POČETNA / VIJESTI

Komedija “Narodni poslanik” 21. 03. JU BKC KS, 20 sati

11.03.2020.

OBAVIJEST: s obzirom da je od jučer, 10. 03. 2020. na snazi naredba Kriznog štaba Ministarstva zdravstva Kantona Sarajevo, u cilju prevencije širenja korona virusa, koja glasi da se otkazuju javna okupljanja sa više od 250 učesnika. Zbog toga se izvođenje predstave „Narodni poslanik“, koja je trebala biti odigrana 21. 03. u JU BKC KS, prolongira za neki drugi termin. Publika će biti blagovremeno informisana o novom terminu odigravanja predstave.

Predstava “Narodni poslanik” rađena prema tekstu Branislava Nušića, bit će izvedena na sceni JU „BosanskI kulturni centar KS“, 21. marta 2020. godine, u 20 sati. Predstava je rađena u koprodukciji Oxygen Productiona i JU BKC KS, a adaptaciju i režiju potpisuje Alen Muratović.
Glumačku podjelu čine doajeni bh glumišta, ali i talentovani glumci mlađe generacije: Mario Drmać, Amra Kapidžić, Ermin Sijamija, Sead Pandur, Maja Salkić, Dženita Imamović-Omerović, Vedran Đekić, Aldin Omerović i Nadine Mičić.
Muziku i songove za predstavu potpisuju: Samir Hodović, Sanjin Latifić, Nino Škiljić i Validna Legitimacija. Za kostimografiju je zadužena Lejla Hodžić, a za scenografiju Vedran Hrustanović.
Ulaznice se mogu kupiti, ili rezervisati u BKC-u, na biletarnici Kupikartu.ba.

“Narodni poslanik” je prva komedija Branislava Nušića, komediografa, pisca romana, drama i eseja, koju je napisao još kao devetnaestogodišnji student. Ova komedija je podijeljena u tri čina, a radnja se bavi pitanjem osvajanja vlasti odnosno palanačkim parlamentarizmom i načinom kako se bira poslanik. Karakteriše je međusobno preplitanje situacije i verbalne komike. Likovi su građeni na prototipima, te su stoga sočni, životni, uvjerljivi i kao takvi bliski svakom gledaocu. Teme koje obrađuju, situacije koje prikazuju, likovi koje predočavaju nisu tipični samo za Nušićevo vrijeme. Lakomost, uobraženost, žeđ za vlašću, otimačina, pokvarenost, naivnost, neznanje – karakteristike su društva i pojedinca u svim vremenskim periodima. S ciljem približavanja komedije današnjem vremenu, radnja u predstavi je prebačena u jednu od bosanskohercegovačkih varošica danas. Kako autorski tim kaže: „Bez namjere da prozivamo ijednu aktuelnu bh stranku, ili poznate nam likove iz političkog života, ali s namjerom da gledaoci vrlo jasno prepoznaju komičnu stranu političke stvarnosti u kojoj živimo i da joj se svi zajedno od srca nasmijemo“.

Branislav Nušić je jedan od najpoznatijih komediografa i satiričara sa ovih prostora. Njegova najpoznatija djela su komedije: Gospođa ministarka, Narodni poslanik, Ožalošćena porodica, Pokojnik, Sumnjivo lice, te njegova Autobiografija. Od 1925. god. obavljao je i funkciju upravnika-intendanta Narodnog pozorišta Sarajevo. Narodno pozorište Sarajevo osnovano je 17. 11. 1919. godine, a sam svečani čin otvaranja, u novembru 1921. godine, pripao je Branislavu Nušiću, tadašnjem načelniku Umjetničkog odjeljenja Ministarstva prosvjete.

18.05.2020.

Predstavljamo objedinjene tekstove u kojima stručnjaci međunarodne akademske zajednice daju svoje viđenje i kritičko vrednovanje likovnih djela iz ciklusa “Apokalipsa“ autora Džeke Hodžića

Galerija Collegium artisticum, Organizaciona jedinica u sklopu JU „Bosanski kulturni centar KS“ zbog trenutne situacije je zatvorena za posjete, a…

30.04.2020.

Nova, četvrta po redu internet radionica „Čitam ti LEGO“ održaće se u nedjelju, 03. 05. u 11 sati, putem facebook stranice Bosanski kulturuni centar KS.

Nova, četvrta po redu internet radionica za djevojčice i dječake svih uzrasta pod nazivom „Čitam ti LEGO“ održaće se u…

KONTAKTIRAJTE NAS

info@bkc.ba

+387 33 586 777