POČETNA / DEŠAVANJA

Dječija predstava „Lakonoga u čarobnoj šumi“

17.07.2018.

U četvrtak, 19. 07. u 19:00, najmlađi sugrađani i njihovi roditelji imaće priliku da pogledaju dječiju predstavu „Lakonoga u čarobnoj šumi“, koja će biti izvedena na otvorenoj sceni postavljenoj na Trgu Oslobođenja – Alija Izetbegović. Predstava se nalazi na programu festivala „Baščaršijske noći”.

Lakonoga u začaranoj šumi je muzička basna o radoznaloj i naivnoj Stonogi koja se jednog dana izgubi u čarobnoj šumi i na tom putu nauči šta znači i koliko je bitno pravo prijateljstvo. Predstava, je nastala u saradnji JU Bosanski kulturni centar Kantona Sarajevo i Udruženja za promociju kulture ”FANI”, a namijenjena je predškolskom i školskom uzrastu, te roditeljima. Režiju i adaptaciju, prema tekstu ”Stonoga i prijatelji” Fahrudina Kučuka, potpisuje Riad Ljutović.
Glumci u ovoj muzičkoj basni su: Andrea Aković u ulozi Lakonoge, Armin Omerović je Lisac Dugonja i mladi Filip Radovanović, pauk Pepe.
Izbor muzike, koreografiju, kostimografiju i scenografiju potpisuje Riad Ljutović. Grafički dizajn, ilustracije i likovno oblikovanje predstave, Sanela Husić –Musabašić. Majstor tona, Slađan Vujić, majstor svjetla, Moamer Šaković.
Ulaz na predstavu je besplatan.

„Lakonoga u čarobnoj šumi“
Iako je predstava primarno namijenjena za predškolski i školski uzrast, glumci ističu da će ovo biti poučna predstava ne samo za djecu nego i za odrasle, jer će roditelji zajedno s djecom učiti o određenim stvarima. Predstava nosi poruku o značaju prijateljstva, te da su to vrijednosti koje djeca trebaju učiti od malih nogu. U pitanju je poučna priča kroz koju se na zabavan način provlače upozorenja koja su bitna za djecu.
“Najvažnija poruka koju nosimo je o značaju prijateljstva. Moramo kroz čitav život imati prave drugare, prave prijatelje. To su vrijednosti koje trebamo učiti djecu već od malih nogu. I skrenuti pažnju na neke probleme, kao što su da djecu ne smijemo puštati same među nepoznate osobe, ili u nepoznate dijelove grada. Čarobna šuma predstavlja taj grad, odnosno sve opasnosti kojim djeca mogu biti izložena svakim danom“, kaže režiser, Riad Ljutović.
„Malena nepažljiva Stonoga Lakonoga se jednog dana izgubi u Čarobnoj šumi…
Tako predstava počinje, a vi zamislite šta je Lakonogu čekalo na nepoznatom putu, ili jednostavno dođite na predstavu na kojoj će vam Lakonoginu priču ispričati glumici: Andrea Aković, Armin Omerović i Filip Radovanović“.

RIAD LJUTOVIĆ
Rođen u Sarajevu 1973.god. Glumu diplomirao na Akademiji scenskih umjetnosti u Sarajevu 1997.godine. Zavšio Baletski studio pri Narodnom pozorištu Sarajevo. Glumački je debitirao ratne 1993. kao Mirabel u Zidu, na sceni Kamernog teatra ‘55. Ostvario niz značajnih uloga u teatrima BiH. Prvi profesionalni angazman ostvario u Rijeci u Kazalištu Ivan pl Zajc. Zaposlen je kao glumac u Narodnom pozorištu Sarajevo. Pored glume bavi se koreografijom i režijom. Kao redatelj do sada uradio predstave: Pomračenje, Tajna zlatnog Sunca, Moje Drugo ja, Annie Mjuzikl, Flashdance mjuzikl, Čudovište iz pozorišta i lutkarova djeca, Lakonoga u Čarobnoj šumi …

