POČETNA / VIJESTI

Koncert: Tamara Arsovski, violina i Zerina Šabotić, klavir

18.02.2020.

JU „Bosanski kulturni centar KS“ u okviru koncertne sezone klasične muzike najavljuje koncert na kojem će nastupiti Tamara Arsovski, violina uz klavirsku pratnju Zerine Šabotić. Koncert će se održati u ponedjeljak, 24. 02. u 18,00 sati, u Galeriji JU BKC KS. Koncert se organizuje u saradnji sa Muzičkom akademijom Univerziteta u Sarajevu.

Na programu će biti djela koja su komponovali: F. Schubert, R. Schumann i O. Messian.
Ulaz na koncert je slobodan.

U oktobru 2019. god. JU „Bosanski kulturni centar KS“ pokrenula je seriju koncerata klasične muzike, u okviru koje će dva puta mjesečno nastupati eminentni bosanskohercegovački solisti i kamerni sastavi. Namjera je da se na ovaj način, razvije i promovira muzička scena i pruži prilika da se predstave talentovani umjetnici koji izvode klasičnu muziku. Pored nastupa već afirmisanih muzičara, u okviru ovih dešavanja, poseban akcenat je stavljen na saradnju sa Muzičkom akademijom Univerziteta u Sarajevu. Najdarovitiji studenti, te istaknuti profesori i asistenti ove akademije redovno će se predstavljaju publici u okviru ovog serijala koncerata. Na taj način, pruža se i mogućnost za dodatno educiranje studenata.

Tamara Arsovski (1991) rođena je u porodici muzičara, u Sarajevu. Tokom srednjoškolskog obrazovanja, koje je stekla u Srednjoj muzičkoj školi Sarajevo, svoj muzički talenat potvrdila je sa tri specijalne i šest prvih nagrada, koje su osvojene na takmičenjima učenika i studenata muzike.
Godine 2008. predstavljala je Bosnu i Hercegovinu na festivalu mladih umjetnika na Ohridu.
Dodiplomski i master studij violine (2010. – 2016.) završila je pod mentorstvom prof. Violete Smailović – Huart, na Muzičkoj akademiji Univerziteta u Sarajevu. Tokom studija, učestvovala je na violinističkim seminarima koje su vodili Violeta Smailović-Huart, Stefan Milenković, Ilia Korola, Hakan Şensoy, Deborah Wong, Manhattan String Quartet itd.

Kao solistica je nastupala sa orkestrima kao što su Camerata Academica, Gudački orkestar MAS i Mostarski simfonijski orkestar. Kao članica orkestra, nastupala je sa Omladinskim simfonijskim orkestrom Jugoistočne Evrope, Kamernim orkestrom Symphonia Momentum Orient and Occident, Sarajevskim kamernim orkestrom, Gudačkim orkestrom MAS, Mostarskim simfonijskim orkestrom, te Sarajevskom filharmonijom, u Bosni i Hercegovini kao i inostranstvu. Tri godine je bila zaposlena u Sarajevskoj filharmoniji.
Trenutno je zaposlena kao asistentica na predmetima kamerna muzika i violina, na Odsjeku za gudačke instrumente i gitaru, Muzičke akademije Univerziteta u Sarajevu. Stalna je članica Gudačkog orkestra MAS, na poziciji koncert majstorice, te gudačkog kvarteta AMAS. Od 2018. godine članica je Ansambla INSAM Instituta za savremenu umjetničku muziku (Sarajevo).
2019. godine upisuje doktorski studij u klasi profesora Ernsta Kovačića.

Zerina Šabotić, rođena 1995. godine. Muzičko obrazovanje započinje 2004. , a 2014. godine završava Srednju muzičku školu u Sarajevu, smjer za solo klavir, u klasi profesorice Vedrane Mujkić. Dobitnica je dvije prve i jedne specijalne nagrade na Federalnim takmičenjima učenika i studenata muzike, dvije treće nagrade na takmičenjima “Don Vincenzo Vitti” i “Gianluca Campochiaro”, prve i specijalne nagrade na internacionalnom takmičenju ‘Citta di Barletta’ u Italiji.

Kao kamerni muzičar je nastupala u Sloveniji, Hrvatskoj i BiH sa triom “Ardea”. Osvojila je prvu nagradu na takmičenju “Bistrički zvukolik”, kao član klavirskog kvinteta. Učestvovala je na “A-festu” u Novom Sadu, Sarajevo Chamber Music Festivalu, Sarajevskim večerima muzike (SVEM), Festivalu Sarajevska zima, SONEMUS Festu, kao i na brojnim majstorskim radionicama. Sarađivala je sa pijanistima i profesorima klavira kao što su: Boris Kraljević, Rita Kinka, Kemal Gekić, Massimo Gon, Ruben Dalibaltayan, Orla McDonagh, Arnulf von Arnim. U sklopu CEEPUS programa je studirala na Akademiji umetnosti u Novom Sadu u klasi prof. Rite Kinke, a trenutno je apsolvent na II ciklusu studija Muzičke akademije u Sarajevu u klasi profesora Dragana Opančića.

20.10.2020.

Izložba skulptura akademskog kipara Nedima Đikića, svečano otvorenje u utorak, 27. 10. u  19, 30 sati

JU „Bosanski  kulturni  centar KS“ organizuje izložbu skulptura akademskog kipara Nedima Đikića. Izložba će biti svečano otvorena u utorak, 27.…

20.10.2020.

Koncert za flautu i klavir, Mirna Mlikota-Dizdarević, flauta, klavirska pratnja Miron Konjević

JU „Bosanski kulturni centar KS“ u okviru koncertne sezone klasične muzike organizuje koncert za flautu i klavir na kojem će…

KONTAKTIRAJTE NAS

info@bkc.ba

+387 33 586 777