POČETNA / DEŠAVANJA

Svečano otvorenje Festivala „Baščaršijske noći 2018.“

29.06.2018.

JU „Bosanski kulturni centar Kantona Sarajevo“, najavljuje svečano otvorenje Festivala „Baščaršijske noći 2018.“. Dvadeset i treći po redu Festival “Baščaršijske noći” biće otvoren u nedjelju, 1. jula, koncertom Sarajevske filharmonije, u 21 sat, u velikoj dvorani Bosanskog kulturnog centra.

Tradicionalni koncert Sarajevske filharmonije će ove godine biti u znaku Makedonije, s obzirom da će sa Orkestrom nastupiti solisti iz Makedonije: Nade Talevska-Spasovska, sopran i Nikola Stojčeski, tenor, dok će orkestrom dirigovati maestro, Ivan Eminović (Makedonija).
Publika će imati priliku da čuje popularne operne arije, valcere i najlepše kompozicije autora kao što su: G. Verdi, P. Mascagni, G. Puccini, C. Gounod, F. Lehar, J. Strauss II i G. Bizet.
Zbog ograničenog broja mjesta, besplatne ulaznice za koncert se preuzimaju na blagajni BKC-a svaki radni dan, osim nedjelje u periodu od 10 do 17 sati.

NADA TALEVSKA-SPASOVSKA, sopran
Nada Talevska-Spasovska je mlada, ali poznata umjetnica operne muzičke scene u Makedoniji. Sa izraženim vokalnim i scenskim izrazom polako, ali sigurno ide ka jednoj od najpouzdanijih opernih solista. Diplomirala je i magistrirala na Fakultetu muzičkih umjetnosti u Skoplju u klasi prof. Marije Muratovska-Naumovska. Već za vrijeme studentskih dana bilježi brojne predstave i učestvuje na seminarima i takmičenjima gdje stječe brojne nagrade i priznanja. Kao student dobija uloge u izvedbama “Carmina Burana” i “Aida”, a 2009. godine bilježi svoju prvu značajnu ulogu Kraljice noći u produkciji Mozartove “Čarobne frule”.

NIKOLA STOJČESKI – tenor

Rođen je u Kavadarcima 1986. godine. Srednju muzičku školu završava u Bitoli, odsjek solo pjevanje, u klasi prof. Pece Mitrevski.
Diplomirao je na Fakultetu za muzičku umjetnost Univerziteta “Sv. Ćirilo i Metodije“ u Skoplju, na vokalno-instrumentalnom odsjeku – solo pjevanje, u klasi prof. Biljane Jakimovske.
Nosilac je brojnih nagrada od kojih se izdvajaju dvije prve nagrade Nacionalnog takmičenja u Makedoniji 2002. i 2005. godine. Također je dobitnik priznanja počasnog građanina grada Kavadarci 2008. godine.
Do sada je održao niz recitala u cijeloj Makedoniji i šire, nastupao je kao solista sa akademskim horom “Mirce Acev” iz Skoplja na brojnim koncertima u zemlji i inostranstvu, te kao solista sa orkestrom Solisti na fakultetu za muzičku umjetnost sarađujući sa dirigentom i profesorom Velkom Todevskim.
Sarađivao je sa mnogim poznatim dirigentima i režiserima iz Makedonije i inostranstva među kojim se izdvaja saradnja sa maestrom Tomislavom Šopovom pod čijim vodstvom je ostvario mnoštvo uspješnih nastupa širom Slovenije i Srbije.

