POČETNA / VIJESTI

Koncert pod nazivom „Zvukovi prijateljstva – Bosna i Hercegovina 2019.“ 03. 06. u 18 sati

31.05.2019.

U ponedjeljak, 03. 06. u 18 sati, u JU „Bosanski kulturni centar Kantona Sarajevo“ održat će se koncert pod nazivom „Zvukovi prijateljstva – Bosna i Hercegovina 2019.“. Na pozornici će nastupiti veliki orkestar i hor sastavljen od 120 muzičara koji dolaze iz: World Youth Orchestra, zatim Orkestra mladih BiH i Hora Opere Narodnog pozorišta u Sarajevu.
Na repertoaru će biti djelo Ludwiga van Beethovena: Simfonija br. 9 za soliste, hor i orkestar u d – molu op. 125.
Kao solisti nastupaju: Sabrina Cortese, spran, Lucrezia Venturielli, mecosopran, Daniele Adriani, tenor i Lorenzo Battagion, bariton. Orkestrom će dirigovati maestro, Damiano Giuranna.
Koncert organizuje Ambasada Italije u Sarajevu u koprodukciji sa JU BKC KS. Ulaz na koncert je slobodan.

Pored Sarajeva, Orkestar će nastupiti i u Mostaru, u nedjelju, 2. juna u 19:30 u Hrvatskom domu Herceg Stjepan Kosača.

World Youth Orchestra, je osnovan 2001. godine, a čine ga mladi talentovani muzičari iz cijelog svijeta. Cilj Orkestra je promoviranje vrijednosti prijateljstva, sklada i sloge među narodima putem muzike. U sklopu turneje, nakon Libanona i Maroka, WYO dolazi i u Bosnu i Hercegovinu gdje će, pod rukovodstvom maestra i umjetničkog direktora, Damiana Giuranne, izvesti IX simfoniju Ludwiga v. Beethovena, te tako na simboličan način obilježiti Dan Evrope 2019. , ali i dati značaj kretanju Bosne i Hercegovine prema evropskim integracijama.

U cilju jačanje poruke koju promovira ovaj projekt, Orkestru će se priključiti 19 muzičara Orkestra mladih Bosne i Hercegovine, koji dolaze iz cijele BiH. U svjetlu kulturne i političke vrijednosti, ovaj projekat podržavaju i Ambasada Njemačke i Poljske i Austrijski kulturni forum u Bosni i Hercegovini.

Na kraju, sa zadovoljstvom obavještavamo da su probe orkestra WYO otvorene za javnost, a posebno za predstavnike medija i za studente i profesore muzičkih škola i akademija iz BiH, što je u skladu sa duhom inkluzije koja karakterizira ovu misiju.

26.02.2020.

Koncert: „Sevdah orient express – polazna stanica BKC“

BKC se sredio za praznik, a vi? JU „Bosanski kulturni centar Kantona Sarajevo“ sa ponosom najavljuje svečano otvorenje obnovljene zgrade…

18.02.2020.

Koncert: Tamara Arsovski, violina i Zerina Šabotić, klavir

JU „Bosanski kulturni centar KS“ u okviru koncertne sezone klasične muzike najavljuje koncert na kojem će nastupiti Tamara Arsovski, violina…

KONTAKTIRAJTE NAS

info@bkc.ba

+387 33 586 777