadašnji dekan i profesor violine Faruk Sijarić i profesor violončela Yevgeny Xaviereff. Profesori su još 1999. godine za cilj postavili da repertoar, pored umjetničkog razvoja članova orkestra, bude i u službi otvaranja novih pogleda na umjetničku muziku za publiku na našim prostorima, što će ovom novonastalom ansamblu i dalje biti jedan od najvažnijih ciljeva.
Gudački orkestar “Strings Attached Sinfonietta” čine mladi i koncertno vrlo aktivni gudači iz Bosne i Hercegovine i susjednih država.
Gudački orkestar “Strings Attached Sinfonietta” čine:
Violina, Tamara Arsovski, Alma Dizdar, Amna Hujić, Amila Šeper, Emina Džanović, Ilma Zulum, Larisa Horić, Lucija Paleka, Viola, Aida Deljkić, Lazar Vinković, Mirzeta Bašić, Violončelo, Belma Alić, Selma Hrenovica, Kontrabas, Fahrudin Strojil, Čembalo, Miron Konjević.

08.01.2020.

Poziv učenicima osnovnih i srednjih škola na audiciju za „Školu glume“, subota, 01. 02. u prostorijama JU BKC KS

JU „Bosanski kulturni centar Kantona Sarajevo“ poziva sve zainteresovane učenike osnovnih i srednjih škola da se putem kontakt telefona 061/…

18.12.2019.

“Škola glume” premijerno izvođenje predstave „Crvenkapa“, 19. 12. u 18,00 sati

U okviru „Škole glume“ u JU „Bosanski kulturni centar Kantona Sarajevo“, u četvrtak, 19. 12. u 18,00 sati, premijerno će…

KONTAKTIRAJTE NAS

info@bkc.ba

+387 33 586 777