IVAN EMINOVIĆ, dirigent

Rođen je 1988. u Skoplju. Već u dobi od 6 godina počinje se interesovati za muziku. Osnovno i srednjoškolsko muzičko obrazovanje, odsjek klavir, završava u Državnom muzičko-baletskom učilišnom “Ilija Nikolovski – Luj” u Skoplju.
Studije nastavlja na Fakultetu muzičkih umetnosti u Skoplju., gdje studira dirigovanje u klasi prof. Saše Nikolovski – Gjumar. Diplomirao je 2010. godine. Iste je godine je dobio nagradu “Tomislav Zografski” od “Tomislav Zografski Fondacije” za najvrednijeg studenta iz odjela dirigovanje, kompozicija, muzikologija, te teorija i pedagogija muzike. Magistrirao je 2012. godine dirigovanje predvodeći operu “Rita” Gaetana Donizettija. Kao pijanist Ivan Eminović je nastupao na mnogim koncertima u Makedoniji i inostranstvu, osvajajući mnogobrojne nagrade na državnim i međunarodnim takmičenjima (Državno takmičenje u Skoplju, Međunarodno muzičko takmičenje “Interfest” u Bitoli, festivalu “ERTA” u Osijeku i Hrvatskoj itd). Njegov umjetnički portfelij uključuje mnoge produkcije makedonske opere i baleta, među kojima su La traviata, Nabucco, Carmina Burana, Giselle, Rigoletto, Cavalleria Rusticana, Dama s kamelijama, Seviljski berberin, Evgenij Onjegin, Don Giovanni, Mozart – Requiem, Turandot, te mnogobrojni koncerti.

23.03.2021.

Poziv za dostavljanje radova za prvo izdanje časopisa „Obrazovanje odraslih“ u 2021. godini

                                                                                                                                                                                                                                                                                      Centar za cjeloživotno učenje JU „Bosanski kulturni centar KS“ objavljuje poziv za dostavljanje radova za prvo izdanje časopisa „Obrazovanje…

18.01.2021.

JU BKC KS daje podršku Prijedlogu da se Šestoaprilska nagrada Grada Sarajeva dodijeli prof. Halidu Kuburoviću

Prijedlog da se Šestoaprilska nagrada Grada Sarajeva dodijeli prof. Halidu Kuburoviću pdf

06.12.2019.

Muzičko-dramske radionice održane 04. i 05. 12. 2019.

Pripreme pred manifestaciju "Novogodišnja iskrica" koja će se održati 10. i 11. decembra 2019. godine u JU BKC KS. Muzičko-dramske…

06.12.2019.

Posljednje pripreme pred manifestaciju “Novogodišnja iskrica”

U Javnoj ustanovi „Bosanski kulturni centar KS“ u toku su posljednje pripreme pred manifestaciju "Novogodišnja iskrica" koja će se održati…

14.11.2019.

Deseta po redu radionica “Novogodišnja iskrica”

Atmosfera sa desete po redu radionice "Novogodišnja iskrica", održane 13. 11. u JU BKC KS. Djeca i mlade osobe sa…

25.10.2019.

Održana osma po redu radionica pod nazivom „Novogodišnja iskrica“

U srijedu, 23. 10. JU BKC KS, održana je osma po redu radionica pod nazivom „Novogodišnja iskrica“. Radi se o…

05.07.2019.

Koncert violončelistice Lane Kostić, nedjelja 07.07. galerija JU BKC KS, u 19 sati

Na Festivalu Baščaršijske noći, u nedjelju, 07. 07. u 19, sati u galeriji JU BKC KS, koncert će održati violončelistica…

11.04.2019.

U JU BKC KS održana promocija knjige “Život na stiku”, autora Dževdeta Tuzlića

Knjiga predstavlja svojevrsno putovanje kroz 40 godina profesionalne karijere ovog eminentnog bh novinara. U predstavljanju knjige su sudjelovali: Enver Kazaz,…

27.12.2018.

„Škola glume“ premijerno će izvesti predstavu „Mali princ“, u srijedu, 26. 12. 2018. god. u galeriji BKC-a, sa početkom u 18:00 časova.

Prva generacija polaznika kulturno – edukativnog programa „Škola glume“ premijerno će izvesti predstavu „Mali princ“, u srijedu, 26. 12. 2018.…

16.11.2018.

Okončani su radovi kompletne sanacije ulaznog atrija JU Bosanski kulturni centar Kantona Sarajevo

Okončani su radovi kompletne sanacije ulaznog atrija JU Bosanski kulturni centar Kantona Sarajevo. U okviru projekta obavljena je rekonstrukcija kompletnog…

KONTAKTIRAJTE NAS

info@bkc.ba

+387 33 586 777