POČETNA / VIJESTI

EVROPSKA KRAJNJA DESNICA 1945 – 2018. Jovo Bakić, 27. 11. 19, sati, Sajam Knjige u nišama – KUN

22.11.2019.

U okviru Sajma “Knjige u nišama – KUN”, bit će održana promocija knjige, EVROPSKA KRAJNJA DESNICA 1945 – 2018. autora Jove Bakića. Knjigu je objavila izdavačka kuća Clio, a promocija će se održati u srijedu, 27. 11. u BKC-u, na Centralnoj bini, u 19 sati. Promotor će biti Dino Abazović.

Uznemirujuća studija o prošlosti i prijetnjama zajedničkoj evropskoj budućnosti! Sve o evropskom fašizmu, populizmu, rasizmu, o pogubnosti onog što raste! Prvo MI, a sa drugima po kratkom postupku! Kome su sada potrebni autoritarnost, nacionalizam, ksenofobija? Kako i zašto je riječ fašizam postala neizostavna u našem svakodnevnom životu?
Knjiga je svestrana uporedna analiza istorijata, društvenih uslova, ideologije i prakse savremene krajnje desnice od kraja Drugog svjetskog rata do danas u evropskim državama (izuzev poslijesocijalističkih). Dok se u prvim državama desnica može pratiti od 1945, u potonjim je prisutna tek od 1990-te i pokazuje drugačiji razvoj. U dvadesetak sistematski raščlanjenih poglavlja analizirano je stanje krajnje desnice u glavnim zapadnoevropskim zemljama: Francuskoj, Njemačkoj, Austriji, Italiji, Španiji, Grčkoj Portugaliji, Švajcarskoj, Holandiji, Finskoj, Švedskoj, Velikoj Britaniji i Irskoj. Izlaganje materijala nije eklektično nego je analitički komparativno. Istorično, odmjereno i solidno je dokumentovano novom primarnom građom i istraživanjima iz engleske i njemačke literature. Pouzdano snalaženje u izboru ključnih pojmova i definisanje višeslojnog teorijskog okvira uštedjeli su piscu rasipanje napora i lutanje u redukovanju složenosti i nepreglednosti istraživane problematike. Jasnim pojmovnim razlikovanjem populizma od demagogije i ksenofobije, zatim razdvajanjem ekstremne i radikalne desnice u okviru krajnje desnice izgrađen je pouzdan klasifikacijski okvir odnosno povučene su nužne granice uporedivosti krajnjih desnica u raznim zemljama. Uvjerljivo je objašnjen složeni spoj trenda opšteg slabljenja kritičnosti prema radikalnoj desnici nakon sloma evropskog socijalizma u različitim državnim kontekstima i jasno su prepoznati raznovrsni spletovi konkretnih uslova razvoja krajnje desnice.
Knjiga je odlična iz više razloga. Prvo, riječ je o pojmovno i teorijski informisanoj studiji o važnoj društvenoj i političkoj pojavi u savremenoj Evropi. Pokrivena pojmovna i teorijska literatura je neposredno relevantna i veoma široka, a različiti relevantni pojmovi i teorijski argumenti su detaljno i smisleno obrazloženi – što govori da je riječ o pažljivom akademskom piscu (naglašavam to samo zato što je to danas rijetkost, ne samo u malim i zapuštenim državama). Drugo, empirijska analiza je veoma detaljna – gotovo sveobuhvatna kada je riječ o krajnjoj desnici u Zapadnoj Evropi – i zasnovana na širokoj sekundarnoj literaturi, naročito kada je riječ o ideologiji i djelovanju ovih stranaka, ali i širem istorijskom kontekstu i bitnim elementima iz biografija ključnih učesnika; dakle, čitaoci imaju priliku da se upoznaju sa ključnim elementima ovog problema u različitim zemljama Zapadne Evrope. Treće, knjiga je dobro strukturisana i napisana jasnim i razumljivim jezikom, što olakšava razumijevanje složenih pojmova, pristupa, kao i konkretnih događaja i političkog djelovanja ključnih učesnika.
dr Nebojša Vladisavljević

Jovo Bakić, rođen je 1970. u Beogradu, gdje s manjim prekidima živi od 1985. godine. Živio je u Nišu, Prizrenu, Sarajevu, Podgorici. Stručno se usavršavao na univerzitetima u Oksfordu, Helsinkiju i na Univerzitetu Masačusets u Amherstu. Osim studije “Jugoslavija – razaranje i njegovi tumači” i niza kraćih studija u naučnoj periodici, 2004. objavio je i knjigu Ideologije jugoslovenstva između srpskog i hrvatskog nacionalizma 1918–1941. Zainteresovan je za istorijsku sociologiju politike i sociologiju saznanja, a posebno za teorije nacije i nacionalizma, različite ideologije, bivšu Jugoslaviju i njene države-nasljednice. Bakićeve glavne oblasti interesovanja i istraživanja su sociologija politike, nacija i nacionalizam.

08.07.2020.

Promocija knjige “Kada od čovjeka očekuješ da bude muškarac – Licem u lice sa ratom”, autorice Christine Doctare, 11. 07. u 18.00 sati, JU BKC KS

Promocija knjige "Kada od čovjeka očekuješ da bude muškarac - Licem u lice sa ratom", autorice Christine Doctare, održat će…

11.06.2020.

U Centru za cjeloživotno učenje u prostorijama JU BKC KS održao predavanje za studente, te predstavljena misija i aktivnosti DVV Internationala u Bosni i Hercegovini.

Zbog iskazanog interesovanja studenata,  u Centra za cjeloživotno učenje u prostorijama JU BKC KS nastavljena je realizacija redovne andragoške prakse…

KONTAKTIRAJTE NAS

info@bkc.ba

+387 33 586 777