POČETNA / VIJESTI

Izložba autora Adisa Fejzića i Danisa Fejzića „Prilog boljem (ne)razumijevanju Bosne i Hercegovine“ od 19, juna, u galeriji JU BKC KS

19.06.2019.

U srijedu, 19, juna, u 19 sati, u galeriji JU BKC KS, bit će otvorena izložba autora Adisa Fejzića i Danisa Fejzića pod nazivom „Prilog boljem (ne)razumijevanju Bosne i Hercegovine“. Specijalni gosti izložbe: Mario Rašić i Nebojša Buhin. Prilog boljem (ne)razumijevanju Bosne i Hercegovine je vizualni svijet simbola i metafora kojima autori predstavljaju neke aspekte fizičke i metafizičke Bosne i Hercegovine. Ovom postavkom oni definišu svoj intimni, ali i duboko kritički odnos prema stvarnim vrlinama i manama, kao i o (nedo)sanjanim kvalitetima koji poslovično stoje iza imena ove zemlje.

ADIS ELIAS FEJZIĆ (ADDIS) je bosansko-hercegovački i australski skulptor. Završio je Srednju školu primijenjenih umjetnosti i Akademiju likovnih umjetnosti u Sarajevu gdje je i magistrirao. Radio je kao profesor plastičnog oblikovanja i crtanja (u Srednjoj školi primijenjenih umjetnosti) i kao asistent profesoru Kenanu Solakoviću (na Akademiji likovnih umjetnosti – Sarajevo).
Titulu doktora nauka dobio nakon uspješnog istraživanja i odbrane teze posvećene stećcima.
U svom kreativnom i istraživačkom radu Addis analizira tradicionalnu ‘umjetnost Stećka’ u kontekstu današnjih umjetničkih i socio-antropoloških okolnosti dok istovremeno kreativno oživljava i (re)aktualizira stećak kao vlastiti umjetnički izraz – redefinirajući format i značenje tradicionalne memorijalne umjetnosti.

Iako, po obrazovanju, prvenstveno skulptor, Adis Elias Fejzić je vizualni umjetnik široke lepeze stvaralačkih interesovanja – pored sulpture u kamenu i drugim (ne)tradicionalnim materijalima, njegov umjetnički opus obuhvata i radove u polju grafike, slikarstva, kaligrafije, te grafičkog i industrijskog “dizajna”. Stvaralačka filozofija ovog umjetnika je konstrukt koji nastaje temeljem komunikaciie sa raznim umjetničkim tradicijama i stilovima nastalim od prahistorije do danas – jednako posvećen tzv ‘antipodima’ koji se u teoriji i praksi često uprošćeno definiraju kao ‘klasično’ i ‘moderno’ odnosno kao ’figurativno’ i ‘apstraktno’.

DANIS FEJZIĆ, je bosanskohercegovački grafičar. Na Akademiji likovnih umjetnosti u Sarajevu, diplomirao je 2001. godine (u klasi prof. Dževada Hoze). Na istoj akademiji je magistrirao 2011. godine (u klasi prof. Dževada Hoze). 2017. uspješno odbranio doktorsku disertaciju na Internacionalnom univerzitetu Novi Pazar (Srbija). Više puta izlagao je samostalno, te je učesnik brojnih izložbi u zemlji i inostranstvu kao i predavač na više međunarodnih konferencija. Zaposlen je na Akademiji likovnih umjetnosti u Sarajevu, Odsjek grafika. Trenutno obnaša funkciju predsjednika Udruženja likovnih umjetnika Bosne I Hercegovine.

04.07.2019.

Baščaršijske noći, koncerti: Činčila, Jindas, Skroz, Sunday Stories, Trg Oslobođenja – Alija Izetbegović, 21 sat

U okviru Festivala Baščaršijske noći publika će imati priliku da posluša najbolje predstavnike aktuelne sarajevske muzičke scene. Tako će u…

04.07.2019.

ČASOPIS „OBRAZOVANJE ODRASLIH“ UVRŠTEN U BAZU CEEOL

Časopis „Obrazovanje odraslih“, koji ove godine bilježi 18 godina izlaženja u Bosni i Hercegovini, ovaj značajan jubilej obilježava važnim iskorakom…

KONTAKTIRAJTE NAS

info@bkc.ba

+387 33 586 777