FAHRUDIN KUČUK, KNJIŽEVNIK
Fahrudin Kučuk (Sarajevo, 1958.) je autor koji cijeli svoj život nosi posebnu emociju prema djeci i mladima, te i kroji literaturu za najmlađu populaciju.
Do danas je objavio deset romana, nekoliko slikovnica, abecedara, pripovijedaka kao i tri dramska teksta koji su postavljeni u pozorištu za djecu i mlade.
Knjiga o bosanskom Djedu Mrazu „Dedo Hambo i mačak Bimbo“ nagrađena je na Sajmu knjiga i učila u Sarajevu 2009. godine, a roman „Edo u crtanom filmu“ na Konkursu Fondacije za izdavaštvo Sarajevo 2011. godine.
Roman-trilogija „Mračno kraljevstvo“ je prvi bh. naučno-fantastični ep o mitskom bosanskom srednjovjekovlju kojega su prikazivači ocijenili bosanskohercegovačkim „Gospodarom prstenova“.
Kučuk je i ovogodišnji bosanskohercegovački predstavnik za najveću svjetsku nagradu u oblasti književnosti za djecu «Astrid Lindgren». Živi i radi u Sarajevu kao slobodan umjetnik. Član je Društva pisaca BiH.

23.03.2021.

Poziv za dostavljanje radova za prvo izdanje časopisa „Obrazovanje odraslih“ u 2021. godini

                                                                                                                                                                                                                                                                                      Centar za cjeloživotno učenje JU „Bosanski kulturni centar KS“ objavljuje poziv za dostavljanje radova za prvo izdanje časopisa „Obrazovanje…

18.01.2021.

JU BKC KS daje podršku Prijedlogu da se Šestoaprilska nagrada Grada Sarajeva dodijeli prof. Halidu Kuburoviću

Prijedlog da se Šestoaprilska nagrada Grada Sarajeva dodijeli prof. Halidu Kuburoviću pdf

06.12.2019.

Muzičko-dramske radionice održane 04. i 05. 12. 2019.

Pripreme pred manifestaciju "Novogodišnja iskrica" koja će se održati 10. i 11. decembra 2019. godine u JU BKC KS. Muzičko-dramske…

06.12.2019.

Posljednje pripreme pred manifestaciju “Novogodišnja iskrica”

U Javnoj ustanovi „Bosanski kulturni centar KS“ u toku su posljednje pripreme pred manifestaciju "Novogodišnja iskrica" koja će se održati…

14.11.2019.

Deseta po redu radionica “Novogodišnja iskrica”

Atmosfera sa desete po redu radionice "Novogodišnja iskrica", održane 13. 11. u JU BKC KS. Djeca i mlade osobe sa…

25.10.2019.

Održana osma po redu radionica pod nazivom „Novogodišnja iskrica“

U srijedu, 23. 10. JU BKC KS, održana je osma po redu radionica pod nazivom „Novogodišnja iskrica“. Radi se o…

05.07.2019.

Koncert violončelistice Lane Kostić, nedjelja 07.07. galerija JU BKC KS, u 19 sati

Na Festivalu Baščaršijske noći, u nedjelju, 07. 07. u 19, sati u galeriji JU BKC KS, koncert će održati violončelistica…

11.04.2019.

U JU BKC KS održana promocija knjige “Život na stiku”, autora Dževdeta Tuzlića

Knjiga predstavlja svojevrsno putovanje kroz 40 godina profesionalne karijere ovog eminentnog bh novinara. U predstavljanju knjige su sudjelovali: Enver Kazaz,…

27.12.2018.

„Škola glume“ premijerno će izvesti predstavu „Mali princ“, u srijedu, 26. 12. 2018. god. u galeriji BKC-a, sa početkom u 18:00 časova.

Prva generacija polaznika kulturno – edukativnog programa „Škola glume“ premijerno će izvesti predstavu „Mali princ“, u srijedu, 26. 12. 2018.…

16.11.2018.

Okončani su radovi kompletne sanacije ulaznog atrija JU Bosanski kulturni centar Kantona Sarajevo

Okončani su radovi kompletne sanacije ulaznog atrija JU Bosanski kulturni centar Kantona Sarajevo. U okviru projekta obavljena je rekonstrukcija kompletnog…

KONTAKTIRAJTE NAS

info@bkc.ba

+387 33 586 777