POČETNA / VIJESTI

Koncert pod nazivom „Zvukovi prijateljstva – Bosna i Hercegovina 2019.“ 03. 06. u 18 sati

31.05.2019.

U ponedjeljak, 03. 06. u 18 sati, u JU „Bosanski kulturni centar Kantona Sarajevo“ održat će se koncert pod nazivom „Zvukovi prijateljstva – Bosna i Hercegovina 2019.“. Na pozornici će nastupiti veliki orkestar i hor sastavljen od 120 muzičara koji dolaze iz: World Youth Orchestra, zatim Orkestra mladih BiH i Hora Opere Narodnog pozorišta u Sarajevu.
Na repertoaru će biti djelo Ludwiga van Beethovena: Simfonija br. 9 za soliste, hor i orkestar u d – molu op. 125.
Kao solisti nastupaju: Sabrina Cortese, spran, Lucrezia Venturielli, mecosopran, Daniele Adriani, tenor i Lorenzo Battagion, bariton. Orkestrom će dirigovati maestro, Damiano Giuranna.
Koncert organizuje Ambasada Italije u Sarajevu u koprodukciji sa JU BKC KS. Ulaz na koncert je slobodan.

Pored Sarajeva, Orkestar će nastupiti i u Mostaru, u nedjelju, 2. juna u 19:30 u Hrvatskom domu Herceg Stjepan Kosača.

World Youth Orchestra, je osnovan 2001. godine, a čine ga mladi talentovani muzičari iz cijelog svijeta. Cilj Orkestra je promoviranje vrijednosti prijateljstva, sklada i sloge među narodima putem muzike. U sklopu turneje, nakon Libanona i Maroka, WYO dolazi i u Bosnu i Hercegovinu gdje će, pod rukovodstvom maestra i umjetničkog direktora, Damiana Giuranne, izvesti IX simfoniju Ludwiga v. Beethovena, te tako na simboličan način obilježiti Dan Evrope 2019. , ali i dati značaj kretanju Bosne i Hercegovine prema evropskim integracijama.

U cilju jačanje poruke koju promovira ovaj projekt, Orkestru će se priključiti 19 muzičara Orkestra mladih Bosne i Hercegovine, koji dolaze iz cijele BiH. U svjetlu kulturne i političke vrijednosti, ovaj projekat podržavaju i Ambasada Njemačke i Poljske i Austrijski kulturni forum u Bosni i Hercegovini.

Na kraju, sa zadovoljstvom obavještavamo da su probe orkestra WYO otvorene za javnost, a posebno za predstavnike medija i za studente i profesore muzičkih škola i akademija iz BiH, što je u skladu sa duhom inkluzije koja karakterizira ovu misiju.

30.05.2019.

Peta po redu radionica “Novogodišnja iskrica”, održana 29. 05. u JU BKC KS

Djeca i mlade osobe sa poteškoćama u razvoju iz Sarajeva i Istočnog Sarajeva, u sklopu socijalne inkluzije, pridružili su se…

28.05.2019.

Humanitarni koncert pod nazivom „Muzikom za život“ za liječenje malene Lejne Smajić

Veliki humanitarni koncert pod nazivom „Muzikom za život“ čiji je cilj prikupljanje sredstava za liječenje Lejne Smajić održat će se…

KONTAKTIRAJTE NAS

info@bkc.ba

+387 33 586 777