POČETNA / VIJESTI

Drugi broj časopisa Obrazovanje odraslih

04.02.2019.

Pred nama je drugi broj časopisa Obrazovanje odraslih, za 2018. godinu, koji proslavlja važan jubilej, 18 godina od izlaženja prvog broja 2001. godine. Za ovo izdanje priređeno je šest radova i kao dodatak Bibliografija priloga časopisa Obrazovanja odraslih.

Svi zainteresovani svoj besplatan primjerak mogu pročitati u elektronskoj verziji:

Časopis Obrazovanje odraslih pdfresizer.com-pdf-resize

Prvi tekst je pregledni rad autora Amira Pušine pod naslovom Kreativnost kao procesni „Pravac – A“ model. Čitaocima će u ovom broju biti dostupna i dva izvorna znanstvena rada čiji je zajednički imenitelj cjeloživotno učenje. Rad Edukometrija u andragogiji: skala kompetencija za cjeloživotno učenje učitelja nastao je u koautorstvu Amine Đipe i Mirjane Mavrak.

Potom slijedi koautorski prilog Belme Buljubašić i Lejle Turčilo pod naslovom Važnost medijske pismenosti u bosanskohercegovačkom društvu i uloga centara za cjeloživotno učenje u razvoju ovog koncepta u Bosni i Hercegovini. Autorice daju kraći prikaz aktivnosti iz oblasti medijske pismenosti u Bosni i Hercegovini, značaj medijske pismenosti i ulogu centara za cjeloživotno učenje u razvijanju ovog koncepta.

Centri za cjeloživotno učenje već odavno postoje kao institucije van formalnog obrazovanja, poput kulturno-prosvjetnih društava, koje su igrale važnu ulogu u opismenjavanju i prosvjećivanju, što je tema rada Željka Bralića i Ljubinke Katić pod naslovom Iz istorije obrazovanja odraslih u Bosni i Hercegovini: Najznačajnije ustanove i delatnosti (1918-1941).

Ovoj grupi tekstova pripada i izvorni znanstveni rad Dženite Džano Osiguranje kvaliteta u organizacijama za obrazovanje odraslih u Bosni i Hercegovini, urađenog sa ciljem da se predstave rezultati empirijskog istraživanja o mogućnosti primjene standarda kvaliteta iz okvira modela eduQua u organizacijama za obrazovanje odraslih u Bosni i Hercegovini.

Na tragu unapređenja generičkih kompetencija važnih za cjeloživotno učenje, poput govorništva, je tekst Jasne Duraković Nužnost uvođenja nastavnog predmeta Javni nastup u formalnom visokom obrazovanju na fakultetima društvenih nauka.

I na samom kraju, ali ne i manje važan je poseban dodatak, Bibliografija časopisa Obrazovanje odraslih: časopis za obrazovanje odraslih i kulturu (2002-2018), autorica Lejle Hajdarpašić i Arijane Bajrić.

Cilj nam je i namjera da izdavanjem ovog broja časopisa ”Obrazovanje odraslih”, sa raznolikim i interesantnim tekstovima potaknemo čitaoce i motivišemo za slanje novih i kvalitetnih priloga.

 

08.07.2020.

Promocija knjige “Kada od čovjeka očekuješ da bude muškarac – Licem u lice sa ratom”, autorice Christine Doctare, 11. 07. u 18.00 sati, JU BKC KS

Promocija knjige "Kada od čovjeka očekuješ da bude muškarac - Licem u lice sa ratom", autorice Christine Doctare, održat će…

11.06.2020.

U Centru za cjeloživotno učenje u prostorijama JU BKC KS održao predavanje za studente, te predstavljena misija i aktivnosti DVV Internationala u Bosni i Hercegovini.

Zbog iskazanog interesovanja studenata,  u Centra za cjeloživotno učenje u prostorijama JU BKC KS nastavljena je realizacija redovne andragoške prakse…

KONTAKTIRAJTE NAS

info@bkc.ba

+387 33 586 777